24.05.2012. / 14:33

Autor: Hina

'Ja bi vam nakon ovog povećao plaću'

Bivši član Ininog nadzornog odbora Abel Galacz, koji je u ime MOL-a pregovarao o izmjenama međudioničkog ugovora 2009. posvjedočio je na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu da je mađarska naftna kompanija, kao strateški partner, stabilizirala poslovanje Ine i modernizirala rafinerije koje sada proizvode u skladu s europskim standardima.

Ivan TurudićIvan TurudićBivši član Ininog nadzornog odbora Abel Galacz, koji je u ime MOL-a pregovarao o izmjenama međudioničkog ugovora 2009. posvjedočio je na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu da je mađarska naftna kompanija, kao strateški partner, stabilizirala poslovanje Ine i modernizirala rafinerije koje sada proizvode u skladu s europskim standardima.

Galacz je kazao da je najveći doprinos izmjene ugovora koji je 2009. potpisala Sanaderova vlada bilo konsolidiranje hrvatske naftne kompanije te njena modernizacija. Ulaganja u rafinerije dogovorena su već u prvom ugovoru iz 2003. i dodatno pojačana izmijenjenim ugovorom iz 2009. nakon kojega je MOL u Inu investirao velik novac, kazao je svjedok.

Mađarski menadžer, koji je na sud došao kao svjedok obrane, u svom je iskazu govorio suprotno hrvatskim predstavnicima u upravi i nadzornom odboru Ine koji su kazali da od prepuštanja upravljačkih prava strateškom partneru Ina nazaduje te da je cijeli postupak bio suprotan nacionalnim interesima.

Suprotno hrvatskim predstavnicima Galacz je kazao i da su članovi nadzornog odbora mogli dobiti sve tražene podatke. "Sjednice su trajale i do 12 sati, čitala su se anonimna pisma, a jednom je jedan član tražio osobne podatke 100-tinjak zaposlenika Ine. Mi smo rekli da nas to stvarno ne zanima, ali ako želi baš ulaziti tako detaljno, da će ih ipak dobiti", kazao je svjedok.

USKOK Sanadera tereti da je primio 10 milijuna eura mita kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini iz koje je pritom trebalo izdvojiti nerentabilno plinsko poslovanje.

Galacz je rekao da su pregovori o izdvajanju plinskog poslovanja bili teški i spori, jer je Vlada u vezi s tim morala donositi nove odluke, liberalizirati tržište i uskladiti se s europskim normama.

"Uvijek kad smo trebali nešto dogovoriti oko plinskog biznisa Polančec bi se morao dodatno konzultirali s ministrima Ivanom Šukerom i Marinom Matulović Dropulić. Nakon toga se vraćao s pitanjima i zahtjevima pa je manevarski prostor MOL-a bio sužen", rekao je svjedok. Dodao je da je situacija bila jednostavnija s promjenama međudioničarskog ugovora jer je kao temelj služio ugovor iz 2003. i Zakon o privatizaciji Ine.

Na pitanje tužiteljstva kako je u MOL-u riješeno pitanje upravljačkih prava svjedok je kazao da bez obzira na broj dionica u MOL-u nitko ne može imati više od 10 posto upravljačkih prava.

Sudac Ivan Turudić svjedoka je u nekoliko navrata upozorio da se u ovom slučaju ne sudi MOL-u. "Vi ste jako lojalan menadžer svoje kompanije i ja bih vam nakon ovog svjedočenja povećao plaću", kazao je na kraju sudac svjedoku.

Prije Galacza na suđenju bivšem premijeru danas je svjedočio i njegov brat Flavio Sanader koji je kazao da je krunski svjedok tužiteljstva Robert Ježić lagao kada je rekao da je za Sanadera preuzeo prvu polovinu MOL-ovog mita, dok je primanje preostalih pet milijuna eura organizirao Flavio Sanader.

Suđenje se nastavlja sljedeći tjedan jer su svjedoci koji su trebali biti ispitani do tada spriječeni ili bolesni.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika