26.05.2012. / 09:15

Autor: Deutsche Welle

Korupcija i afere potkopavaju poljski nogomet

Poljska se kao domaćin direktno plasirala za Europsko prvenstvo. No malo tko u samoj Poljskoj vjeruje da bi poljski nogometaši mogli proći prvi krug natjecanja. Razlog su brojni skandali koji potresaju poljski nogomet.

Poljski nogomet na rubu propasti?Poljski nogomet na rubu propasti?Poljska nogometna reprezentacija jedna je dobro uigrana momčad s mnogim talentiranim nogometašima. No mnogi od njih svoj kruh zarađuju u inozemstvu, od 26 igrača njih 18. Golman reprezentacije Lukasz Fabianski primjerice brani u londonskom Arsenalu a Lukasz Piszczek i Jakub Blaszczykowski igraju, između ostalih, u aktualnom njemačkom prvaku Borussiji iz Dortmunda koju zbog velikog broja poljskih igrača zovu i Polonia Dortmund.

No poljski klupski nogomet u usporedbi s ostatkom Europe ne stoji baš najbolje. U aktualnoj petogodišnjoj ljestvici UEFA-e Poljska leži na 20. mjestu (Hrvatska 21.) od ukupno 53. mjesta. I to se smatra velikim uspjehom jer se radi o najboljoj poziciji u posljednjih 9 godina.

Nogomet na rubu propasti

Glavni krivac zbog toga što poljski klupski nogomet u međunarodnoj usporedbi tako loše stoji, po mišljenju bivšeg vratara nogometne reprezentacije Jana Tomaszewskog leži u vodstvu, točnije, u Poljskom nogometnom savezu (PZPN). "Na čelu ove organizacije su osobe koje su poljski nogomet dovele na rub propasti", kaže Tomaszewski kojeg poljski nogometni fanovi znaju kao vratara koji je 1973. u kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo svojim paradama "zaustavio Englesku". U toj legendarnoj poljskoj reprezentaciji igrao je i Grzegorz Lato, sadašnji predsjednik PZPN-a. No Tomaszewski i on već odavno nisu prijatelji.

I među poljskim poklonicima nogometa je Lato vrlo sporna osoba. On je krajem prošle godine, zajedno s još jednim visokim funkcionerom nogometnog saveza, uhvaćen u nedozvoljenim razgovorima u svezi s gradnjom stadiona. Ministarstvo sporta je nakon toga uključilo i državno odvjetništvo. U jeku afere neki vodeći ljudi PZPN-a su izgubili svoje položaje ali ne i Lato. I to usprkos brojnim prosvjedima nogometnih fanova.

Vinovnici skandala još uvijek "u igri"

No najveći nogometni skandal potresao je Poljsku 2008. Tada se radilo o manipulaciji rezultata poljske nogometne lige ali i prodaji igračkih licenci. Skandal je izbio kada je bivši predsjednik prvoligaša GKS Katowice Piotr Dziurowicz izašao u javnost s podacima o prodaji utakmica. Od 17 klubova najviše nogometne lige protiv koje je pokrenuta istraga kod samo njih 6 nisu pronađene nedozvoljene radnje. Klubovi su prvo bili po kazni spušteni u niže lige ali su ubrzo amnestirani pa je većina prvoligaša prošla samo s oduzimanjem bodova i novčanim kaznama. Nakoliko igrača današnje reprezentacije ali i izbornik Franciszek Smuda bili su vinovnicima afera no usprkos tomu su danas dio poljskog nogometnog Olimpa.

Uz korupcijske skandale, poljski nogomet često pogađaju i negativni napisi u medijima vezani uz alkoholizirane ispade vodećih nogmetaša. Poljska javnost je podijeljena: dok jedni žele zaboraviti sve skandale i okrenuti se rezultatima i igri, drugi traže temeljene promjene i novi početak s novim licima i s novim strukturama. Za posljednji skandal, kada je s dresova nacionalne momčadi trebao biti uklonjen poljski grb, bijeli orao, i zamijenjen logoom PZPN-a na što je burno reagirala cjelokupna javnost, šef Poljskog nogometnog saveze javno se ispričao. Mnogi u ovoj isprici vide tračak nade za budućnost poljskog nogometa i uspjeha na predstojećem Europskom prvenstvu.

Autor: Elzbieta Stasik/N. Kreizer

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika