24.05.2012. / 10:56

 

Kockarski kapitalizam

To je zamjena realnog kapitalizma kockarskim kapitalizmom, dominacija kladionice nad realnim poslovanjem u Americi, financijska inovacija umjesto inovacije proizvoda. Piše američki ekonomist Robert Reich

ArhivaArhivaŽelio bih da predsjednik Obama povuče očitu paralelu između Bain Capitala i JPMorgan Chasea.

Tako njegov takozvani „napad" na privatne investicijske fondove ne bi bio ni osobni napad na republikanskog kandidata Mitta Romneyja ni poopćeni napad na američki biznis.

Bio bi to napad na osobitu vrstu kapitalizma koju prakticiraju i Romney i JPMorgan: korištenje tuđeg novca za velike oklade koje mogu, pođu li po zlu, izazvati kaos u ekonomiji.

To je zamjena realnog kapitalizma kockarskim kapitalizmom, dominacija kladionice nad realnim poslovanjem u Americi, financijska inovacija umjesto inovacije proizvoda.

Strahota za ekonomiju

To je strahota za američku ekonomiju i za našu demokraciju.

Zato Obama mora snažno udariti na JPMorgan. Debakl JPMorgan Chasea bio bi spriječen da je Volckerovo pravilo bilo dovoljno strogo, sprečavajući banke da koriste komercijalne uloge za klađenje osim vrlo određenih oklada za izbjegavanje rizika na uske klase transakcija.

Ali Jamie Dimon i JPMorgan lobirali su kao ludi za ublažavanje Volckerova pravila i proširenje te iznimke kako bi ona uključivala istu vrstu bezobzirnih oklada kakvima se bavio JPMorgan. Još uvijek rade na tome, što dokazuje Dimonova najnovija tvrdnja da će se naposljetku pojaviti pravilo koje će omogućiti te oklade.

U praktičnom smislu, Volckerovo pravilo je beznadno. Ono je bilo zamišljeno kao labavija i nijansiranija verzija Glass-Steagalla, originalnog zakona iz doba Depresije koji je razdvajao komercijalno od investicijskog bankarstva. Ali JPMorgan je dokazao da će velike banke svaku nijansu - svaku iznimku - razvući do neprepoznatljivosti.

Bankarski predatori

Toliko se novca može zaraditi kada se te oklade isplate da velike banke neće prezati ni pred čime ne bi li pipu držale otvorenom.

Nema drugog izbora nego uskrsnuti Glass-Steagall kao cjelinu. Čak i tada najveće će banke i dalje biti prevelike da propadnu ili da bi ih bilo moguće regulirati. Stoga također moramo poslušati nedavni savjet ogranka Federalnih rezervi iz Dallasa i razlomiti ih.

U isto vrijeme, besmisleno je postojanje zakonske rupe o „naknadi za partnerstvo" koja omogućava menadžerima privatnih investicijskih fondova poput Mitta Romneyja da svoje prihode tretiraju kao kapitalnu dobit, na koju se plaća porez od svega 15%, ada nisu riskirali vlastiti novac.

Da su privatni investicijski fondovi dobri za Ameriku, ne bi im trebala ta ili ona druga porezna povlastica o kojoj ovise, koja daje prednost dugu nad kapitalom. Ali industrija privatnih fondova ima ogroman politički utjecaj i zato te porezne povlastice ostaju.

Shvaćate li? Bain Capital i JPMorgan dio su istog problema. Predsjednik bi trebao povesti napad protiv obaju.

Robert Reich je sveučilišni profesor na Berkleyu. U Clintonovoj administraciji obnašao je dužnost ministra rada

Tekst je prenesen sa stranice robertreich.org

Prevela Diana Robaš

Vezane vijesti

Kako do novog 'New Deala'?

Kako do novog 'New Deala'?

New York Times nedavno je objavio rezultate istraživanja Federalnih rezervi o bogatstvu i prihodima američkih obitelji. Istraživanje je pokazalo da… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 24.05.12. 16:27

Bain Capital, JPMorgan i Predsjednik (trenutno Obama) dio su istog problema. Shvaćate li?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika