25.05.2012. / 19:22

Autor: Dean Sinovčić

Dnevnik iz Cannesa, 8. i 9. dan

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Pobjednik neće, ili barem ne bi trebao biti, američki film „The Paperboy" redatelja Leeja Danielsa koji se proslavio svojim prvim filmom „Precious" pa su mu za drugi film dali u ruke gomilu zvijezda

Robert PattinsonRobert PattinsonPetak je, vrijeme kada se raspravlja o tome koji filmovi će osvojiti nagrade na festivalu u Cannesu, što će biti objavljeno u nedjelju iza 19 sati. Zanimljivo, apsolutno svi tvrde kako sve ovisi o predsjedniku žirija, talijanskom redatelju Nanniju Morettiju, čiji ego je takav da će o njemu ovisiti pobjednici. Naime, Morettije je 2001. godine osvojio Zlatnu palmu filmom „Sinova soba" i smatra se da neće dopustiti da Michael Haneke, čiji je film „Ljubav" apsolutni favorit festivala, dobije Zlatnu palmu jer tada Haneke ima dvije Zlatne palme (prije tri godine osvojio ju je za jednako sjajan film „Bijela vrpca") a Moretti samo jednu.

Osim toga, nikada se nije dogodilo da neki redatelj s dva filma zaredom osvoji dvije Zlatne palme, pa bi slučaju Hanekea došlo do presedana koji ne bi bio nezaslužen. Svi novinari sjećaju se 2001. godine kada je Moretti bio predsjednik žirija filmskog festivala u Veneciji kada je favorit bio film „Dog Days" redatelja Ulricha Seidla. Svi članovi žirija složili su se da je to najbolji film, svi osim Morettija koji je blokirao njihovu odluku. Na kraju je žiri prihvatio Morettijev prijedlog da pobjednik bude „Moonsun Wedding" redateljice Mire Nair, a da nagradu žirija, što je druga nagrada po važnosti, dobije „Dog Days". I tome se Moretti pokušao usprotiviti, nije uspio, ali demonstrativno nije želio uručiti nagradu redatelju Seidlu. A da sve spomenuto ima podlogu, i nije trač, potvrdila je neki dan članica žirija Diane Kruger, glumica koja je ničim izazvana za francusku televiziju izjavila da su odnosi među članovima žirija napeti.

Pobjednik neće, ili barem ne bi trebao biti, američki film „The Paperboy" redatelja Leeja Danielsa koji se proslavio svojim prvim filmom „Precious" pa su mu za drugi film dali u ruke gomilu zvijezda. Zac Efron glumi mladog pisca koji pomaže bratu novinaru (Matthew McConaughey) koji istražuje moguću pogrešku sudstva u jednom slučaju, zaljubljuje se u fatalnu ženu (Nicole Kidman) koja je pak opsjednuta s osuđenikom na smrt (John Cusack). Svi glumci izjavili su da su ovo prilično drugačije uloge od onih u kojima smo ih navikli gledati, pa Cusack glumi negativca a Nicole Kidman seksualno-avanturistički nastrojenu ženu, ali to nije spasilo film od prilično loših reakcija u Cannesu.

Nešto slično dogodilo se i s filmom „Cosmopolis" redatelja Davida Cronenberga sa Robertom Pattisonom u glavnoj ulozi. Na konferenciji za novinare pitali su Pattisona o čemu je ovaj film a on je rekao kako misli da se radi o nadi.

"Svi me to pitaju a ja ne znam odgovor. Netko mi je rekao da se radi o kraju svijeta. Ima i toga, ali s dozom nade", rekao je Pattison i dodao, prije bih rekao brljao, o tome da se ne radi o kraju svijeta već o njegovom ponovnom rođenju. A onda je rekao "Osjećam kao da ispadam idiot".

Ako vas zanima, u filmu Pattison glumi multimilijardera koji se dosađuje, financijski problemi nadolaze, brak mu se raspada, jedan ga čovjek pokušava ubiti stoga želi promijeniti život. Radi se o studiji kapitalizma što je ujedno i satira o današnjem društvo, ali malo tko je oduševljen "Cosmopolisom".

Dakle, filmsko-privatni par Kristen Stewart - Robert Pattison nije se osobito proslavio u Cannesu s time da je njezin „On the Road" nešto bolji od njegovog „Cosmopolisa". U petak sam intervjuirao ekipu filma „On the Road", najbriljantiniji među njima bio je Viggo Mortensen koji je došao odjeven u dres nogometne reprezentacije Danske za koju će navijati na predstojećem Europskom prvenstvu iako, kako je rekao, ne vjeruje da će oni išta dobrog napraviti.

Vezane vijesti

Svjetska krema kod Komljenovića

Svjetska krema kod Komljenovića

U nizu glazbenih zvijezda koji su posjetili Cannes u srijedu je došao red na Kylie Minogue, australsku ljepoticu koja će za par dana proslaviti 44.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika