25.05.2012. / 15:07

Autor: Hina

Van Rompuy u Ljubljani: Ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora na vrijeme

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy u svom je govoru u slovenskom parlamentu u petak među ostalim izrazio očekivanje da će procesi ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom u nacionalnim parlamentima svih sadašnjih 27 članica EU-a biti na vrijeme zaključeni.

Herman Van RompuyHerman Van RompuyPredsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy u svom je govoru u slovenskom parlamentu u petak među ostalim izrazio očekivanje da će procesi ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom u nacionalnim parlamentima svih sadašnjih 27 članica EU-a biti na vrijeme zaključeni.

"Nadam se da će se postupci ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u svim državama članicama zaključiti pravodobno, kako bi Hrvatska postala članicom s 1. srpnja 2013. godine", rekao je Van Rompuy, dodavši da će EU u međuvremenu pratiti Hrvatsku u njenim zadnjim koracima prema članstvu te da se nada da će se i bilateralna pitanja među državama u regiji rješavati na osnovi dobrosusjedstva i kompromisima jer je to, kako je istaknuo, i princip na kojemu je nastajala Europska unija.

Predsjednik Europskog vijeća rekao je će članstvo Hrvatske u EU dati nov poticaj europskoj perspektivi svih država na zapadnom Balkanu, kad završe svoje reforme i ispune uvjete za članstvo, a vlasti u Srbiji pozvao je da nastave s europskim putem i nakon nedavnih izbora.

"Ulazak država zapadnog Balkana u Europsku uniju značit će zaključivanje zadnjeg građanskog rata u Europi", rekao je Van Rompuy dodajući da je Slovenija iz "prve ruke" zna da članstvo u EU donosi mir i stabilnost jer je stalno podržavala europsku perspektivu i potencijalno članstvo država zapadnog Balkana.

Predsjednik Europskog vijeća nalazi se u kraćem posjetu Ljubljani gdje će s najvišim slovenskim dužnosnicima razgovarati o općoj financijskoj i ekonomskoj situaciji u eurozoni,

Govoreći slovenskim zastupnicima o povijesnom procesu europskog udruživanja starog kontinenta te trenutačnim teškoćama Unije, Van Rompuy je rekao da je taj povijesni proces, započet u godinama nakon 2. svjetskog rata, pokazao da "ne smijemo biti zatočenicima naše povijesti" i da je europski duh zamjena starih rivaliteta voljom za suživot i suradnju. "Europa je bila i ostaje sidro stabilnosti", rekao je Van Rompuy, ali je dodao da to nije nešto samo po sebi razumljivo i da se za to treba angažirati.

Najveći dio svog govora zastupnicima slovenskog parlamenta Van Rompuy je posvetio trenutačnom traženju rješenja za gospodarsku krizu i krizu u eurozoni. Pri tome je pohvalio Sloveniju jer je među prvim državama ratificirala fiskalni pakt.

Van Rompuy je istaknuo da lakih rješenja nema, ali da ljude treba uvjeriti da će hrabrost koju države pokažu u mjerama štednje radi budućeg rasta biti nagrađena te da će kriza u eurozoni biti završena. "Lakih rješenja nema, ali prekomjerno zaduživanje i poticanje rasta pomoću prevelike potrošnje, to nije pravo rješenje", rekao je Van Rompuy.

Kao jedan od mogućih instrumenata za poticanje novog gospodarskog rasta u EU-u Van Rompuy je naveo plan o dokapitalizaciji Europske investicijske banke (EIB) s 10 milijardi eura. Time bi se, po njegovim riječima, omogućile investicije u višestruko većem iznosu od čak 180 milijuna eura.

Ako smo od ove financijske krize išta naučili, onda je to spoznaja o velikom stupnju međuovisnosti, pa su i nacionalni parlamenti u državama članicama postali "europske ustanove" jer odluke jedne države utječu na sve ostale, rekao je među ostalim Van Rompuy u govoru zastupnicima slovenskog parlamenta.

Rompuy boravi u kraćem posjetu Sloveniji, a sastat će se s premijerom Janezom Janšom, predsjednikom Danilom Tuerkom i ostalim visokim dužnosnicima.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
10/5/12

psyop, 26.05.12. 09:55

gradanski rat? ne kenjaj, rompuy.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika