25.05.2012. / 14:25

Autor: Nacional.hr

Vojnici uz plaću dobivali i naknadu HZMO-a?

Novinari Jutarnjeg lista ističu primjer prošle godine umirovljenog generala, Josipa Stojkovića, koji je svakog mjeseca uz plaću dobivao oko 6000 kuna na temelju rješenja o nesposobnosti za obavljanje službe te mu je ukupno isplaćeno oko 680 000 kuna

Foto: Ilustracija (Pixsell)Foto: Ilustracija (Pixsell)Na sjednici saborskog Odbora za obranu, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra otkrila je kako se u Hrvatskoj vojsci nalazi 31 djelatna vojna osoba kojoj je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje 1999. godine ili ranije utvrdio nesposobnost za rad, piše Jutarnji list.

Podsjetimo kako je bivši ministar branitelja Ivica Pančić donio odluku kako se tim zaposlenicima Oružanih snaga Republike Hrvatske isplaćuju dodaci uz plaću, svi su oni dobivali unosne sume koje im je isplaćivao HZMO. Iako su trebali biti otpušteni iz Hrvatske vojske i poslani u mirovinu, većina njih je i dalje aktivna, neki su čak i napredovali u službi i u činu.

Novinari Jutarnjeg lista ističu primjer prošle godine umirovljenog generala, Josipa Stojkovića, koji je svakog mjeseca uz plaću dobivao oko 6000 kuna na temelju rješenja o nesposobnosti za obavljanje službe te mu je ukupno isplaćeno oko 680 000 kuna. Navodi se kako su dodaci u visini od oko 4000 kuna isplaćivani na ime više brigadira, nižih časnika i nekoliko pripadnika Vojno-sigurnosne obavještajne službe. Ističe se kako nije točno poznato koliko je sredstava isplaćeno, niti koliko je ukupno djelatnika iskoristilo ovu priliku.

Nastavlja se kako je ovaj slučaj otkriven prije nekoliko mjeseci, o čemu su odmah obavješteni ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera OSRH Drago Lovrić. Doznaje se kako su časnici 1999. godine tražili da im se utvrdi profesionalna sposobnost za rad i iako im je utvrđeno kako su vojno nesposobni, oni su to zatajili, nisu premješteni na druga radna mjesta ili poslani u mirovinu, a HZMO o tome nije obavijestio MORH.

Ministar Kotromanović odmah je donio novi Pravilnik o utvrđivanju profesionalne sposobnosti i odlučeno je da se pojedince pošalje na ponovno vještačenje. Ukoliko im se utvrdi radna nesposobnost, bit će poslani u mirovinu.

Člana Odbora za obranu iz redova HDZ-a, Josip Đakić, tvrdi kako je riječ o političkoj čistki u vojsci.

Vezane vijesti

Odluka o avionima HRZ-a u sljedećih 45 dana

Odluka o avionima HRZ-a u sljedećih 45 dana

Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je danas kako je potrebno najkasnije u sljedećih 45 dana donijeti odluku o tome hoće li Hrvatska nabaviti… Više

Komentari

registracija
24/7/11

mrvek, 25.05.12. 16:26

Sve sami domoljubi koje je uhljebio KRADEZE. Sve u zatvor za varanje države, vratiti lovu i sve otpustiti iz službe bez činova i počasti. To treba napraviti. Ako se to ne napravi onda jebeš ovo sve. Onda je ova vlada bezmuda.


registracija
11/1/10

fluid, 25.05.12. 23:18

" Malo nas je al smo govna".! Nebi podnijeli ni celofan!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika