26.05.2012. / 09:53

Autor: Hina

'Holokaust je filozofija mržnje i zla koja se može uvijek javiti'

Predsjednik Republike Ivo Jospović, sudjelujući na otvaranju "Prvog regionalnog seminara o ljudskim pravima - Edukaciji o holokaustu", koji se održava u Čakovcu, rekao je kako je holokaust jedno od najvećih zala koje se dogodilo u ljudskoj povijesti; to je filozofija mržnje, filozofija zla, koja se može uvijek javiti, naglasio je.

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik Republike Ivo Jospović, sudjelujući na otvaranju "Prvog regionalnog seminara o ljudskim pravima - Edukaciji o holokaustu", koji se održava u Čakovcu, rekao je kako je holokaust jedno od najvećih zala koje se dogodilo u ljudskoj povijesti; to je filozofija mržnje, filozofija zla, koja se može uvijek javiti, naglasio je.

Predsjednik Josipović, pod čijim se pokroviteljstvom održava trodnevni seminar, istaknu je kako je važno sjetiti se i odati počast žrtvama holokausta, te da svi skupa učinimo sve da se nešto slično ne ponovi.

Kazavši kako se treba okrenuti budućnosti, dodao je kako se ne može graditi jasna budućnost ako nisu usvojene stvari koje su se događala u prošlosti.

Bez da se sjetimo svega lošeg što se dogodilo u Drugom svjetskom ratu ne možemo imati dobru budućnost. I našim je područjem u to vrijeme zavladalo zlo koje je okupiralo gotovo čitavu Europu. Holokaust je dio i naše povijesti, rekao je Josipović. Dodavši kako je većina Hrvata tijekom Drugog svjetskog rata bila protiv holokausta rekao je da je jedan dio ipak pristao uz kvislinšku vlast i nacističku ideologiju. Bitno je da se toga sjetimo i da se takve ideje kod nas ne rasplamsaju nanovo, zaključio je.

Predsjednik Josipović istaknuo je također kako nije dovoljno samo se sjećati žrtava već za njih i njihove obitelji treba učiniti i neke konkretne stvari. Mnogi su ostali bez imovine i iako je sada teško svaku nepravdu ispraviti, potrebno je pronaći način da se te ljude obešteti. Pravedno bi bilo i izgraditi sinagoge na onim mjestima na kojima su porušene, rekao je.

Predsjednik Židovske općine Čakovec dr. Andrej Pal kazao je kako je skup organiziran kao želja da se na jednom mjestu okupe stručnjaci i profesori povijesti te da objasne na koji način treba učiti i predavati o holokaustu. Dodao je da o holokaustu i nakon 67 godina treba govoriti - i zbog toga da se ne zaboravi, i zbog toga da se ne ponovi.

Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Yossi Amrani poručio je da učenjem o povijesti i suosjećanjem s događajima iz prošlosti, možemo postati bolji ljudi.

Prvi regionalni seminar o ljudskim pravima održava se do nedjelje, 27. svibnja, na njemu, uz ostale, sudjeluju profesori povijesti osnovni i srednjih škola iz sjeverne Hrvatske, a osim skupova i predavanja bit će upriličene projekcije filmova te izložba razglednica iz razdoblja Drugog svjetskog rata.

Skup podupiru veleposlanstva Izraela i SAD-a u Republici Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika