28.05.2012. / 09:29

Autor: Deutsche Welle

Žena koja bi mogla srušiti Angelu Merkel

Premijerka Sjeverne Rajne-Vestfalije Hannelore Kraft trenutno slovi kao najveća konkurencija kancelarki Angeli Merkel. Da su sutra izbori, većina Nijemaca bi izabrala upravo nju. Zbog čega?

Hannelore KraftHannelore Kraft"Hannelore Kraft, kao kandidatkinja socijaldemokrata, mogla bi imati velikih izgleda postati novom njemačkom kancelarkom!", ili - "Svojim tipom, po načinu ponašanja i svojoj ličnosti, Kraft bi doista mogla biti u stanju na slijedećim izborima pobijediti Angelu Merkel" - ovo su samo neke od tipičnih izjava koje se u Njemačkoj u posljednje vrijeme čuju sve češće. Nakon pobjede Socijaldemokratske stranke SPD-a, na pokrajinskim izborima u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, ova 50-godišnja političarka definitivno je postala miljenicom milijuna Nijemaca i to i izvan granica spomenute savezne pokrajine. Prema nekim ispitivanjima javnog mnijenja, trenutno bi oko 43 posto njemačkih birača svoj glas dali Hannelore Kraft, dok bi sadašnja kancelarka, Angela Merkel osvojila svega 34 posto glasova.

No, uprkos rastućoj popularnosti i očigledno više nego dobrim izgledima za pobjedu na izborima na saveznoj razini, Kraft za sada uporno tvrdi kako nema ambicija stati na čelo zemlje.

Autentična, duhovita i humana

Njezina je najveća strast, kako kaže, briga i politički angažman za „običnog čovjeka" a tu zadaću može najbolje obavljati na položaju na kojem se trenutno nalazi. To su donekle pokušali ilustrirati i izborni plakati u najmnogoljudijoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji (Nordrhein Westfalen NRW): neki su uz njezinu fotografiju nosili jednostavan naslov „NRW u srcu", drugi su je pak prikazivali u opuštenoj igri s djecom na igralištu. Iako ovi motivi zapravo nisu ništa niti novo niti posebno originalno, birači su joj očito povjerovali i dali svoj glas čime je ona zadržala svoje mjesto premijerke NRW-a na kojem se nalazi još od 2010. godine. Naime, za razliku od velike muške „Trojke" njezinih stranačkih kolega, Steinmeiera, Steinbrücka i Gabriela koji se u svojim govorima i obraćanju javnosti najčešće služe isprobanim klasičnim političko-intelektualnim formulama, Kraft u javnosti često govori onako kako govori i kod kuće, a takve su joj i geste i način ponašanja, kao i humor. Mnogi je uspoređuju s bivšim premijerom NRW-a i jednim od najomiljenijih njemačkih predsjednika uopće Johannesom Rauom, koji je svoju popularnost i veliki ugled stekao ne samo zahvaljujući svojoj velikoj političkoj mudrosti, znanju i iskustvu već prije svega zbog svoje otvorenosti, autentičnosti i ljudskosti.

Nakon 20 godina, ponovno "da"

Hannelore Kraft rođena je 12. lipnja 1960. godine u samom srcu Rurske oblasti, u gradu Mühlheimu an der Ruhr, u jednoj velikoj radničkoj obitelji. Njezin je otac bio vozač tramvaja, a majka kućanica. Ona je bila prva u obitelji koja je položila veliku maturu. Kasnije je prvo završila izobrazbu za namještenicu u banci a nakon nekoliko godina i studij ekonomije na fakultetu u Duisburgu. 1994. godine pristupila je SPD-u da bi 2000. godine po prvi put bila izabrana u pokrajinski parlament.

„Majka NRW-a", kako je mnogi nazivaju, je i u privatnom životu majka jednog 19-godišnjaka, a ovih dana bi po drugi put trebala reći "da" čovjeku kojeg poznaje još od školskih dana i s kojim je u vezi još od 1992. godine nakon jedne „lude karnevalske noći". „Udo i ja smo u braku već 20 godina, no za sada se nismo vjenčali u crkvi nego samo kod matičara. Tada smo rekli da ćemo u svakom slučaju ostati zajedno 20 godina dok sin ne odraste a nakon toga da ćemo ponovno „otvoriti pregovore". To smo i učinili i zaključili da želimo „produžetak na neodređeno vrijeme". Zato ćemo se još ove godine vjenčati još jednom", izjavila je Hannelore Kraft. Vjenčanje bi se trebalo dogoditi u jednoj evangeličkoj crkvi - iako je zapravo odrasla kao katolkinja, Kraft je istupila iz Katoličke crkve Njemačke da bi nekoliko godina kasnije pristupila Evangeličkoj.

Sličnosti s Angelom Merkel

Što se tiče njezinih političkih uvjerenja i težišta, Hannelore Kraft veliku pažnju poklanja obrazovanju i ulaganju sredstava u razne socijalne institucije. Zalaže se za ukidanje plaćanja studija, za postupno ukidanje plaćanja dječjih vrtića kao i za uvođenje prava na mjesta u jaslicama za djecu do treće godine starosti. Ono što joj takoreći posebno ide u prilog je njezino zalaganje da prezadužene pokrajine i općine (kojih u NRW-u, a posebno u Rurskoj oblasti, ima napretek) steknu pravo korištenja sredstava iz fondova i programa namijenjenih za izgradnju i razvoj istočnih dijelova zemlje.

Njezin program ne zagovara rasipnost ali niti rigoroznu štednju. Ono što joj je zajedničko s Angelom Merkel je činjenica da su obje popularnije i od svojih stranaka, i od svojih stranačkih kolega. Obje zastupaju jednu vrstu političke sredine, fleksibilnost i pokretljivost. Niti jedna ne polarizira već uvijek nekako uspijeva pronaći zlatnu sredinu i pravi ton.

Bude li doista u izbornoj utrci za fotelju u Uredu kancelarke došlo do dvoboja između ovih dviju dama, u svakom slučaju će to biti itekako zanimljivo pratiti. Za sada jedna drugoj izražavaju puno poštovanje. Angela Merkel bila je dapače jedna od prvih koja je Hannelore Kraft čestitala na pobjedi na pokrajinskim izborima i naglasila (naravno i kako bi istovremeno opravdala katastrofalne rezultate stranke demokršćana na ovim izborima) kako je pobjeda SPD-a u svakom slučaju jasno povezana s osobom Hannelore Kraft.

Autorica: Željka Telišman

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika