24.05.2012. / 08:54

Autor: Hina , Nacional.hr

AI podsjeća:

Unatoč svemu, Šeks i Lošo nisu istraženi

AI, međutim, ukazuje na još uvijek "brojne zločine koji su navodno počinili pripadnici Hrvatske vojske i policije protiv hrvatskih Srba, a koji i dalje nisu procesuirani"

Photo: Patrik Macek/PIXSELLPhoto: Patrik Macek/PIXSELLUdruga za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) je u najnovijem izvješću o stanju ljudskih prava ocijenila da je, što se Hrvatske tiče, napredak u procesuiranju zločina počinjenih tijekom rata 1991.-1995. bio vrlo spor, iako je u procesuiranju zločina protiv hrvatskih Srba "postignut određeni napredak".

"Napredak u procesuiranju zločina prema međunarodnom pravu, počinjenih tijekom rata 1991-1995., bio je vrlo spor", piše u izvješću u kojemu se dodaje da je "postignut određen napredak sudskih vlasti u procesuiranju zločina počinjenih protiv hrvatskih Srba".

"Otvoreno je nekoliko istraga, uključujući i dvije vezane uz zločine počinjene u Sisku i Pakračkoj poljani", podsjeća AI, osvrnuvši se i na optužnicu podignutu u lipnju protiv Tomislava Merčepa, bivšeg savjetnika ministra unutarnjih poslova i zapovjednika specijalne pričuvne postrojbe MUP-a, kojega se smatra odgovornim za ubojstvo ili nestanak 43 srpska civila na području Zagreba i Pakračke poljane.

AI, međutim, ukazuje na još uvijek "brojne zločine koji su navodno počinili pripadnici Hrvatske vojske i policije protiv hrvatskih Srba, a koji i dalje nisu procesuirani".

"Kako bi se procesuirali najznačajniji slučajevi, u svibnju su, pored postojećeg suda u Zagrebu, počeli djelovati i specijalizirani sudovi u Osijeku, Rijeci i Splitu no kapacitet procesuiranja zločina prema međunarodnom pravu ostao je nizak, a tijekom godine izrečeno je samo pet konačnih presuda", ističe se u izvješću. Prošle su se godine vodile istrage za oko 370 navodnih počinitelja ratnih zločina, doznaje se iz izvješća.

Istražiti visokopozicionirane osobe

AI također upozorava da unatoč postojanju javno dostupnih informacija, navodi protiv nekih visokopozicioniranih vojnih ili političkih dužnosnika nisu istraženi, posebice spomenuvši potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa i admirala Hrvatske vojske Davora Domazeta-Lošu.

ArhivaArhivaGovoreći o svjedocima u postupcima za ratne zločine, AI ocjenjuje da je "postignut određeni napredak u pružanju psihološke podrške svjedocima, ali su mjere zaštite svjedoka ostale neadekvatne". "Osobe odgovorne za zastrašivanje svjedoka nisu privedene pravdi", upozorava AI.

U dijelu izvješća o etničkim manjinama, AI piše da se Romi i dalje suočavaju s diskriminacijom u pristupu ekonomskim i socijalnim pravima te da se hrvatski Srbi napose suočavaju s diskriminacijom u pristupu adekvatnom stanovanju.

AI se osvrće i na prvi pokušaj održavanja Povorke ponosa u Splitu u lipnju prošle godine u kojoj su aktivisti za prava lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba (LGBT) organizirali povorku kojom su pozivali na jednaka prava istospolnih parova i okončanje širokorasprostranjene diskriminacije LGBT zajednice u Hrvatskoj. U izvješću se podsjeća da je povorka nasilno prekinuta, da je najmanje pet sudionika i sudionica ozlijeđeno te se zaključuje da "policija nije adekvatno zaštitila sudionike i sudionice od napada". No, AI također ističe da je "tjedan dana nakon nasilnih događaja u Splitu održana Povorka ponosa u Zagrebu, koja je protekla uspješno i bez većih incidenata".

Vezane vijesti

Inflacija zločina iz mržnje

Inflacija zločina iz mržnje

Oko 50 posto LGBT osoba u Hrvatskoj pretrpjelo je barem jednom u životu neki od oblika nasilja, a svega 6 posto LGBT osoba odlučuje se diskriminaciju… Više

Komentari

registracija
6/4/12

elem, 24.05.12. 09:05

Za Lošu ne znam ali Šeksa nisu mogli ispitati jer je previše letjelo vinskih mušica koje su onemogućavale pristup do njega.


registracija
28/4/10

Zvonko, 24.05.12. 09:08

Žene u Domovinskom ratu
Zagreb – Dalmatinska 8
091 111 4848
marijasli@net.hr

PREŠUĆENI RATNI ZLOČIN SILOVANJE ŽENA U DOMOVINSKOM RATU

NEOPHODNO JE TUŽITI DRŽAVU HRVATSKU

Hrvatski političari ne zastupaju interese naroda, ne štite zemlju i narod.

Političarima su poznati počinjeni ratni zločini od strane JNA, srpskih paravojnika i pobunjenih Srba s prostora Hrvatske. Državne institucije nisu pokrenule obvezne procese protiv počinitelja niti su iskazana obeštećenja žrtvama.
Hrvatskim političarima nije za vjerovati kada štite druge narode i govore o ljudskim
pravima,demokraciji,suživotu,pravdi,poštenju.
Nije moguće istinito govoriti o brizi za druge ako se prešućuje stradanje vlastitog naroda.

Citiram iz sudskog spisa pristigle fotokopije uredno vođenog saslušanja: br….., sudac….., okrivljeni……., zapisničar…., krivično djelo iz čl. 120 i 121…. 20. 07. 1993. početak u 17.30h…….rođen u Novi Bečej, Srbin, pripadnik četničke dobrovoljačke org. “Štit“:

„Bilo je to 6. 04. 1991.g.Vidio sam veći broj muškaraca među kojima i dosta poznanika koji su bili ukrcani u 6 autobusa, pa kada sam čuo od njih da su se svi prijavili kao dobrovoljci koji žele učestvovati u borbi protiv ustaša priključio sam im se……
U Vukovaru sam ubio oko 150 ljudi od čega veći broj iz puške, a manji broj sam zaklao nožem….
Dok sam bio u Vukovaru silovao sam oko 30 ženskih osoba. Radilo se o osobama starosne dobi 40,45 do 50 g. Samo jedna od njih bila je stara 16.g. Silovanje smo vršili u jednoj maloj prodavaonici koja se nalazila blizu parka nedaleko bolnice u Vukovaru. Ženske osobe dovodio je u prodavaonicu Paja za kojeg mislim da se preziva Vatičin. Žene su se prema prodavaonici kretale ispred njega, a on je išao za njima s pištoljem u ruci. Nikada ih nije dovodio vezane. Neke su plakale, neke ne. Neke su se opirale i njih su za vrijeme silovanja dvojica držali i to jedan za ruke jedan za noge. U svim ovim slučajevima silovanja učestvovala je nas grupa od oko 9 do 10 muškaraca. U svim slučajevima bi kao zadnji silovanje vršio Pajo. Nakon toga bi neke ženske ubio iz pištolja, neke nebi ubijao, već bi ih zadržao u prostoriji do ove u kojoj je vršeno silovanje…..“

Pokrenut ćemo tužbu i potrebna nam je potpora svih koji nisu na strani zločinaca.

Marija Slišković, predsjednica

Udruga Žene u Domovinskom ratu – banka PBZ 2340009-1110218353


registracija
24/7/11

mrvek, 24.05.12. 10:46

treba to sve ispitiati i zatvoriti bez obzira. Ova pijandura je donijela dosta tuge i nama hrvatima jer je sudjelovao u uništenju zemlje skupa sa svojim crnotorbarima.


registracija
26/11/09

CH2710, 24.05.12. 10:54

Ja mislim da će Šeksa tek sad pritegnuti, nakon što je izgubio na unutarstranačkim izborima... a vrlo je veliko i pitanje da li će on i Kosorica i dalje biti potpredsjednici Sabora... što bi postupak ubrzalo.


registracija
22/4/12

nesolipamet, 24.05.12. 10:56

Zločinci!


registracija
21/4/11

spBN, 24.05.12. 11:33

Krvnike locirat,uhitit,procesuirat!!!


registracija
10/2/12

Hazu, 24.05.12. 15:37

Puna srbija ubojica iz Domovinskog rata,naši bivše KOMŠIJE,sa hrvatskim dokumentima dobijaju poslove u Engleskoj,Australiji i Kanadi i poneki slobodno šetaju istom smrdijom ,a nitko ih ne procesuira,a ovdje se još govori SAMO o Šeksu i lOŠI,JESMO IH SVE POHAPSILI MAMU VAM JEBEM IZDAJNIČKU ŠUGAVU ,najgori smo narod na svijetu mamu vam jebem zbog takovih potenciranih priča tko je i što .............a tko je napao i spalio našu djecu i Hrvatske bojovnike i ubio nikom ništa,nesmijete prijatelje srbe spomenuti ,ha!!!!!!!!!!!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 24.05.12. 16:46

ako je istina što je prenio Zvonko, i takve krvnike treba locirat, uhitit, procesuirat. Ne može i ne smije biti amnestije za počinitelje ratnih zločina i zločina protiv čovječanstva.


registracija
24/7/11

mrvek, 24.05.12. 22:27

aga potpisujem.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika