25.05.2012. / 14:11

Autor: Nacional.hr

HDS ZAMP nije vratio obeštećenje od nekoliko milijuna kuna

"Koliko je svaka članica tražila, to vam ne mogu reći, jer je to stvar svakog poduzetnika osobno. No mislim da se sveukupno radi o nekoliko milijuna kuna", rekao je predsjednik udruge HUVEL, Zoran Koprek

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaHrvatsko društvo skladatelja - Zaštita autorskih muzičkih prava tvrdi kako su obeštetili 53 diskriminirane tvrtke isplativši im milijun kuna, no vlasnik tvrtke iz Hrvatske udruge uvoznika i distributera elektroničkih, informatičkih i telekomunikacijskih proizvoda (HUVEL) ističe kako su im vratili samo preplaćeno, dok se na obeštećenje od nekoliko milijuna kuna još čeka, piše tportal.

Podsjetimo, nakon što je Upravni sud pravomoćno potvrdio odluku Agencije za tržišno natjecanje iz 2009. godine kako je stručna služba HDS ZAMP provodila monopol na tržištu, iz službe su izjavili kako su već prije odluke suda tvrtkama isplatili milijun kuna.

Glasnogovornica ZAMP-a Marina Ferić Jančić tvrdi kako pravomoćnost AZTN-ove odluke ne nalaže neko novo postupanje.

"Oni su nam do sada vratili samo ono što smo preplatili, ne radi se tu ni o kakvom obeštećenju. AZTN je naložio da svi obveznici imaju popust od 50 posto i to retroaktivno. HDS ZAMP morao je vratiti preplaćene iznose svima nama koji smo plaćali naknadu bez popusta ili s popustom manjim od 50 posto", rekao je predsjednik udruge HUVEL, Zoran Koprek.

Diskriminacija se provodila u razdoblju od 2006. do 2009. godine. ZAMP je tvrtkama koje su imale obavezu plaćati naknadu za tehničku robu koju uvoze, a bile su članice Hrvatske udruge distributera novih tehnologija (HUDNT), odobravao popust od 50 posto. Tvrtkama izvan te udruge naplaćivana je naknadu u punom iznosu ili s manjim popustima. Kako je iznos naknade bio značajan u ukupnoj cijeni proizvoda, a trgovačke marže vrlo male, nastala je tržišna nejednakost.

"Naši proizvodi postali su preko noći nekonkurentni na tržištu. Poslovanje u neravnopravnom položaju izrazito je teško pa je, nažalost, određeni broj poduzetnika upao u probleme, a nekima je dodatno zakomplicirana situacija usred financijske krize. U svakom slučaju svi smo to negativno osjetili, a neki su morali i zatvoriti tvrtke", nastavlja predsjednik HUVEL-a.

Koprek je nezadovoljan i Hrvatskom gospodarskom komorom koja je bila potpisnik ugovora s HDS ZAMP-om.

"Isti ljudi koji su potpisali ugovor i omogućili takvo ponašanje HDS ZAMP-a još uvijek sjede u HGK-u i nisu snosili nikakvu odgovornost za ovako sramotan čin", dodao je,

Pokrenuti spor na Prekršajnom sudu još traje, a svih 20-ak tvrtki članica udruge pokrenule su privatne tužbe na Trgovačkom sudu.

"Koliko je svaka članica tražila, to vam ne mogu reći, jer je to stvar svakog poduzetnika osobno. No mislim da se sveukupno radi o nekoliko milijuna kuna. Stav većine tvrtki koje su tražile odštetu je da se ide u pravednu nagodbu, no znajući kakav je stav HDS ZAMP mislim da do toga neće doći. Oni će iskoristiti sve moguće pravne mehanizme, koji su im praktično neograničeni i pokušati proces što više otegnuti. To pokazuje i njihova dosadašnja praksa, no sad kad je Visoki upravni sud potvrdio odluku AZTN nama barem počinje teći kamata na traženi iznos'", izjavio je Koprek, vlasnik tvrtke Koracell.

Istaknimo kako udruga HUDNT okuplja najveće distributere informatičko-tehničke opreme kao što su M San grupa, Recro i KSU Company. Osnivač udruge je Slobodan Planinić, a prvi dopredsjednik je direktor MSana, Miroslav Huzjak. Istaknimo kako je Planinić vlasnik tvrtke W.S.P. koja je 2008. godine privukla pozornost javnosti s doncijom HDZ-u od čak 350 000 kuna.

Vezane vijesti

HGK ponudila 22 investicijska projekta vrijedna više od 2,5 milijarde eura

HGK ponudila 22 investicijska projekta vrijedna više od 2,5 milijarde eura

"Italija je Hrvatskoj najvažniji partner u kontinuirano uravnoteženoj robnoj razmjeni. Italija je i drugi po važnosti ulagač u RH te 65 posto… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika