25.05.2012. / 10:43

Autor: Hina , Nacional.hr

Potpredsjednica Sabora:

Ne dam mandat na raspolaganje

„Umjesto bivše predsjednice Kosor sam ja, a potpredsjednici su Jandroković i Šuker“, kazao je Karamarko

ArhivaArhiva

Bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je danas da nema namjeru stavljati svoj mandat potpredsjednice Hrvatskog sabora na raspolaganje.

"Mislim da dostojno i časno obavljam taj posao, a ako stranka bude mislila da ne, da im ne trebam doprinositi svojim dosadašnjim znanjem i iskustvom, onda ćemo dakako o tome razgovarati", rekla je Kosor novinarima u Hrvatskom saboru.

O dužnostima u Hrvatskom saboru kao i inače o dužnostima članova HDZ-a odlučuje Predsjedništvo HDZ- a, pojasnila je Kosor i dodala da je o potpredsjedničkim mjestima u Saboru, nje i Vladimira Šeksa, trebalo odlučiti Predsjedništvo stranke.

"Očekivala sam da će Predsjedništvo o tome jučer raspravljati, da se sve te stvari završe", rekla je dodavši kako odugovlačenje ne doprinosi HDZ-u i slici te stranke u javnosti.

"O tome mora odlučiti Predsjedništvo i nakon toga, na temelju odluke Predsjedništva, odluku će donijeti Klub. O potpredsjednicima Hrvatskog sabora odlučuju zastupnici u Hrvatskom saboru. Dakle, u konačnici, o tome će se glasovati ako bude potrebe i ako bude prijedloga o nekim drugim rješenjima", pojasnila je Jadranka Kosor. Osobno, kazala je, želi da predsjednik i predsjedništvo što prije donesu te odluke kako bi "svi zajedno počeli raditi".

Kazala je i kako je neki dan u razgovoru s Tomislavom Karamarkom pitala kada će taj proces biti završen.

"Pitala sam kada će taj proces biti završen, ne pitajući dakako za svoju sudbinu, jer se tu postavlja još nekoliko pitanja oko čelnih ljudi u odborima - hoće li ostati na čelu odbora, neće ostati... To nije samo tehnički dio posla, to su političke odluke", ocijenila je Kosor.

"Ja sam danas dala ostavku na mjesto predsjednice Kluba zastupnika i rekla sam da o tome ne treba glasovati. Smatram da je to najlogičnija odluka budući da nisam predsjednica stranke. To je politička funkcija i tu šef kluba mora biti i šef stranke", rekla je Kosor osvrćući se na jutrošnju sjednicu svog zastupničkog kluba.

Dodala je međutim kako je tražila da joj se razjasne kriteriji smjene dvojice (Josipa Salapića i Frane Matušića) od trojice (Salapić, Matušić i Davorin Mlakar) potpredsjednika Kluba.

Skandalozna Nikolićeva izjava

Kosor je skandaloznom ocijenila izjavu novoga srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića inozemnim medijima kako Vukovar treba biti srpski grad te očekuje reakciju i hrvatskog predsjednika države i Vlade RH.

"To je skandalozna izjava i ja očekujem da će reagirati i Predsjednik Republike i Vlada", poručila je.

Vukovar je, kazala je, hrvatski grad koji je najviše pretrpio u bespoštednoj i krvavoj agresiji na Hrvatsku. "Vukovar je simbol hrvatskog stradanja, nad njim je počinjen i ekocid i genocid i urbicid i ovakve izjave su skandalozne i neće pridonositi svemu onome što smo u proteklim godinama napravili za približavanje i dobrosusjedstvo", poručila je.

Podsjetila je da je kao predsjednica vlade darovala predsjedniku Republike Srbije prijevod europske pravne stečevine (acquis), posao u koji je uloženo osam milijuna eura.

"Time smo pokazali da želimo podupirati europski put susjednih država", rekla je Jadranka Kosor.

Karamarko: Odlučivat će Predsjedništvo

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko novi je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru, a zamjenici su mu Gordan Jandroković i Ivan Šuker, objavio je Karamarko novinarima nakon jutrošnje sjednice Kluba zastupnika te stranke.

Umjesto bivše predsjednice Kosor sam ja, a potpredsjednici su Jandroković i Šuker“, kazao je.

Upitan što će biti s potpredsjedničkim mjestima u Hrvatskom saboru iz redova HDZ-a na kojima su još uvijek bivša predsjednica stranke Jadranka Kosor i Vladimir Šeks, Karamarko je rekao kako o tome za sada nisu razgovarali.

„Kao što sam rekao u startu, odlučivat će Predsjedništvo“, kazao je.

Karamarko je odbacio i medijske špekulacije prema kojima mu je premijer Zoran Milanović neformalnim kanalima poslao poruku kako je spreman na konsenzus oko važnih nacionalnih pitanja.

Nećemo neformalno, ta nismo obavještajci

„Nismo komunicirali još, gospodin je bio na putu“, rekao je Karamarko dodavši kako nije dobio nikakvim neformalnim kanalima poruku te da nije ni primjereno da komuniciraju neformalnim kanalima.

„Spreman sam prihvatiti razgovor sa svakim i naravno sa čelnikom Vlade kada je u pitanju korist naše države i ne znam na što se misli kada se priča o konsenzusu, tu trebamo jasnu definiciju“, poručio je.

Upitana ostaje li potpredsjednica Hrvatskog sabora, bivša predsjednica stranke Jadranka Kosor koja je jutros nazočila sjednici Kluba zastupnika HDZ-a, izjavila je novinarima kako se o tome nije odlučivalo, a na pitanje kada će se o tome odlučivati Kosor je novinarima uzvratila kako to moraju pitati one koji vode stranku.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
3/3/11

bljesak4, 25.05.12. 12:32

"To je skandalozna izjava i ja očekujem da će reagirati i Predsjednik Republike i Vlada", poručila je.
Točno i Bravo Jadranka kosor!
Ali, što ako ni vlada ni predsjednik ne reagiraju ?!


registracija
30/9/09

davor12345, 25.05.12. 13:00

A što bi po vama predsjednik trebao napraviti? Poduprijeti tu izjavu? Pa normalno je da ju neće poduprijeti! Vukovar je bio, je i ubuduće će biti hrvatski grad! Ili je možda u Srbiji?


registracija
5/1/07

james, 25.05.12. 15:25

Treba objaviti rat Srbiji, samo to Jadranka nije imala hrabrosti reć pa očekuje da to uradi netko drugi.
Glavno da prigovara


registracija
30/6/09

jebivjetar, 25.05.12. 17:57

Sjedi Jaca na kamen studencu , stisla noge ne da ..... ......! Uprknuče HDZ-a se nastavlja.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika