24.05.2012. / 13:41

Autor: Hina

Dogovor o vladi moguć prije inauguracije, čeka se Tadića

Koalicije oko srbijanske Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića i oko Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića mogle bi, pristane li Tadić biti novi premijer, novu vladu dogovoriti i prije nego novi predsjednik Tomislav Nikolić preuzme dužnost, dok u Nikolićevoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) smatraju da takva vlada ne bi bila legitimna, prenosi u četvrtak beogradski tisak.

Boris TadićBoris TadićKoalicije oko srbijanske Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića i oko Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića mogle bi, pristane li Tadić biti novi premijer, novu vladu dogovoriti i prije nego novi predsjednik Tomislav Nikolić preuzme dužnost, dok u Nikolićevoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) smatraju da takva vlada ne bi bila legitimna, prenosi u četvrtak beogradski tisak.

Pristane li Tadić biti novi premijer, kako navode ''Večernje novosti'', savezi oko DS-a i SPS-a mogli bi već prije inauguracije Nikolića, koja se očekuje 10. ili 11. lipnja, ugovoriti vladajuću koaliciju. Demokrati i socijalisti bi tako, već u prvom službenom krugu razgovora o formiranju vlade, sredinom lipnja, prijavili novom srbijanskom predsjedniku da imaju većinu te bi od njega zatražili da im povjeri mandat.

Tako bi bilo izbjegnuto da Nikolić najprije dodijeli mandat najjačoj stranci u parlamentu – njegovom SNS-u jer bi, kako navodi taj list, bilo potpuno politički nepotrebno da kandidatkinja naprednjaka za premijera Jorgovanka Tabaković krene sastavljati parlamentarnu većinu ukoliko su DS i SPS tu većinu već sastavili.

Zamjenik predsjednika SNS-a Aleksandar Vučić za dnevnik ''Danas'' ocijenio je da vlada koju bi formirali DS i SPS ''jednostavno ne bi imala legitimitet'' te da je situacija u Srbiji poslije pobjede Nikolića na predsjedničkim izborima ''mnogo jasnija'' i da je bivša vladajuća koalicija okupljena oko DS ''izgubila legitimitet upravljati Srbijom''.

Vrh Tadićeva DS-a očekivao je da sinoć ili danas Tadić odluči hoće li prihvatiti inicijativu nekoliko potpredsjednika stranke i biti novi premijer, piše u četvrtak dnevnik ''Blic'' te dodaje kako Tadiću ide u prilog to što je ta ideja naišla na odobravanje većeg dijela stručne javnosti, dok ga, s druge strane, u odluci koči činjenica da je u obraćanju po završetku drugog kruga predsjedničkih izbora odbacio mogućnost da bude premijer.

Čelnik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić za ''Blic'' kaže kako njegova stranka ''ne koči'' da Srbija dobije vladu. ''Pozivam Borisa Tadića i Tomislava Nikolića da otpočnu razgovore sa svojim koalicijskim partnerima ili onima za koje smatraju da bi to mogli biti'', poručuje Dačić te ističe da očekuje da Nikolić predloži mandatara za sastav nove vlade.

U izjavi od srijede navečer, koju prenose elektronički mediji, Dačić je kazao da Tadićev DS treba prvo odlučiti hoće li Tadić biti premijer i hoće li ta stranka u vlast ili u oporbu, kao i hoće li sa SPS-om ''ili sa SNS-om pošto ih na to tjeraju strana veleposlanstva''. ''Neke zemlje vrše pritisak da se napravi neka vrsta strateškog partnerstva najvećih stranaka ali o tome pitajte njih. Mi ćemo, radi stabilnosti zemlje, sudjelovati u onome što je dobro za Srbiju'', poručio je Dačić. Istaknuo je kako je, ako DS i SNS žele međusobnu koaliciju, SPS spreman otići u oporbu.

Dačićev SPS je, sa svojom koalicijom, na parlamentarnim izborima 6. svibnja postao treća po jakosti politička snaga. Dačićev SPS i Tadićev DS bili su glavni partneri u dosadašnjoj vladajućoj koaliciji, a uoči drugog kruga predsjedničkih izbora neformalno su dogovorili zajedničko formiranje nove vlasti unatoč tome što je relativni pobjednik parlamentarnih izbora, s najvećim pojedinačnim brojem glasova, bio Nikolićev SNS.

SNS je na parlamentarnim izborima, od ukupno 250, dobio najviše mandata u srbijanskoj skupštini, 73. Slijede koalicija oko Tadićevog DS-a sa 67 mandata i koalicija oko Dačićevog SPS-a s 44 mandata. Dosadašnje procjene analitičara bile su da će te dvije koalicije vjerojatno zajedno formirati novu vladu, a da će SNS ostati u oporbi, no nakon nedavnog izbora Nikolića za predsjednika Srbije povećana je mogućnost da novu vladu predvode Nikolićev SNS i Dačićev SPS.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika