24.05.2012. / 12:20

Autor: Nacional.hr

Jovanović:

Hitno testiranje ispita državne mature

Danas dok sam se vozio iz Zagreba u Split na regionalnu konferenciju o problemu prevencije debljine i šećerne bolesti, nije mi prestao zvoniti telefon od poziva ogorčenih i razočaranih maturanata, njihovih roditelja i nastavnika koji smatraju, najblaže rečeno, da pojedina pitanja u testu iz hrvatskog jezika nisu objektivan test srednjoškolskog znanja, već obično iživljavanje na učenicima

Željko Jovanović (Pixsell)Željko Jovanović (Pixsell)Nakon brojnih prigovora maturanata, roditelja i nastavnika na ovogodišnji ispit državne mature iz hrvatskog jezika, ministar Željko Jovanović zatražio je od ravnatelja Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Gorana Sirovatke, hitan uvid i ‘testiranje' ispita.

Jovanović je na društvenoj mreži Facebook najavio kako će ispit u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta pregledati grupa nastavnika hrvatskog jezika.

"Prije 7 dana poželio sam svim maturantima puno sreće i uspjeha na Državnoj maturi. Danas dok sam se vozio iz Zagreba u Split na regionalnu konferenciju o problemu prevencije debljine i šećerne bolesti, nije mi prestao zvoniti telefon od poziva ogorčenih i razočaranih maturanata, njihovih roditelja i nastavnika koji smatraju, najblaže rečeno, da pojedina pitanja u testu iz hrvatskog jezika nisu objektivan test srednjoškolskog znanja, već obično iživljavanje na učenicima. Teško mi je to komentirati, jer testove nisam vidio, a pitanja za maturu nisu ni na koji način u nadležnosti MZOS-a. Taj posao je u nadležnosti Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Ministarstvo nema nikakav utjecaj na formuliranje pitanja", napisao je na svom profilu.

Maturanti su se požalili kako je test bio pretežak, kako je ove godine bilo više primjernih tekstova i kako su neki bili na dijalektima te kako su neka pitanja prilagođena isključivo učenicima gimnazija.

Ministar je obećao kako će nakon uvida u testove i rezultate donijeti konkretne zaključke.

"Nadam se kako će ostatak Državne mature biti manje stresan, pa svim maturantima želim da se koncentriraju na ostale testove i da im ovaj prvi dan ne poremeti planove koje imaju za upis na željene fakultete", poručio je Jovanović.

Vezane vijesti

E moj Karamarko, malograđanine...

E moj Karamarko, malograđanine...

Ministar obrazovanja Željko Jovanović nazvao je na svom Facebook profilu predsjednika HDZ-a "malograđaninom", nakon što je ovaj na svečanosti… Više

Komentari

registracija
8/4/08

arisa, 24.05.12. 14:20

Najbolja provjera je, dati test saborskim zastupnicima.
Tko bu zadovoljio. Zna se!
Kako bi bilo fino vidjeti rezultate od brace i seke a i od ostlih.
Dokaz da skola puno vrijedi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika