25.05.2012. / 13:39

Autor: Hina

Srbija u iščekivanju mandatara

Srbijanske stranke Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića, Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića i Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića zatražili u od Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića da u roku od 24 sata odluči koga predlaže za mandatara za sastav nove vlade, prenosi u petak beogradski tisak, dok se sam Dačić ogradio od takve medijske interpretacije.

Boris TadićBoris TadićSrbijanske stranke Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića, Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića i Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića zatražili u od Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića da u roku od 24 sata odluči koga predlaže za mandatara za sastav nove vlade, prenosi u petak beogradski tisak, dok se sam Dačić ogradio od takve medijske interpretacije.

Ako DS ne iziđe s prijedlogom premijera u naredna 24 sata to će učiniti politički blok koji čine SPS, LDP i URS, tvrdi dnevnik ''Blic'' pozivajući se na neimenovani izvor blizak LDP-u te navodi kako su se čelnici tih triju stranaka dogovorili o privremenom formiranju političkog bloka koji će istaknuti ime svog kandidata za predsjednika vlade. Ove tri stranke samostalno su, odnosno s koalicijama okupljenim oko sebe, izišli na parlamentarne izbore 6. svibnja.

''Naše stranke ne žele više čekati, svi rokovi su probijeni. Proglašenje rezultata (obavljeno u četvrtak) bio je posljednji rok za DS da iziđe sa svojim kandidatom. Kaos koji izaziva šutnja traje predugo. Ukoliko ne izađu u naredna 24 sata, bit će obaviješteni da postoji netko tko ima veći broj mandata i od njih i od Srpske napredne stranke (SNS)'', rekao je za ''Blic'' navedeni izvor.

Po njegovim riječima, razgovori vođeni između tih triju stranaka nemaju veze s idejom o zajedničkom formiranju vlade i stranke se ne žele cjenkati s DS-om i Tadićem. ''Mi dajemo prednost Borisu Tadiću, svi smatramo da je DS ta koja treba predložiti mandatara, ali sve je otišlo predaleko, građani više ne mogu čekati'', navodi izvor.

U izjavi srbijanskoj agenciji Tanjug čelnik SPS-a Ivica Dačić kazao je kako DS-u nije upućen nikakav ultimatum, kako to prenose neki beogradski mediji, te dodao kako smatra da razgovore o formiranju parlamentarne većine s DS-om treba što prije nastaviti. ''Nikakav ultimatum DS-u nije upućen, niti smatramo da je to način za komuniciranje među strankama'', ustvrdio je Dačić.

O zahtjevu triju navedenih stranaka upućenom Tadićevoj Demokratskoj stranci u petak piše i dnevni list "Danas".

B92 objavio je pak u petak, pozivajući se na izvore u Demokratskoj stranci, da je za danas zakazana izvanredna sjednica predsjedništva te stranke na kojoj bi se Tadić trebao očitovati o prijedlogu vrha njegove stranke da on bude mandatar.

Dačićev SPS je, sa svojom koalicijom, na parlamentarnim izborima 6. svibnja postao treća po jakosti politička snaga. Dačićev SPS i Tadićev DS bili su glavni partneri u dosadašnjoj vladajućoj koaliciji, a uoči drugog kruga predsjedničkih izbora neformalno su dogovorili zajedničko formiranje nove vlasti unatoč tome što je relativni pobjednik parlamentarnih izbora, s najvećim pojedinačnim brojem glasova, bio SNS. Dosadašnje procjene bile su da će koalicije okupljene oko tih dviju stranaka vjerojatno zajedno formirati novu vladu, a da će SNS ostati u oporbi, no nakon nedavnog izbora Nikolića za predsjednika Srbije povećana je mogućnost da novu vladu predvode SNS, koji je do četvrtka predvodio Nikolić, i Dačićev SPS.

Novoizabrani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u četvrtak je na sjednici Glavnog odbora SNS-a podnio ostavku na mjesto predsjednika te stranke, ostavivši je na vođenje svom dosadašnjem zamjeniku Aleksandru Vučiću. U obraćanju čelništvu SNS-a Nikolić je poručio da će mandat za sastavljanje nove vlade ponuditi toj stranci te da će ga, ne budu li oni taj mandat iskoristili, dati "u lošije ruke". Kasnije je, u izjavi novinarima, rekao kako da predsjednik DS-a Boris Tadić treba što prije odlučiti i objaviti javnosti hoće li biti premijer, a da će on (Nikolić) mandat dati onome tko osigura parlamentarnu većinu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika