27.05.2012. / 14:34

Autor: Hina

Paolo Gabriele - izdajnik ili žrtva?

Talijanski i svjetski mediji u svojim izdanjima ovoga vikenda spekuliraju što je moglo nagnati Papina sobara Paola Gabrielea, sramežljiva i pobožna čovjeka, osobe od najveća Papina povjerenja, da plasiranjem povjerljivih dokumenata u javnost izazove jedan od dosad najvećih vatikanskih skandala i nagađaju je li on izdajnik ili žrtva.

Paolo Gabriele (Foto: Reuters)Paolo Gabriele (Foto: Reuters)Talijanski i svjetski mediji u svojim izdanjima ovoga vikenda spekuliraju što je moglo nagnati Papina sobara Paola Gabrielea, sramežljiva i pobožna čovjeka, osobe od najveća Papina povjerenja, da plasiranjem povjerljivih dokumenata u javnost izazove jedan od dosad najvećih vatikanskih skandala i nagađaju je li on izdajnik ili žrtva.

Vatikanski sud u subotu je službeno optužio Papina sobara Paola Gabrielea (46), uhićena još u srijedu, za neovlašeno posjedovanje povjerljivih dokumenata i najavio pokretanje šire istrage kako bi se utvrdilo je li Gabriele imao suučesnike koji su mu pomagali u njihovu plasiranju u javnost.

Mnogi su se mediji nakon objave identiteta uhićenika, koji je prva dva dana bio zatajen, počeli pitati koji bi mogao biti motiv skromnom Papinom sobaru, osobi koja je imala pristup u privatne papinske apartmane u Apostolskoj palači, posluživala za papinskim stolom i vozila se na suvozačkom sjedištu papamobila, da izda prvog čovjeka Crkve koji mu je beskrajno vjerovao.

Je li u pitanju novac? Vjerojatno ne, pita i odgovara agencija Reuters.

Gianluigi Nuzzi, talijanski novinar koji je objavio dio tajnih dokumenata u svojoj novoj knjizi, ne želi otkriti svoj izvor, ali tvrdi da mu nije dao nikakav novac. U nekim od dokumenata govori se o korupciji, lošem upravljanju i ortačkim vezama u Vatikanu, kao i o unutrašnjoj neslozi u upravljanju Vatikanskom bankom. U njima se često spominje ime državnog tajnika Tarcisija Bertonea.

Nuzzi, ugledan talijanski novinar, kaže da su oni koji su mu dali dokumente iskreni ljudi, stvarno zabrinuti za Katoličku crkvu i žele razotkriti korupciju koja u njoj vlada.

Gabriele, 46-godišnjak koji bi mogao dobiti 30 godina zatvora bude li proglašen krivim, živio je u udobnom stanu unutar vatikanskih zidina sa suprugom i troje djece. Svi koji ga poznaju kažu da je vrlo pobožan, piše Reuters.

Vatikanski zaposlenici nemaju velike plaće, ali uživaju brojne pogodnosti poput niskih stanarina, neplaćanja poreza i jeftine hrane i goriva koje mogu kupovati unutar Vatikana.

Tijekom Papinih putovanja, zgodni i markantni Gabriele, dodaje Reuters, rijetko je dolazio u novinarski odjeljak u zrakoplovu. A kada je došao, bio je ljubazan, ali od njega se nikada nije mogla dobiti nikakva informacija.

Mnogi stoga navode da bi Gabriele mogao biti nečiji "žrtveni jarac". Svećenik koji dobro poznaje Papina sobara kazao je za La Stampu da je Gabriele "jednostavan čovjek" koji ne bi mogao organizirati takvu operaciju kao što je plasiranje tajnih dokumenata. "Uostalom, zašto bi riskirao dobar obiteljski život koji je imao", zapitao se svećenik.

Talijanski komentatori pišu da bi sobar mogao biti pijun u mnogo većoj i unutarnjoj borbi za vlast u Vatikanu. Neki tvrde da su makijavelijevske makinacije unutar Vatikana koje su nedavno izašle na vidjelo zahvaljujući objavi povjerljivih dokumenata dio kampanje recipročnog nabacivanja blatom između saveznika i neprijatelja vatikanskog državnog tajnika, kardinala Bertonea.

"Ovo curenje dokumenata ne može se samo definirati kao izdaja", napisao je povjesničar Crkve Alberto Melloni u listu Corriere della Sera, dodavši kako se radi o dijelu unutarnje borbe između kurijalnih kardinala. "To je strategija napetosti, orgija vendeta i preventivnih vendeta koje su izmakle kontroli onih koji su je pokrenuli", piše Melloni. "Nikada osjećaj dezorijentacije u Katoličkoj ckrvi nije dosegao ovakvu razinu. Ovo je sustavni nered", dodao je.

Drugi povjesničar Crkve Vittorio Messori, koji je pisao knjige o kardinalu Ratzingeru prije nego što je izabran za Papu, kazao je za La Stampu da je vatikanska kurija uvijek bila "gnijezdo stršljenova". Tek treba utvrditi je li Gabriele idealistički "zviždač", zabrinut za boljitak Crkve, ili žrtva tog gnijezda.

A Gabriele, budući da Vatikan nema zatvora, sudski proces čeka u jednoj od triju takozvanih sigurnih soba u prostorijama vatikanske policije.

Vatikanski glasnogovornik otac Federico Lombardi izjavio je u subotu da je Gabriele izabrao dva branitelja i imao je prigodu sastati se s njima. "Sastajat će se s njima i dalje u nastavku postupka. Gabriele uživa sva prava zajamčena kaznenim zakonom i procedurama Države Grada Vatikana", kazao je Lombardi.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

registracija
24/7/11

mrvek, 27.05.12. 17:58

Laudate
ovi tvoji su osim pedofila, homofoba i ubojica postali još i špijuni i lihvari koji peru lovu. Jebote, ova crkva je uzor za sve ljude diljem svijeta. Gdje je to sve otišlo.


registracija
4/1/09

miroljubiv, 28.05.12. 00:57

Što više skandala crkva pumpa unedogled,ovčice traže još i još i još....Nisu druge vjere nikakav izuzetak,samo njima ova igra javne obmane nije toliko zanimljiva kao katolicima.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika