28.05.2012. / 12:09

Autor: Nacional.hr

Građanska inicijativa:

"Ne plaćam!"

Za izgradnju javne infrastrukture desetljećima smo izdvajali sredstva kroz poreze i prireze

Foto: IlustracijaFoto: Ilustracija

Građanska inicijativa 'Ne plaćam!', započela je borbu protiv plaćanja usluga javnog prijevoza u gradu Zagrebu, koji bi, smatraju, trebao biti besplatan.

Porukom 'Ne plaćam!' oblijepljene su javne površine glavnog grada, kao 'poziv na otpor rastu cijena javnih usluga'.

"Svaki ulazak u javno prijevozno sredstvo mora se prepoznati kao ulazak u javno dobro dostupno svima pod jednakim uvjetima, a ne kao prostor u kojem ćemo se osjećati ugroženo i progonjeno. Posljednjih godina izloženi smo lavini poskupljenja komunalnih usluga kojima je javni gradski prijevoz samo jedna stavka!, piše u objavi za medije i dodaje se kako je 'nedavno drastično poskupljenje cijena ZET-a učinilo je gradski prijevoz teško dostupan većini građana Zagreba'.

"Za izgradnju javne infrastrukture desetljećima smo izdvajali sredstva kroz poreze i prireze. Nedavna poskupljenja stupila na snagu ne mogu se opravdati samo operativnim troškovima. Pravi uzrok poskupljenju treba tražiti u raširenoj korupciji u strukturama gradske uprave, što uključuje i problematiku preskupe javne nabave i slično rasipanje našeg novca. Ako nemamo novca, ne možemo se voziti tramvajem, liječiti u bolnicama, školovati na fakultetima. Nameću nam da nosimo teret krize za koju nismo odgovorni", ističe se u priopćenju.

Aktivisti su se osvrnuli i na ulogu kontrolora javnog prijevoza.

"Odbijanje plaćanja neizostavan je dio borbe za javni prijevoz kao javno dobro. Važno je napomenuti da nas, unatoč svemu, kontrolori nemaju pravo niti legitimirati (Zakon o policijskim poslovima i ovlastima, čl. 30. st. 1.), niti zadržavati bilo u vozilu, bilo izvan njega (Kazneni zakon, čl. 124.), a nemaju nas pravo niti zlostavljati, vrijeđati ni ponižavati (Kazneni zakon, čl. 127.)", naglašava se.

"Podređivanje javnog dobra privatnom interesu prijetnja je svima nama, i zato se moramo oduprijeti naplaćivanju i aktivno početi solidarizirati s drugim putnicima. Odbijamo ponovno platiti već plaćeno. Ne plaćamo!", zaključuju iz inicijative 'Ne plaćam!'.

Vezane vijesti

ZET-ov autobus sa školskom djecom sletio s ceste

ZET-ov autobus sa školskom djecom sletio s ceste

Nešto poslije 17 sati dogodila se prometna nesreća u Donjem Dragonožcu u kojoj je autobus koji je prevozio sedmero školske djece sletio s ceste i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika