26.05.2012. / 13:00

Autor: Hina

"Petorka" uskoro raskida vladajuću koaliciju u BiH?

Pet od šest političkih stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Bosni i Hercegovini priprema se pokrenuti mjere kojima bi Stranku demokratske akcije (SDA) eliminirali iz vlasti nakon što su njeni zastupnici u državnom parlamentu ovog tjedna i u drugom čitanju glasovali protiv proračuna kakvoga je predložilo Vijeće ministara BiH, prenose u subotu lokalni mediji.

Sulejman TihićSulejman TihićPet od šest političkih stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Bosni i Hercegovini priprema se pokrenuti mjere kojima bi Stranku demokratske akcije (SDA) eliminirali iz vlasti nakon što su njeni zastupnici u državnom parlamentu ovog tjedna i u drugom čitanju glasovali protiv proračuna kakvoga je predložilo Vijeće ministara BiH, prenose u subotu lokalni mediji.

Za sada je nejasno kakve bi točno poteze mogla povući "petorka" s obzirom da je predsjednik SDA Sulejman Tihić ranije najavio kako njegova stranka neće dragovoljno odstupiti iz vlasti.

"Ako mi odemo iz vlasti, tko će onda braniti interese države", izjavio je Tihić. Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je "Dnevnom avazu" da je sada sasvim jasno da će biti "prekompozicije" u Vijeću ministara u kojemu SDA ima svoje ljude na pozicijama ministra obrane i sigurnosti.

"Siguran sam da će se već idućeg tjedna pokrenuti te aktivnosti. Kakve su posljedice i u kojem to pravcu može ići, ne bih želio nagađati. Meni nije drago što se to događa, ali je sasvim izvjesno da će se to desiti", izjavio je Čović.

Spremnost na rekonstrukciju Vijeća ministara u ime Socijaldemokratske partije (SDP BiH) potvrdio je njen potpredsjednik Damir Hadžić.

Kazao je kako bi bilo najbolje rješenje da ministri iz SDA sami podnesu ostavke no priznaje kako to nije realno očekivati. "Ako SDA ne bude spremna na takav potez, onda ne treba dvojiti da ćemo mi pokrenuti tu proceduru, ovog ili nekog narednog tjedna, ali vrlo brzo", kazao je Hadžić.

Pojasnio je kako su u SDP-u na stajalištu da državu trebaju nastaviti voditi oni koji su i glasovali za proračun.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik koji je među prvima zagovarao "izbacivanje" SDA iz vladajuće koalicije je nakon ishoda posljednjeg glasovanja u parlamentu izjavio kako mu je zapravo svejedno hoće li SDA ostati u vlasti ili ne.

Izjavio je kako to sada ovisi o SDP-u odnosno o tome hoće li ta stranka zatražiti od SDA da odstupi s vlasti. Eventualne promjene u Vijeću ministara BiH potaknule su i nagađanja o tome da bi oporbeni Savez za bolju budućnost (SBB) medijskog tajkuna Fahrudina Radončića mogao zamijeniti SDA u vlasti s obzirom da je ta stranka zajedno s vladajućom "petorkom" glasovala za proračun.

Sam Radončić je pojasnio kako je potpora njegovih zastupnika proračunu bila rezultat procjene da je njegovo usvajanje ipak u najboljem interesu države.

"Taj čin nema nikakve veze s našom ambicijom da budemo nasljednici eventualno upražnjenog mjesta SDA u okviru 'šestorke'" izjavio je Radončić sugerirajući kako mu ulazak u vlast u ovom trenutku nije strateški cilj.

Mediji i analitičari u BiH procjenjuju kako je zaoštravanje odnosa unutar vladajuće koalicije ujedno dio priprema za općinske izbore u listopadu na kojima će se testirati trenutačna popularnost stranaka.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
22/4/12

nesolipamet, 26.05.12. 14:49

Jadna je Bosna s ovom petorkom.Sve mafijaš do mafijaša.I nije čudo što četnik Dodik tu situaciju obilato koristi za propagandu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika