24.05.2012. / 09:58

Autor: Dean Sinovčić

Cannes, 7. dan

Svjetska krema kod Komljenovića

Kraj festivala se bliži i u ovom trenutku najveći favorit za Zlatnu palmu je film „Ljubav" austrijskog redatelja Michaela Hanekea kojeg sam u srijedu intervjuirao. 70-godišnji Haneke iznimno je inteligentna i obrazovana osoba koja, jednostavno, voli snimati filmove u kojima opisuje tragedije unutar ljudske zajednice, bilo bračne, bilo neke veće. U nedjelju ćemo vidjeti jesam li, kao i većina novinara u Cannesu, bio u pravu

Kylie MinogueKylie MinogueU nizu glazbenih zvijezda koji su posjetili Cannes u srijedu je došao red na Kylie Minogue, australsku ljepoticu koja će za par dana proslaviti 44. rođendan. U Cannes je došla kao glumica i to glumica u odličnom filmu francuskog redatelja Leosa Caraxa „Holy Motors". Cijeli film na leđima nosi sjajan francuski glumac Denis Levante koji glumi Oscara, osobu koja svakog dana na nekoliko sati glumi nekoga, pa je tako malo ubojica bankara, malo brižni otac svoje kćerke, malo zaraslo čudovište koje na snimanju za magazin otima manekenku (koju glumi Eva Mendes). Film počinje u stilu Davida Lyncha, nastavlja se kao posveta brojnim filmskim klasicima a završava s metafizičkim pitanjem tko smo mi, jesmo li oni za koje se predstavljamo ili glumimo nekog drugog. Levante tako u filmu glumi čak 11 osoba dok se Kylie Minogue pojavljuje kao njegov ženski pandan u koju je on nekada bio zaljubljen. Ako će žiri imati hrabrosti, ovo je film koji kandidira za nagrade.

Na konferenciji za novinare Kylie Minogue je objasnila kako je Caraxa upoznala preko zajedničke prijateljice, francuske redateljice Claire Denise. Carax je, naime, prije godinu dana trebao glumicu za jedan film, svi su mu predlagali Kylie Minogue, ali je taj projekt propao. Kada se pojavio novi, „Holy Motors", Carax je odmah angažirao Kylie Minogue. „Biti u filmu koji konkurira za Zlatnu palmu za mene je ostvarenje snova. Kada sam došla na snimanje filma, nisam došla kao pjevačka zvijezda, došla sam kao čisto platno na kojem Carax crta sve što želi", ushićeno je izjavila dok je Carax, u svom stilu, bio daleko zatvoreniji. Pa je tako rekao „Nisam gledao film pa vam ne mogu ništa reći o njemu", to mu je bila prva. Na pitanje o čemu govori scena s Evom Mendes rekao je „Otkud ja da to znam?" a na pitanje kako će publika reagirati na film rekao je „Tko je publika, gomila ljudi koja će uskoro umrijeti. Ja ne radim filmove za javnost", da bi tek kasnije rekao „ovo je priča o čovjeku i iskustvu života".

Ljubav kao najveći kandidat

U utorak uvečer, bilo je blizu ponoći, susreo sam poznatog fotografa Čedu Komljenovića, u inozemstvu poznatijeg kao Montyja Shadowa, koji mi je rekao kako nisam noć prije trebao ići na Chopardov party već na IWC Schaffhausen party koji je on organizirao u hotelu Du Cap u Antibesu jer su sve najveće zvijezde bile tamo. I doista, pogledajte listu celebrityja koji su tamo bili - redatelj Brett Ratner, glumac Jeremy Irons, glumac i čaln žirija u Cannesu Ewan McGregor (koji je došao s mamom), glumac Gerard Butler, supermodel Karolina Kurkova, glumac Robert de Niro i tako dalje. I književnik Paulo Coelho, da i njega ne zaboravimo. Biti će prilike slijedće godine.

Viggo Mortensen Viggo Mortensen Kraj festivala se bliži i u ovom trenutku najveći favorit za Zlatnu palmu je film „Ljubav" austrijskog redatelja Michaela Hanekea kojeg sam u srijedu intervjuirao. 70-godišnji Haneke iznimno je inteligentna i obrazovana osoba koja, jednostavno, voli snimati filmove u kojima opisuje tragedije unutar ljudske zajednice, bilo bračne, bilo neke veće. U nedjelju ćemo vidjeti jesam li, kao i većina novinara u Cannesu, bio u pravu. Potencijalni konkurenti otpadaju, jedan od njih je film „On the Road" koji je brazilski redatelj Walter Salles režirao prema istoimenoj knjizi Jacka Kerouaca, književnika beat generacije. Puno se očekivalo od ekranizacije te kultne knjige, u srijedu ujutro vidjeli smo da se dobilo nešto osrednje u kojem glavnu ulogu glumi sam reily a manju ulogu, ulogu Williama S. Burroughsa, ima Viggo Mortensen koji se također pojavio u Cannesu radi promocije ovog filma.

Vezane vijesti

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Petak je, vrijeme kada se raspravlja o tome koji filmovi će osvojiti nagrade na festivalu u Cannesu, što će biti objavljeno u nedjelju iza 19 sati.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika