26.05.2012. / 20:35

Autor: Hina

Direktor Applea Tim Cook odbio isplatu 75 milijuna dolara

Direktor informatičkog diva Apple, Tim Cook, odustao je od 75 milijuna dolara dividende od dionica kojima je tvrtka nagradila svoje zaposlenike, izvijestili su u subotu američki mediji.

Tim CookTim CookDirektor informatičkog diva Apple, Tim Cook, odustao je od 75 milijuna dolara dividende od dionica kojima je tvrtka nagradila svoje zaposlenike, izvijestili su u subotu američki mediji.

U podnesku upućenom Komisiji za vrijednosnice i burze (SEC) u četvrtak, Apple je naveo kako je Cook zatražio da mu se ne isplaćuju dividende od dodijeljenih ograničenih dionica, s kojima se ne trguje na burzi. Dividenda za Apple-ove radnike iznosi 2,65 dolara po kvartalu za svaku ograničenu dionicu. Te dionice u pravilu ne mogu dobiti dividendu, pa odluka Apple-a predstavlja nagradu za sve zaposlenike.

Odluka je uslijedila dva mjeseca nakon što je Apple predstavio redovne dividende i odobrio 10 milijardi dolara za program otkupa dijela dionica, kako bi počeo vraćati novac dioničarima. Apple raspolaže s oko 110 milijardi dolara u gotovini.

Čak i bez dividende, Cook (51), ostaje jedan od najbolje plaćenih glavnih izvršnih direktora u Americi. Njegov paket primanja iznosio je 378 milijuna dolara kada je postao Appleov šef u kolovozu 2011. To je gotovo u cijelosti vrijednost dodijeljenih dionica, od kojih neke neće biti otkupive do 2021., do kada im se vrijednost može dramatično promijeniti. Njegova osnovna godišnja plaća je 900.000 dolara, dok je njegov glasoviti prethodnik Steve Jobs imao godišnju plaću 1 dolar.

Dionica Applea u petak je pala za 3,03 dolara, na 562,29 dolara.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika