28.05.2012. / 09:40

Autor: Hina

'Test nije bio objektivan odraz srednjoškolskog znanja'

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio je kako će danas imati zadnji sastanak sa članovima stručnoga tima za testiranje testa iz hrvatskoga jezika na ovogodišnjoj državnoj maturi, na kojemu će biti doneseni zaključci, ali i istaknuo kako je već sada jasno da su maturanti bili u pravu da spomenuti test nije bio dobar koncepcijski te da su u njemu bila brojna dvojbena pitanja.

Željko JovanovićŽeljko JovanovićMinistar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio je kako će danas imati zadnji sastanak sa članovima stručnoga tima za testiranje testa iz hrvatskoga jezika na ovogodišnjoj državnoj maturi, na kojemu će biti doneseni zaključci, ali i istaknuo kako je već sada jasno da su maturanti bili u pravu da spomenuti test nije bio dobar koncepcijski te da su u njemu bila brojna dvojbena pitanja.

Ministar Jovanović sastanak je najavio u sinoćenjem 3. Dnevniku HTV-a u koji se uključio iz Rijeke, ocijenivši kako su ta dvojbena pitanja na ispitu državne mature iz hrvatskoga jezika mogla na neki način oštetiti učenike i onemogućiti ih da svoje znanje pokažu na najbolji mogući način.

Napomenuo je kako spomenuti test nije objektivan odraz znanja maturanata u protekle četiri godine.

Ministar obrazovanja je istaknuo da je zbog brojnih prigovora maturanata i njihovih roditelja smatrao kako mu je obveza testirati test na državnoj maturi iz hrvatskoga jezika, te se zahvalio timu koji je na tome radu cijeli vikend. Ocijenio je da je taj tim odlično odradio posao

Kad je pak riječ o dvojbenim pitanjima na ispitu, napomenuo je kako drži da treba priznati mogućnost više odgovora i naveo dva primjera.

Ministar je podsjetio da se u Hrvatskoj koriste dva pravopisa pa, ako primjerice, imate pitanje kako je pravilno napisati riječ 'fotoklub' onda postoje dva točna rješenja, isto kao i za pitanje kako glasi genitiv imena i prezimena Harryja Pottera.

Zato smatra da treba priznati dvostruko rješenje i tako spriječiti da budu oštećeni kako učenici koji su na to pitanje odgovorili točno po mišljenju Nacionalnoga vijeća za vanjsko vrednovanje, tako i oni koji su odgovorili točno u skladu s oba važeća pravopisa.

Ministar Jovanović ocijenio je i da ispit državne mature iz hrvatskog jezika nije bio koncepcijski dobar jer su tekstovi koji su tražili razumijevanje, zahtijevali od učenika da ih pročitaju tri ili četiri puta, a - istaknuo je - 72 pitanja u 80 minuta uz takvo čitanje nije dostatno da učenici objektivno pokažu stečeno znanje.

S tim u vezi kazao je kako je preporuka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Nacionalnome centru - koji donosi konačnu odluku i na koju Ministarstvo ne može utjecati - da je cilj državne mature da učenici imaju mogućnost objektivno prikazati svoje znanje te da pitanja moraju biti objektivna i nedvosmislena te ne smiju učenike dovoditi u neravnopravan položaj.

Smatra da Nacionalni centar mora uvažiti ako su postojala pitanja s po dva točna odgovora što ćemo, kazao je, dokazati sutra na predstavljanju mišljenja stručne komisije.

Ministar Jovanović opetovao je da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nema nikakav utjecaj na sastavljanje pitanja za državnu maturu te na njihove rezultate i procjenu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 28.05.12. 13:25

Pa jel moguće da partija nikada ne pogriješi?

Zar je ona uvijek u pravu?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika