25.05.2012. / 09:23

Autor: Hina

Bez pomaka

"Jasno je da dvije strane žele učiniti pomak. Postoje određene dodirne točke, ali još uvijek ima značajnih razmimoilaženja", kazala je Ashton

Intenzivni dvodnevni pregovori između Irana i šest svjetskih sila - SAD-a, Rusije, Kine, Velika Britanije, Francuske i Njemačke - pokazali su da obje strane žele postići pomak oko pitanja iranskog nuklearnog programa te da postoje određene točke dodira, kazala je šefica europske diplomacije Catherine Ashton nakon završetka pregovora u Bagdadu, dodavši, međutim, da još uvijek ima "značajnih razmimoilaženja" te će se stoga održati novi susret u Moskvi.

"Jasno je da dvije strane žele učiniti pomak. Postoje određene dodirne točke, ali još uvijek ima značajnih razmimoilaženja", kazala je Ashton. Istaknula je da je Iran spreman razmotriti prijedlog o obogaćivanju uranija do 20 posto. Prema njezinim riječima, sve se strane slažu da je nužno nastaviti pregovore i tako pokušati iznjedriti što više zajedničkih dodirnih točaka.

"Vratit ćemo se u svoje glavne gradove na konzultacije. Zadržat ćemo intenzivan kontakt s iranskom stranom kako bi pripremili sljedeći sastanak u Moskvi za 18. i 19. lipnja". rekla je Ashton. Dodala je da će se pregovori temeljiti na načelu korak po korak i reciprocitetu. Izrazila je odlučnost u rješavanju ovog problema putem pregovora.

Glavni iranski pregovarač Saeed Jalil je u četvrtak navečer ponovio da Iran raspolaže s "apsolutnim pravom" da obogaćuje uranij.

Pregovori između predstavnika Irana i šest velikih sila o nuklearnom programu Teherana započeli su u srijedu u Bagdadu. Glavni uzrok neslaganja leži u činjenici da Iran želi ishoditi ublažavanja gospodarskih sankcija, a šest sila - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka - traže da se Iran prije toga odrekne obogaćivanja urana. Zapadne sile žele jamstva da Teheran ne radi na proizvodnji atomsle bombe, što iranske vlasti opetovano opovrgavaju.

Ovo je bio drugi sastanak otkad su sredinom travnja u Istanbulu nakon 15 mjeseci jačanja napetosti nastavljeni diplomatski kontakti Irana i međunarodne zajednice.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika