27.05.2012. / 12:49

Autor: Deutsche Welle

Kontrarevolucija glasačkim listićima

Ishod prvog kruga izbora za predsjednika u Egiptu je pljuska tisućama Egipćana koji su mjesecima prosvjedovali za slobodu. Izbor se sada svodi na kandidata Muslimanske braće - i posljednjeg Mubarakovog premijera.

Kako izabrati između dva zla?Kako izabrati između dva zla?"Sad mogu birati između samoubojstva ili da skočim u bazen sa morskim psima" - to je zaključak Rane Gaber, dvadesetpetogodišnje Egipćanke nakon ishoda predsjedničkih izbora u njenoj zemlji. Jer prilično je izvjesno kako će građani Egipta moći jedino birati manje od dva zla: ili glasovati za Muhameda Mursi Mosija, pripadnika Muslimanske braće koji već dominiraju u parlamentu Egipta, ili dati glas Ahmedu Šafiku, izdanku Mubarakovog režima.

Po svemu sudeći, drugi krug izbora će biti održan sredinom lipnja. Ali Rana, koja je dane provela na trgu Tahrir u borbi za više slobode, ne zna za koga da glasuje: "Muslimanska braća su prodala revoluciju, a Šafik ima krv na svojim rukama. Kako da uopće glasujemo?"

Čovjek koji je poslao batinaše

Nije samo Rana iznenađena što je posljednji premijer Mubarakovog režima uspio ući u drugi krug predsjedničkih izbora. To je čovjek kojeg je Mubarak osobno nazivao "svojim trećim sinom" i dok je on bio premijer su batinaši policije i tajnih službi izveli krvoproliće na trgu Tahrir. On je kandidat kojeg usrdno podržava i vojska jer se nada zadržati svoje privilegije. No što je uopće politički program bivšeg premijera, to ne zna nitko: on je jedini kandidat koji uopće nije objavio svoje nakane - a ipak je osvojio gotovo 25% glasova Egipćana. Za njega je glasovao i Ragab Madbuli: "On će donijeti sigurnost i ima iskustva. To je najvažnije u ovom prijelaznom razdoblju."

Stabilnost obećaju i Muslimanska braća i njihov kandidat, Mursi. On je osvojio najviše glasova - 25,3%, ali je za Muslimansku braću i taj rezultat zapravo razočarenje. Na parlamentarnim izborima ovog siječnja je još gotovo svaki drugi Egipćanin upravo toj stranci dao svoj glas i ovaj pad znači kako birači više ne vjeruju da Muslimanska braća mogu dati odgovor na goruća socijalna pitanja. Jedini razlog kandidature jest proširiti utjecaj Muslimanske braće i na predsjedničku palaču.

Oporba je sama kriva

Pobjedom Mursija bi Egipat postala prva zemlja kojom bi vladala Muslimanska braća. No oni se barem ne odriču prosvjednika koji su doveli do pada Mubaraka i žele da udruže snage: "Moramo se boriti zajedno, revolucionari protiv kontrarevolucije, protiv starog režima", poziva Sajed Mustafa.

Ali to neće biti jednostavno. Mnogi građani se boje perspektive živjeti u zemlji kojom će dominirati muslimanski orijentirana stranka. Zapravo, predstavnici oporbe su sami krivi što se uopće mora održati drugi krug predsjedničkih izbora: na trećem mjestu je Hamdin Sabahi, na četvrtom je bivši član Muslimanske braće, liberalni Aboul Fotouh. Mnogi prosvjednici sa trga Tahrir su glasovali za Sabahija i Fotouha i oni su zajedno osvojili 40% glasova.

Sada im se prigovara kako su bili previše sebični i da su se uspjeli dogovoriti, lako bi mogli osvojiti daleko više glasova nego neželjeni kandidati koji ulaze u drugi krug predsjedničkih izbora. Utoliko i kandidat Muslimanske braće, Mursi pregovara sa liberalnim kandidatima, želeći ustupcima i obećanjima navesti njihove pristaše da u drugom krugu glasuju za njega.

Utoliko se sve svodi, da li će ti ustupci i obećanja biti dovoljni da i Rana glasuje za Muslimansku braću: "Ako nam učine ustupke, onda ću glasovati za njih - makar nerado. Ali glavno da izgubi stari režim." Sve u svemu, u slijedećim danima će se mnogo pregovarati kako bi se osigurali glasovi za drugi krug izbora. Mladoj Egipćanki je ipak jedno jasno: tko god da pobjedi, prilično je izvjesno kako će opet morati na ulicu - na prosvjede protiv novog predsjednika Egipta.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

registracija
11/10/11

tajo, 27.05.12. 14:42

Mnogi ce plakati za Mubarakom kada stvari krenu po zlu. Iz ovih govana nitko ne moze vise izvuci Egipat.


registracija
20/8/10

McCoy, 27.05.12. 17:29

Cekaj, zar nisu USA uveli demokratiju u Egipat?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika