24.05.2012. / 10:36

Autor: Diana Robaš

Upozorenje - užasavajuća snimka

Video: Nesmetano pucanje po Palestincima

Ahmed Abdul Hadi, vođa seoskog vijeća, rekao je da su naseljenici riskirali da nekoga ubiju. „Obično ne pucaju, ali nažalost, ovaj put je vojska bila tamo i promatrala. Nadamo se da će izraelska vlada spriječiti naseljenike da nas napadaju, a ne ih podržavati"

Screenshot: YoutubeScreenshot: YoutubeVideo koji je objavila izraelska grupa za ljudska prava prikazuje, kako se čini, naseljenike kako pucaju na skupinu palestinskih prosvjednika dok policija i vojnici to mirno promatraju, javlja Guardian.

Incident su u subotu popodne snimili Palestinci iz sela Asira al-Qibliya na Zapadnoj obali. 24-godišnji Palestinac Fathi Asayira odveden je nakon pucnjave u bolnicu s ozljedama lica.

Prema organizacijiB'Tselem koja je stavila snimku na YouTube, velika skupina naseljenika, neki od njih maskirani i naoružani, približila se selu iz obližnjeg naselja Yitzhar i počela bacati kamenje i paliti vatre. Nakon što se grupa Palestinaca okupila i uzvratila bacanjem kamenja na naseljenike, na mjesto sukoba stigli su policija i vojnici.

Vidi se kako jedan od naseljenika čuči i cilja, a zatim puca iz pištolja na grupu Palestinaca. Može se vidjeti i kako druga dva naseljenika pucaju iz automatskih pušaka.

„Videosnimka izaziva ozbiljne sumnje da prisutni vojnici nisu poduzeli ništa kako bi spriječili naseljenike u bacanju kamenja i ispaljivanju žive municije na Palestince", izjavio je B'Tselem. „Vojnici nisu pokušali ukloniti naseljenike već se, štoviše, vidi kako stoje uz naseljenike dok ovi pucaju i bacaju kamenje."

Izraelske obrambene snage u službenoj su izjavi rekle da istražuju pucnjavu. Sigurnosne snage stigle su na poprište nakon što su obje strane počele bacati kamenje ne bi li ih razdvojile. „Došlo je do pucnjave tijekom incidenta i istraga je u tijeku, ali video koji je objavljen na prvi pogled ne predstavlja cijeli incident."

Neodgovornost izraelskih vojnika

Palestinska samouprava zatražila je nepristranu istragu incidenta i intervenciju međunarodne zajednice na napade i provokacije naseljenika. „Težina snimke ne leži samo u provokacijama naseljenika i pucanju živom municijom na nenaoružane stanovnike, već i u neodgovornosti izraelskih vojnika koji su mirno stajali promatrajući te događaje", stoji u izjavi iz premijerova ureda.

U izraelskim medijima citirana je izjava glasnogovornika naselja Avrahama Binyamina da se tamošnji sigurnosni odred našao pod tučom kamenja dok je pokušavao ugasiti vatre koje su zapalili Palestinci. „Jasno je da je do upotrebe oružja od strane Izraelskih obrambenih snaga ili sigurnosnih odreda došlo u situaciji opipljivo opasnoj po život", rekao je.

Seljaci u Asiri kažu da su napadi i zastrašivanja od strane naseljenika iz Yitzhara svakodnevica. Yitzhar ima reputaciju jednog od najžešće tvrdolinijaških naselja na Zapadnoj obali. Izraelsko ministarstvo obrazovanja prošlog je studenoga zatvorilo državno financiranu vjersku školu yeshivu nakon što je sigurnosna agencija Shin Bet rekla da je skupila dokaze o upletenosti učenika u nasilje prema palestinskim seljacima.

Ahmed Abdul Hadi, vođa seoskog vijeća, rekao je da su naseljenici riskirali da nekoga ubiju. „Obično ne pucaju, ali nažalost, ovaj put je vojska bila tamo i promatrala. Nadamo se da će izraelska vlada spriječiti naseljenike da nas napadaju, a ne ih podržavati", rekao je Associated Pressu.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika