26.05.2012. / 09:21

Autor: Hina

Slovenija zabranila slavljenje Tita uz nekadašnji Dan mladosti

Okružnica kojom je slovensko ministarstvo obrazovanja sve ravnatelje vrtića, osnovnih i srednjih škola upozorilo da ne smiju slaviti nekadašnji Dan mladosti 25. svibnja, u susjednoj je državi obnovila stare polemike o odnosu prema prošlosti, a neki su je ocijenili promašenom.

Josip Broz TitoJosip Broz TitoOkružnica kojom je slovensko ministarstvo obrazovanja sve ravnatelje vrtića, osnovnih i srednjih škola upozorilo da ne smiju slaviti nekadašnji Dan mladosti 25. svibnja, u susjednoj je državi obnovila stare polemike o odnosu prema prošlosti, a neki su je ocijenili promašenom.

Ministarstvo je u petak dalo službeno tumačenje da se na okružnicu odlučilo nakon vijesti u jednim novinama prema kojoj su lokalni dužnosnici sindikata obrazovanja u Ptuju pred tamošnjom osnovnom školom namjeravali organizirati priredbu s podsjećanjem na "Titovu štafetu" i 25. svibnja, koji se u nekadašnjoj Jugoslaviji slavio kao Dan mladosti.

No, ravnatelj osnovne škole Bogomir Širovnik izjavio je da je tabloid "Požar-Report" koji je prvi izašao s takvom informacijom, objavio neistinu, te da se radilo samo o tome da je netko poziv na redovni godišnji sabor prosvjetnih djelatnika u općini Ptuj povezao s pridodanim elektronskim pismom u kojemu se autor podsjetio vlastite mladosti i načina na koji se nekada slavio Titov rođendan.

Zbog "medijske manipulacije" i narušenog ugleda škole ravnatelj Širovnik pomišlja i o podizanju tužbe protiv tog vrlo čitanog privatnog tabloida.

Tajnik sindikata zaposlenih u obrazovanju Branimir Štrukelj izjavio je da je okružnica ministarstva obrazovanja u vezi sa spomenutim slučajem bilo nepotrebno ideološko dramatiziranje, pa čak možda i pokušaj sadašnje vlade desnog centra da pronađe nepostojeće neprijatelje.

U okružnici kojom je upozorilo ravnatelje da u državnim školama ne treba slaviti Tita koji je "simbol" nekadašnjeg režima, ministarstvo je priložilo i lanjski pravorijek ustavnog suda. Njime je obrazloženo zašto je poništena odluka gradske općine Ljubljana da jednoj novoj ulici u gradu dade naziv Titova cesta, za što je najviše zauzimao gradonačelnik Zoran Janković.

Ustavni suci tom su prigodom ustvrdili da se novim ulicama u Sloveniji ne mogu davati imena predstavnika režima koji je kršio ljudska prava i čovjekovo dostojanstvo, dok stare ulice i trgovi koji su po Titu, Kardelju i drugim slovenskim revolucionarima i komunističkim čelnicima nazvani u vrijeme bivše Jugoslavije, a u međuvremenu nisu promijenjeni, mogu i dalje ostati u upotrebi.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 26.05.12. 10:03

Čega se pametan Slovenac stidi, time se hrvatska budala ponosi!

Megazločinac, boljševik, diktator, totalitarist i komunjara!


registracija
24/11/10

aabar, 26.05.12. 10:56

EZvonko,Zvonko ti si taj mega zločinac i takvi tvoji,radi takvih kao ti smo u ovim govnima i plivamo u njima a dok je njega bilo bili smo ponosni i svega imali...


registracija
12/11/11

Janko1979, 26.05.12. 11:08

Mi smo Titovi,Tito je naš!


registracija
9/8/09

petdan, 26.05.12. 11:19

Nije to zabranio slovenski narod, nego vladajuča garnitura kojima je Tito omogučio bezplatno školovanje i dobar život. Svi ti poedinci su bili crveni od peta do glave a danas se predstavljaju kao veliki demokrati.


registracija
30/12/08

csiki, 26.05.12. 11:20

Dok je Tito bio ziv bili ste ponosni imali putovnice za ceo svet bilo je bratstvo i jedinstvo a danas samo sovinizam, fasizam ,pretura se po kontenjerima, depresija, izravljavanje to ie Vase Zvonko i slicnih Vama sa time se ponosite bolje zatvorite usta i sakrijte u Vas svet, ovo nije za ponos to je da se srami ako znate sta znaci ta rec


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 26.05.12. 11:39

Nije zabranila SLovenija, vec slovenski nedemokratski premijer Janez Jansa!

Jansa je inace po obrazvovanju isto sto i milan bandic, profesor ONO i DSZ!!! Svi znamo kakvo smece su ti ljudi bili. Tito je za takve faca.

Sto je vise klevetve i lazi Tito nam je miliji i drazi.


registracija
1/4/12

Yosarian, 26.05.12. 12:42

Živio drug Tito.. Stari vrati se i otvori još 10 golih otoka za ovu današnju bagru.


registracija
26/10/11

eezy, 26.05.12. 15:16

Zbog ovakvih zločinaca se iskreno nadam da pakao postoji!


registracija
1/3/11

Laudate, 26.05.12. 15:39

Tito je bio smeće od čovjeka. Za vrijeme boravka u Rusiji nekoliko svojih žena se riješio optuživši ih da su špijuni, uključio bi se NKVD i Tito je ponovo bio mladoženja.
Sve konkurete na putu do dolaska na čelno mjesto KPJ je uklonio na isti način.
Potencijalnu masu nezadovoljnika riješio se tako da ih je doslovno poubijao poslije Blaiburga.
itd.
itd
E pa sad neka pjeva tko može "Druže Tito mi ti se kunemo da s tvog puta ne skrećemo", a ja ću nastojati da moja djeca uz njegovo ime vežu desetke i stotine tisuće ubijenih bez suda.


registracija
9/8/09

vinko12, 26.05.12. 15:54

tito je koljacko smece od covjeka, komunisticka bagra kao i fasisti i nacisti. slican moralni sklop kao i ovo smece koje mu danas tepa i odaje pocasti.
Za par godina Novi HDZ ce zabraniti ovakve derneke mrznje u kumrovcu


registracija
28/4/10

Zvonko, 26.05.12. 16:00

Zanimljiv diskurs ovih Titofanova. Obožavaju zločinca koji je pobio Hrvata više za par mjeseci nego Turci za nekoliko stoljeća. Zločinac koji nije mogao smisliti samostalnu i suverenu Hrvatsku da bi stvorio tamnicu Jugoslaviju u kojoj je 45 godina proganjan i likvidiran svaki suvereno opredjeljen Hrvat. Zločinac koji je presjekao Hrvatsku kod Neuma, geostrateški je ugrozio na jugu, višestruko smanjio njenu površinu odredivši neprirodne granice.

Tog megazločinca mogu hvaliti samo beskičmenjaci koji su se okoristili uprknućaškim mentalitetom njegovom totalitarnom režimu. Poznato je da takvi uvijek dobro žive u svim režimima za razliku od većine normalnog naroda. Nek je on pod zemljom i hvala Bogu što je i njegova prestala svjetliti.


registracija
30/12/08

csiki, 26.05.12. 16:04

Stalno spominjate Blaiburg tu su ubijeni ustase fasisti ubice vise stotina tisuca civila. Zar njih treba zaliti a one koji su ubijeni ( nisu bili naoruzani uglavnom deca zene ciji jedini greh bio da nisu bili hrvati-katolici) njih ne. Lako je bilo tim "herojima" ciniti zlodela uz pomoc Pavelica crkve zasto nisu se borili protiv partizana imalu su naoruzanje a ne kao zrtve


registracija
24/11/10

aabar, 26.05.12. 16:28

Zvonko,vaših ustaša sa Bleiburga i sam Hitler se sramio jer nitko nije bio takodomišljat u zločinima kao tvoji...


registracija
12/1/11

siziff, 27.05.12. 00:56

Bravo Janezi !

Dok sitnozubatoj stoki to dođe iz guzičetina prepunih čvaraka u glavurdu, vi će te ići vikendom na mjesec, sa raketom.

Sva ta žgadija, kako oficirska tako i udbaška, a bogme i ona između, koja do dana današnjeg uživa povlastice i probitke Bravarove krvave anarhije uživajuć stećene probitke u tiđim stanovima i kućama, nikada, a možda niti onda, neće dijagnosticirati svoju moralnu pokvarenost i nakaradnost i zaboraviti spregu sa sličnima i istima koji su im sve to omogučili.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 27.05.12. 01:56

Laudate@ i ostali Tito-mrsci, da je Tito bio takvo smece kao sto to vi govorite bio bi gori od Causeskua, Mao-a, Castro-a ili Staljina.

Ja znam da vi mislite da se sve najgore dogodilo za vrijeme Tita, i potpuno vas razumijem. Slabo ste obrazovani, malo ste svijeta vidjeli, i mozak su vam isprali HDZovci i kleri.

Sjetite se samo da su za vrijeme TIta, Sanader i njegova braca i sestre pohadali vjerske skole. Lijepo su ih u crkvi naucili, toliko pljacke nisu napravili ni oni kojusu zavrsili kumrovecku skolu.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 27.05.12. 01:58

kad smo na Bleiburgu, zasto su sve te ustase poginule u bjezaniji, a nisu poginule braneci hrvatsku. Ne postoji niti jedna velika bitka na hrvatskom teritoriju gdje su ustase pruzile znacajniji otpor.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 27.05.12. 02:00

Zasto ustase nisu potpisale primirje 1943 i tako sprijecile sav taj pokolj. Jos 1943 jebilo jasno da ce izgubiti rat, tada su jos mogli pregovarati neki tipmira s antifastima. Medutim Pavelic je zbrisao kada je bio siguran da se vise ne moze zastiti krijuci se iza civila..


registracija
12/1/11

siziff, 27.05.12. 12:54

Čuj Šrajberica !

Debelo si pomješala lončiće.
Mora biti zato šta apostrofiraš svoje školovanje koje je izoštrilo percepciju, analitiku (i masu drugih stvari, između ostalog i poštenje) + iskustvo koje si stekla putujući po širokom svijetu, tako da sve skupa zmiksano u glavi ne uspjeva zbrojiti dva i dva.
Osim toga; kada si putujući po širokom svijetu uspjela odvagnuti da je Bravar i njegova Juga prava stvar u odnosu na druge, kako si se uspjela zajebati i otputovati u krivom pravcu, u Ameriku.
Zašto nisi, već ako si trebala promjenu klime radi zdravlja, otputovala u nešta sličniju destinaciju Bravarovoj, na pr. u Sjevernu Koreju, Burmu ili Kubu ?

K tome, bilo bi vrlo lijepo i fer od tebe da malo prduckaš Česima, Poljacima i ostalim malo kulturnijim i MORALNIJIM NARODIMA koji su se odavno distancirali od crvenog smeča i raznoraznih dobrotvora i kreatora dobroga života za bezkarakterne.
Tvoje prduckanje bi sigurno pozdravili sa odobravanjem.


registracija
20/12/11

YugoHrvat, 27.05.12. 13:51

Zbog gusenja slobode izrazavanja, slovenija bi trebala snositi sankcije.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 27.05.12. 15:04

@siziff, kako si prijatelju!
sto ti bi, o cemu ti pricas. tvoj komentar govori o stvarima koje ja nisam stavila su svoj post. Sto to znaci? Da si se zbunio, ili jednostavno izbjegavs temu, pokusavas stvari skrenuti u drugu stranu.


registracija
10/2/12

Hazu, 28.05.12. 15:44

Tako i treba.A naši partizani još mu se klanjaju i srbima ulizuju


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika