25.05.2012. / 13:43

Autor: Hina , Nacional.hr

Do otpremnine Čačićevim potpisom

Vlada će iz državnog proračuna osigurati 63,7 milijuna kuna za potraživanja radnika brodogradilišta Kraljevica, koje ide u stečaj, te oko 60 milijuna kuna za sanaciju gubitaka Brodosplita, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade.

Radimir ČačićRadimir ČačićVlada će iz državnog proračuna osigurati 63,7 milijuna kuna za potraživanja radnika brodogradilišta Kraljevica, koje ide u stečaj, te oko 60 milijuna kuna za sanaciju gubitaka Brodosplita, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić podsjetio je kako je u Kraljevici sa sindikatom dogovoreno da se prije otvaranja stečajnog postupka iz proračuna namire sva potraživanja radnika.

Nakon osiguranja potrebnih 63,7 milijuna kuna Uprava Kraljevice će provesti program zbrinjavanja radnika te im uručiti poslovno uvjetovane otkaze, nakon čega će njihova potraživanja na ime otpremnina postati dospjela.

Naime, svaki će radnik Kraljevice dobiti otpremninu od 6400 kuna po godini radnog staža te plaće za travanj i svibanj. No, zanimljivo je kako će radnici morati potpisati ugovor o otkupu i isplati potraživanja koja imaju prema škveru i to sa ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem, odnosno osobom koju on zaduži za to.

Na taj način država postaje vjerovnik prema Brodogradilištu Kraljevica, a radnici koji odbiju takav ugovor svoju će zadovoljštinu morati potražiti kroz stečajni postupak na sudu.

Vlada je prihvatila zahtjev splitskog škvera za isplatom državne potpore za restrukturiranje u iznosu od gotovo 7,9 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti, za sanaciju gubitaka na izgradnji broda za rasute terete za Jadroplov.

S obzirom na složeno stanje u brodogradilištu važno je očuvati kontinuitet zaposlenosti škvera, a taj iznos je sastavni dio mjera kojima država sudjeluje sa 60 posto troškova restrukturiranja u postupku prodaje Brodosplita samoborskom DIV-u, kazao je Čačić.

Radi se o ogromnim iznosima i obvezama koje moramo podnijeti jer nemamo drugog izlaza, rekao je Čačić.

Dodao je kako se u Kraljevici još nalaze dva broda sa čijim vlasnicima Vlada završava proces pregovaranja o preuzimanju, a radi se o stotinama milijuna kuna vrijednosti.

Vlada je danas također odobrila poduzeću Pounje trikotaža državnu potporu kroz pretvaranje potraživanja Ministarstva financija u iznosu od 5,8 milijuna kuna u udjel u temeljnom kapitalu.

To je mjera u okviru programa podrške poduzetnicima u teškoćama, a radi se o tekstilnom poduzeću u kojem je zaposleno 95 radnika, pojasnio je Čačić.

Vlada je odobrila Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) sklapanje ugovora o kratkoročnom kunskom revolving kreditu u iznosu 100 milijuna kuna kod Privredne banke Zagreb.

Kreditno zaduženje uz kamatnu stopu od 6,65 posto i 0,10 posto naknade poslužit će za tekuću likvidnost AUDIO-a.

To je samo dio tereta koje nosi AUDIO jer su obveze oko šest puta veće samo u segmentu kratkoročnog zaduženja, a o ostalom, što se vuče još od vremena privatizacije, nema smisla ni govoriti, kazao je Čačić.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika