25.05.2012. / 13:55

Autor: Nacional.hr

Intel ulaže više od 40 milijuna dolara u poticanje inovacija

Tri ICRI-ja surađivat će s vlastitim zajednicama sastavljenima od više sveučilišta i s drugim ICRI-jevima, kao i s američkim ISTC-ovima, te tako ojačati Intelovu globalnu istraživačku mrežu

Intel ulaže u inovacije diljem svijetaIntel ulaže u inovacije diljem svijetaIntel je objavio da će tijekom sljedećih pet godina uložiti više od četrdeset milijuna dolara u svjetsku mrežu sveučilišnih istraživačkih zajednica pod nazivom "Intelovi suradnički istraživački instituti" (Intel Collaborative Research Institutes, ICRI). Program ICRI temelji se na uspjehu Intelovih centara za znanost i tehnologiju (Intel Science and Technology Centers, ISTC) u SAD-u, a okupit će stručnjake iz akademske i stručne zajednice kako bi im omogućio istraživanje i osmišljavanje nove generacije tehnologija koje bi u budućnosti mogle utjecati na brojne živote.

"Novim programom Intelovih suradničkih istraživačkih instituta naglašava se naša odlučnost glede započinjanja i financiranja suradničkih sveučilišnih istraživanja koja će poticati globalnu inovaciju u ključnim područjima i pridonijeti rješavanju nekih od najsloženijih problema današnjice", izjavio je Justin Rattner, Intelov glavni tehnološki direktor. "Stvaranje višedisciplinske zajednice koju će činiti Intel, nastavno osoblje i postdiplomski istraživači iz cijeloga svijeta dovest će do revolucionarnih otkrića na nekim od najsloženijih i najproblematičnijih područja računalne tehnologije."

Tri ICRI-ja surađivat će s vlastitim zajednicama sastavljenima od više sveučilišta i s drugim ICRI-jevima, kao i s američkim ISTC-ovima, te tako ojačati Intelovu globalnu istraživačku mrežu. U program ICRI ugradit će se i dva već osnovana centra: Intelov institut za vizualno računalstvo (Sveučilšte Saarland) te Intelov i NTU-ov računalni centar za povezani kontekst (Nacionalno sveučilište na Tajvanu). Na taj će se način dodatno proširiti Intelova globalna istraživačka mreža.

Svaki će institut biti specijaliziran za određeno područje, no poticat će se na prihvaćanje jedinstvenih okruženja karakterističnih za svoju regiju, zemlju i područje istraživanja. Tri nova ICRI-ja obuhvaćaju:

ICRI za održive povezane gradove (Velika Britanija). Cilj je suradnje između Intela, londonskog Imperial Collegea i londonskog University Collegea pozabaviti se rješavanjem složenih društvenih, gospodarskih i ekoloških problema gradskog života putem računalnih tehnologija. Na primjeru Londona istraživači će se uz pomoć podataka u stvarnom vremenu o korisnicima i gradskoj infrastrukturi baviti tehnologijama koje gradove čine svjesnijima i prilagodljivijima. Tako bi, primjerice, putem gradske platforme u oblaku gradski oci mogli provoditi optimizacije u stvarnom vremenu, npr. predviđati učinke elementarnih nepogoda na gradske zalihe vode i energije te građanima pružati informacije u gotovo stvarnom vremenu putem zaslona postavljenih diljem grada i mobilnih aplikacija.

ICRI za sigurno računalstvo (Njemačka). Na tom će institutu Intel i Technische Universität Darmstadt istraživati načine znatnog povećanja pouzdanosti mobilnih i ugrađenih uređaja i sustava. Tako će se, primjerice, zajedničkim istraživanjem tražiti načini razvoja sigurne komunikacije između automobila i uređaja kojom će se povećati sigurnost vozača, novi pristupi sigurnoj mobilnoj trgovini te bolje razumijevanje zaštite privatnosti i različitih načina njezine provedbe. Institut će istraživanje temeljiti na potrebama budućih korisnika te istraživati programsku i strojnu opremu koja će omogućiti robusne, dostupne i izdržljive sustave za takve načine korištenja.

ICRI za računalnu inteligenciju (Izrael). U suradnji s izraelskim institutom za tehnologiju Technion u Haifi i Hebrejskim sveučilištem u Jeruzalemu ICRI će istraživati načine na koji računalni sustavi mogu povećati ljudske sposobnosti pri obavljanju brojnih složenih zadataka. Tako bi, primjerice, razvoj tjelesnih senzora koji bi neprestano pratili stanje vlasnikova tijela istraživačima omogućio početnu obradu tako prikupljenih podataka i poduzimanje odgovarajućih akcija. Sustav neprestano nadgleda funkcije ljudskog tijela, primjerice mozak, srce, krvotok, oči itd., a zatim te podatke šalje udaljenom poslužitelju koji ih povezuje s drugim podacima (npr. podacima o vremenskim uvjetima) te s poviješću zdravstvenih problema korisnika, što mu omogućuje proaktivno upozoravanje korisnika na moguću glavobolju ili vrtoglavicu tijekom vožnje.

"Intelu je već odavno jasno da računalnu industriju održava rad mnogih sudionika", izjavio je Chris Ramming, direktor ureda Intel Labs University Collaborations Office. "Nadamo se da ćemo biti u mogućnosti proširiti program te u njega privući i druge pokrovitelje iz računalne industrije i javnih tijela, što će nam omogućiti pronalaženje novih načina stvaranja i prihvaćanja vrijednih novih tehnologija."

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika