25.05.2012. / 15:40

Autor: Hina

Berlusconi predlaže predsjednički sustav za Italiju

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi je u petak predložio da Italija usvoji predsjednički sustav vlasti, nalik na francuski, i nije isključio mogućnost da će se kandidirati za predsjednika države usvoji li se takva ustavna reforma.

Silvio BerlusconiSilvio BerlusconiBivši talijanski premijer Silvio Berlusconi je u petak predložio da Italija usvoji predsjednički sustav vlasti, nalik na francuski, i nije isključio mogućnost da će se kandidirati za predsjednika države usvoji li se takva ustavna reforma.

"Želimo li biti poput Grčke gdje se treba ponovno glasovati i gdje nema vlade, ili treba okrenuti prema Parizu?", pitao je Berlusconi na konferenciji za novinare u Senatu.

Na pitanje o mogućoj kandidaturi za predsjednika države 2013. godine, Berlusconi je odgovorio da će učiniti ono što će njegova stranka Narod sloboda zatražiti. Dao je naslutiti da je bliži kandidaturi u slučaju da ustavna reforma prođe, ali ne u kontekstu svojih ambicija nego odgovornosti za državu koja se ne mogu izbjeći.

Berlusconi je ocijenio da Italija treba preuzeti francuski sustav i rekao je da želi ponuditi mogućnost građanima da izravno izaberu predsjednika države.

Italija je parlamentarna republika i šef države ima vrlo male ovlasti te se bira u parlamentu na jedan mandat od sedam godina. Predsjedniku Giorgiju Napolitanu mandat završava u svibnju 2013.

Berlusconi je nezadovoljan i time što premijer u praksi ima ograničene ovlasti jer mora stalno pregovarati s raznim članovima koalicije. Parlament je nositelj vrhovne vlasti, vlada mu podastire planove zakona koji "nalikuju punokrvnim arapskim konjima, a koji nakon 400 do 600 dana mandata više nalikuju vodenkonjima", dodao je bivši premijer.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika