27.05.2012. / 10:26

Autor: Nacional.hr

Pusić u Chicagu

Dolazak Nikolića više utječe na regiju, nego na Srbiju

Naglasila je kako je zbog promjena u Srbiji potrebno pokrenuti pitanje stabilnosti i sigurnosti u regiji. Pogotovo jer je riječ o malom prostoru koji je kroz povijest bio povezan na različite načine

Vesna PusićVesna PusićSummit NATO-a koji se održao u Chicagu trebao je poslužiti za stvaranje nove strategije za Afganistan, ali i za raspravu o zemljama partnerima. Tema proširenja na nove članice nije bila predviđena, no nametnula se sama po sebi.

Promjena vlasti u Srbiji skrenula je pozornost svjetskih sila na Balkan i situaciju sa zemljama koje još uvijek nisu članice tog vojnog saveza. Hrvatska je u toj raspravi odigrala savjetničku ulogu.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić za Jutarnji je otkrila kako je pobjeda Tomislava Nikolića na predsjedničkim izborima izazvala iznenađenje među sudionicima rasprave jer je zaključeno kako njegov dolazak na vlast mijenja politički odnos snaga u Srbiji, ali i situaciju u cijeloj regiji.

"Upozorila sam da je u regiji, izborom Nikolića, stvorena nova situacija i da se ne zna kakve će biti posljedice promjene vlasti u Srbiji", rekla je ministrica Pusić i dodala kako promjena situacije zahtjeva i raspravu o proširenju.

Naglasila je kako je zbog promjena u Srbiji potrebno pokrenuti pitanje stabilnosti i sigurnosti u regiji. Pogotovo jer je riječ o malom prostoru koji je kroz povijest bio povezan na različite načine.

"Teško je predvidjeti kakav će biti razvoj događaja, no mogu ustvrditi da će promjena vlasti u Srbiji imati veći odraz na njene susjede nego na nju samu. Pitanje je kako će se nova vlast odnositi prema Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj. Prve Nikolićeve izjave su prilično šokantne i za Hrvatsku neprihvatljive. Možda još treba pričekati da e smire predizborne strasti i fomira nova vlada u Srbiji", ističe ministrica Pusić.

Što se regije tiče, BiH, Crna Gora, Makedonija i Gruzija su, svaka u svojoj fazi, pridruživanja NATO-u. Hrvatska podupire ideju o ulasku svih država regije u članstvo, ali nakon ispunjavanja zadanih kriterija.

Vezane vijesti

'Hrvatska je primjer za regiju'

'Hrvatska je primjer za regiju'

Hrvatska je na putu u Europsku uniju prošla dug i uspješan put reformi i njezin uspjeh može poslužiti kao primjer za druge zemlje regije, rekao je u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 27.05.12. 12:06

Vesna,ti se predstavljaš za osobu koja nema dlake na jeziku ! Imaš li snage volje i čega li ti tu uopće već treba,da opereš Pupovca,sa kojim često druguješ po funkciji,za njegove izjave o srpskom i hrvatskom Vukovaru!? O srpskim selima i šahovnici!? Možeš li dotičnoga upozoriti kako je neprihvatljivo da bilo šta u Hrvatskoj,naziva srpskim!? Ili ni ti ne želiš razumjeti ili smatraš kako je to u redu?Jasno je da Srbima takvi izrazi služe samo u jednu svrhu;nepriznavanjem ičega hrvatskoga hrvatskim.Od hrvatskoga grba do hrvatskih sela i gradova gdje žive nacionalne manjine! Srbi takvim izrazima "srpsko ovo,srpsko ono",samo žele reći kako ne priznaju hrvatsko (osim što trenutno moraju)a na takav način održavaju svoj "vekovni san "o velikoj Srbiji.Po sistemu kad-tad-biti će jednom!Dakle,pored Nikolića,veći problem imamo u kukavičjem jajetu podvaljenom Hrvatskoj u liku Pupovca.Ako smatraš kako to nije nešto bitno,tada si izgubila kompas i ,uz svu svoju pamet kojom se dičiš,spadaš u red "gusaka u magli" koja nije ništa naučila iz povijesti "bratskih odnosa"Srba i Hrvata i tko koga želi tu posrbiti ! Hrvati nemaju patološku potrebu pohrvatiti Srbe van Hrvatske ali da je to srpsko glavno pitanje i za Hrvate i za sve ostale nacionalnosti u regiji,to je notorna doktrina Srba.Zato na nju treba reagirati uvijek bez pardona i uvijanja.Ako Srbi tako održavaju svoj san o velikoj Srbiji,Hrvatska MORA uvijek govoriti kako to NIKADA neće biti! Što je u HRvatskoj to je sada i zauvijek hrvatsko!Jasno Vesna?


registracija
10/2/12

Hazu, 27.05.12. 12:33

A vesnica je kao i nikolić,samo što ona iznutra napada Hrvate i kaže da su agresori u Bosni iako postoji memorandum o suranji Hrvatske i bošnjačćke vojske protiv fašista četnika ali to njoj ne ofdgovara,a tko nam je kriv što smo dozvolili detuđmanizaciju i četnikovanje po Hrvatskoj,e sad čekajmo opet klanje dok se sa vojskom dogovrimo hoćemo li imati vojsku na ovim prostorima gdje je uvijek turbo-ludo ili ćemo sve pustiti psima sa istoka da pojedu i pobiju


registracija
22/4/12

nesolipamet, 27.05.12. 13:30

ercegovče,memorandum između nas i Bošnjaka postoji,to je istina,a šta je bilo prije toga memoranduma?Tko je i zašto likvidirao našeg Blaža Kraljevića...?!Tko je prodao našu Posavinu....?!Mamucu vam ......Hrvat iz 110 Usorske!


registracija
22/4/12

nesolipamet, 27.05.12. 13:32

A ovo što se tiče Nikolića.....to je PD.Srbi su sve ratove započimali i sve gubili,barem što se tiče nas Hrvata.U Bosni mogu praviti probleme,a zar to nije činio i Tadić preko četnika Dodika?


registracija
18/6/09

Papar, 27.05.12. 13:33

Što je sad sporno u izjavi Vesne Pusić?


registracija
30/11/10

jato, 27.05.12. 13:50

Samo regija bez srba jeste mirna regija


registracija
12/1/11

bozhidar, 27.05.12. 17:49

ne vidim vojnu opasnost srbije ni za kosovo, a kamoli za hrvatsku.
ali ocekujem da ce nas velesrbi i dalje pokusavati uznemirivati sa istim izjavama, 'teorijama', 'podukama' itd., koje oni vec upotrebljavaju vise od jednog stoljeca.
ta zabacivanja, optuzbe, omalovazavanja, zabadanja, itd., nece prestati za jos dugo vrijeme.
bilo bi nam bolje da ne vracamo ikakvu paznju na ono sto oni govore o nama.
pa oni jos govore gore o bosnjacima [balijama] i albancima nego o nama.
u konacnici, sami sebe grizu, ljute, mrze, itd.


registracija
29/11/09

Ivis, 27.05.12. 18:21

jednom prigodom rece mi jedan Crnogorac: "Vi u Hrvatskoj imate jos i srecu, jer kod nas u Crnoj Gori je, svaki grm i svaki kos srpski"! Gornji navod naseg 'Fluida' treba ozbiljnjije shvacati...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika