26.05.2012. / 17:29

Autor: Hina

'Ako nešto dobro funkcionira, nema smisla to mijenjati'

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u subotu je u Budvi izjavio da Hrvatska neće kočiti Crnu Goru na putu prema EU-u zbog neriješenog graničnog pitanja na Prevlaci i kako očekuje da će izabrani srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić nastaviti voditi zemlju u smjeru europskog integriranja.

Stjepan MesićStjepan MesićBivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u subotu je u Budvi izjavio da Hrvatska neće kočiti Crnu Goru na putu prema EU-u zbog neriješenog graničnog pitanja na Prevlaci i kako očekuje da će izabrani srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić nastaviti voditi zemlju u smjeru europskog integriranja.

"Hrvatska neće kočiti Crnu Goru, kao što je bilo u slučaju prijepora između Ljubljane i Zagreba, jer privremena granica na Prevlaci dobro funkcionira", rekao je crnogorskim novinarima Mesić, koji u Budvi sudjeluje na međunarodnom skupu, dodavši kako će trajno rješenje o tom pitanju biti donijeto uz suglasnost obiju država.

Upitan kada se može očekivati trajno rješenje pitanja granice na Prevlaci, Mesić je rekao da će trajno rješenje biti slično sadašnjem. "Jer ako nešto dobro funkcionira, nema smisla to mijenjati", zaključio je.

RH i Crna Gora dogovorile su 2002. privremeni režim uz prijepornu granicu, koji otad funkcionira bez teškoća. Dužnosnici su u nekoliko navrata spominjali mogućnost, pa i postigli načelan dogovor da neka od uglednih nadležnih institucija, poput Međunarodnog suda pravde, trajno arbitrira i tako riješi problem, ali rješenje još nije usuglašeno.

Mesić je također izrazio očekivanje da će izabrani srbijanski predsednik Nikolić voditi zemlju u smjeru europskih integracija. "EU je naša sudbina i želja. Vjerujem da će i kod Nikolića prevladati europski smjer", rekao je Mesić.

Upitan kako komentira Nikolićevu političku prošlost, on je kazao da nema čovjeka bez mrlje u biografiji, a da posebno nema političara bez mrlje u biografiji. "Tako je i u slučaju s Nikolićem", rekao je Mesić.

U Budvi se u subotu okupilo oko 300 dužnosnika iz 30 zemalja jugoistočne Europe, drugih europskih država i SAD-a na skupu organiziranom po uzoru na tradicionalni američki Nacionalni molitveni doručak.

Ideja okupljanja dužnosnika jugoistočne Europe, u organizaciji crnogorskog parlamenta i vlade, "izgradnja je boljeg razumijevanja i jedinstva u regiji i jačanja zajedničkih napora u gradnji društva na osnovnim ljudskim vrijednostima, kao što su obitelj, prijateljstvo, zajedništvo i tolerancija", te da je "okupljanje prilika da se po strani ostave razlike i da se zajednički upute poruke mira, ljubavi, suživota i međusobne tolerancije", stoji u najavi skupa.

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 26.05.12. 21:29

Odkud Stevo tu
................................
Koji mu je diplomatski status ???


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika