26.05.2012. / 09:12

Autor: Hina

'Vino je jedan od naših najvažnijih proizvoda'

"Vino je jedan od naših najvažnijih proizvoda, a vina u Međimurju su sjajna" rekao je predsjednik Repulike Ivo Josipović u Štrigovi prilikom posjeta "Urbanovu 2012. – 4. festivalu Pušipela, bajkovitih okusa Međimurja i Sajmu vinarsko vinogradarske opreme."

Ivo JosipovićIvo Josipović"Vino je jedan od naših najvažnijih proizvoda, a vina u Međimurju su sjajna" rekao je predsjednik Repulike Ivo Josipović u Štrigovi prilikom posjeta "Urbanovu 2012. – 4. festivalu Pušipela, bajkovitih okusa Međimurja i Sajmu vinarsko vinogradarske opreme."

Kako je rekao Josipović, vina su jedan od naših najvažnijih i najprepoznatljvijih brendova, koji su ujedno i oblik kulture te su izuzetno važni za razvoj turizma. Josipović je u pratnji prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čaćića posjetio vinarski sajam u Štrigovi gdje su uručili diplome i priznanja nagrađenim vinarima.

Ministar Čačić je u svom govoru o napretku vinarstva u Hrvatskoj rekao da nije rješenje u kvaniteti već kvaliteti. Naša zemlja ima tri izuzetno važne vinske lokacije; osim gornjeg Međimurja to su Kutjevo i Istra, kazao je Čačić.

Posebno je istaknuo istarsko brendiranje ne samo sorti, već i cjelokupne priče o vinu. Govoreći o istarskom uspjehu, rekao je da je to razina u promociji koja nedostaje kontenintalnoj Hrvatskoj kao i Dalmaciji. Za Međimurce je rekao da imaju šansu doseći tu razinu svojim odgovornim pristupom i odnosom prema radu.

Odgovorajući na novinarsko pitanje u vezi s Machiavellijevom izrekom o davanju dobrih vina vladarima kako bi oni dobro vladali, Josipović je rekao da se danas ne vlada već upravlja, te da treba imati bistru glavu, ali da "može čašica s mjerom."

Urbanovo 2012. je danas popodne u sportskoj dvorani OŠ Štrigova svečano otvorio međimurski župan Ivan Perhoč.

Govoreći o razlozima pokretanja te manifestacije, Perhoč je rekao da se time naglašava kulturno i gastroenološko nasljeđe Međimurja, a da je osnovni cilj promocija međimurske vinske ceste kao turističkog proizvoda.

"Urbanovo" je donijelo život u međimurski kraj čemu su svojim radom, znanjem i ulaganjem doprinijeli međimurski vinari što je ponos naše Županije, naglasio je župan.

Predsjednik Udruge vinara i vinogradara Međimurske županije "Hortus Croatiae" Zdravko Dvanajščak rekao je da se priča o vinu i authotnoj međimurskoj sorti Pušipelu nastavlja, dodaviši da je Urabanovo postalo edukativna, kulturna i zabavna manifestacija koja raste iz godine u godinu.

Uz međimurske vinare na "Urbanovu 2012" se predstavljaju i vinari iz Slavonije, Istre te susjedne Slovenije. U sklopu otvorenja potpisana je i Povelja prijateljstva Udruga "Hortus Croatie" i "Vinistre", odnosno predstavnika Istarske županije koja je ovogodišnji partner manifestacije.

(Hina) xtjak yvkn

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika