28.05.2012. / 13:02

Autor: Hina

Uplitanje u državnu maturu je nedopustivo

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske ocijenio je danas kako je "uplitanje" ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića u provedbu državne mature, i to već nakon prvog ispita, nedopustivo, pozvavši ga da prekine "medijsku harangu" na projekt državne mature te da nakon analize konačnih rezultata svih ispita državne mature, i uz javnu raspravu, donese odluke o daljnjim koracima.

Branimir MIhalinec (Foto: Marko Lukunic/Vecernji list/PIXSELL)Branimir MIhalinec (Foto: Marko Lukunic/Vecernji list/PIXSELL)Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske ocijenio je danas kako je "uplitanje" ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića u provedbu državne mature, i to već nakon prvog ispita, nedopustivo, pozvavši ga da prekine "medijsku harangu" na projekt državne mature te da nakon analize konačnih rezultata svih ispita državne mature, i uz javnu raspravu, donese odluke o daljnjim koracima.

"Potpuno suprotno akademskom zvanju i statusu koji imate, bez prethodno obavljene analize rezultata ispita iz hrvatskog jezika, unaprijed ste osudili rad skupine naših profesora koja je sastavljala ispite iz hrvatskog jezika", poručio je Branimir Mihalinec, predsjednik tog sindikata, u otvorenom pismu ministru Jovanoviću. Smatram to krajnje neozbiljnim, neutemeljenim i štetnim ponašanjem koje se od ministra obrazovanja ne očekuje, dodao je.

Po njegovim riječima, svoju osudu državne mature ministar je donio unaprijed, ne čekajući da o njoj svoj konačni sud iznese njegovo "ad hoc izabrano povjerenstvo, za koje ne znamo ni tko ga čini".

U pismu se ističe kako je radna skupina, sastavljena od aktivnih profesora iz hrvatskih gimnazija i strukovnih škola nakon provedenog javnog natječaja, "odradila ogroman posao" i obavila niz konzultacija s eminentnim stručnjacima za hrvatski jezik, kao i za sastavljanje testova znanja.

Podsjeća se da su svi učenici imali isti test i bili u ravnopravnom položaju, što i jest najveća prednost državne mature. Državna matura u ovoj izvedbi nije idealna, niti će ikad biti, trebat će je uvijek pomalo dorađivati i unaprjeđivati, no to nije razlog da je se medijski secira na ovako bezobziran način, te da se i sam ministar tome priključuje, napominje se.

Sindikat drži da je ministar trebao uzeti u zaštitu državnu maturu i tisuće nastavnika srednjih škola "koji ovih dana vrlo marljivo i pedantno rade na njenoj provedbi", jer njegove aktivnosti "mogu dovesti do daljnjeg narušavanja tijeka mature, pa i dovesti u pitanje njenu regularnost".

Upozorava se i da se nakon ministrove intervencije mogu očekivati prigovori učenika i roditelja poslije svakog pojedinog ispita, te da bi njeno negiranje ili ukidanje moglo bi imati dalekosežne negativne posljedice, od smanjenja šansi za nastavak obrazovanja svima do ponovnog pokretanja "korupcijske spirale" pri upisu na fakultete.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

registracija
24/3/10

bagsy, 28.05.12. 13:22

U ovoj državi svatko misli da je vetikala,nezamjenjiv i nepogrešiv,jednom riječju,savršen.


registracija
11/1/10

fluid, 28.05.12. 13:30

Kakvo je školstvo u Hrvatskoj,jako dobro vidimo svaki dan kroz razne oblike "hrvatske pameti"kroz razno razne sektore.Od radnika,prodavača,konobara pa do intelektualaca raznih provijencija ;sudstvo,pravnici,inžinjeri i ostala klika sveznalica i pametnjakovića.Svi su ti biserni umovi završavali škole u Hrvatskoj kao i doktorate i profesure.Od te silne pameti Hrvatska tone svaki dan sve više a najobrazovaniji kadar je upregao sve svoje moždane vijuge u sisteme pljačke i nepotizma te,umjesto da afirmiraju državu da je čine boljom,ruše je do neprepoznatljivosti.Do gliba i močvare.Od vrtića nam šteka odgoj a preko škole dobivamo polukvalificirane djelatnike u raznim sektorima.Preko visokog školstva dobivamo korumpirane suce i inu inteligenciju koja pamet koristi za zlo a ne za dobro naroda i države.Od konobara nemožeš dobiti osmjeh i vrhunsku uslugu,već neprofesionalni odnos do gadljivosti.Trgovci pojma nemaju šta je to ljubaznost i usluga.I td.Sve je to izrodilo školstvo koje brani svoju utvrdu na apstraktnim obranama svojega digniteta ,za koje nemaju uporište u realnom životu Hrvata i Hrvatske.To su institucije koje su postale same sebi svrha bez odgovornosti kakve će kadrove dati u konačnici.Važno je da pametuju i filozofiraju bez objektivnog sagledavanja stanja da nešto debelo ne štima u tom odgoju i obrazovanju.Crkva ima istu zadaću,kao institucija duhovne nadgradnje ljudi.Od njihovog djelovanja imamo lopovske kršćane bez morala i karaktera.Dakle i oni su sami sebi svrha.Njihova duhovnost redovito završava sa moralnim padom do dna,cjelokupnog stada koje bi trebalo biti njihov kredo i ponos uspješnosti kroz kršćanski odgoj.Sve je to mutež koja ne funkcionira nikako.Dokaz je stanje u kojemu se nalazi država već 20 godina.Tko smo mi,u konačnici kao narod i tko je odgovoran da bude bolje? Tko to prima plaću a rezultati su poražavajući do opće propasti?Tko to ,od odgovornih,ima pravo prozivati nekoga drugoga a da ne osjeća osobnu odgovornost za neuspješnost svojih obaveza?To su prava pitanja na koje nema odgovora.Samo mlaćenje prazne slame i odbijanja osobne odgovornosti u lancu pogrešaka cijeloga sustava vrijednosti i morala!


registracija
6/4/12

elem, 28.05.12. 13:40

Izgleda da je ta državna matura isto tako produkt naših *lumena*. Da mi je znati koliko novaca dobiva onaj koji sastavlja pitanja. Nekad davno, kada sam polagala prijemni za upis na faks, zgražala sam se koliko pitanja a koja nemaju veze sa faksom kojeg upisujem. Sada tek vidim da je to bio *mačji kašalj* u odnosu na nebuloze iz ispita državne mature.

fluid: potpis


registracija
11/1/10

fluid, 28.05.12. 14:03

Pored svega izrečenoga u svezi mature i školstva,ostaje jedna također velika poražavajuća istina o samim učenicima.Kao i nekada,i danas učenici niti vole niti čitaju literaturu za lektiru.U svrhu opće naobrazbe,također uopće ne pokazuju interes.Barem velika većina.Pa oni to ni ne kriju.Na pitanje koliko su knjiga pročitali,često se može čuti odgovor; ni jednu !?Prepisali,napisali im drugi i tome slično! To je katastrofa.Otužno mi je čuti primjedbe od moje djece čak kada me zaju priupitati da od kuda ja toliko toga znam.Kada im kažem da sam jako puno čitao knjiga i ostaloga,komentiraju samo kako oni to uopće ne prakticiraju.A znam da je tako bilo i nekada.Kapanjska učenja u školama ,bez smislenosti i detaljnosti,jednostavno daju poluproizvod kroz učenike do završenih strukara ili viših razina obrazovanja.Kako to riješiti,ostaje na školstvu.U Njemačkoj su to riješili sistemom školstva po modelu "fach Idioti"! To znači da im učenici u strukovnim školama uče samo najnužnije iz zanimanja koje odaberu.U općem obrazovanju i širini znanja,to zaista postaju fah idioti.Ti mladi odškolovani ljudi,zaista neznaju ni koji im je glavni grad države a ni gdje se nalazi.To su posljedice lošega školstva ali da egzistira i drugdje,činjenica je!


registracija
11/1/10

fluid, 28.05.12. 14:09

I na kraju balade,kada pogledate naše vrle pravnike,suce,političare... tada vam mora postati jasno kako su to sve "fach Idioti"koji su nabiflali gradivo na pamet,ispolagali svoje ispite te ušli u život o kojemu nemaju pojma.Njihovo nerazumjevanje smislenosti života,morala i ostalih životnih kvaliteta,rezultira upravo ovakvim stanjem u državi ,kako je to u Hrvatskoj.Sve je naopako a čini se nevjerovatno da je uopće moguće da bude tako debilno.No to i je glavni problem idiotizma nakon završetka školovanja.Oni jednostavno ne razumiju suštinu.A i kako bi?A kao rezultat djelovanja tih polupismenjaka,imamo zorne rezultate uspješnosti same države,kao organizacije nekoga društva.U Hrvatskoj je to katastrofa upravo na državnoj razini!


registracija
24/7/11

mrvek, 28.05.12. 14:10

Školstvo u HR će biti pravo samo kad se uvede sistem obrazovanja koji je trenutačno u EU. Do tada je ovo nastavak Jugo obrazovanja gdje nastavnici i učitelji rade u nevjeorajtnim uvjetima u 21. stoljeću. što su sindikati ikad napravili za nastavnike i profesore. Odustali od svih dodataka i još na to 6% plaće. Svi ste vi isti. Pokrijte se ušima i tišina jer boli vas guzica za obične ljude.


registracija
28/4/10

Zvonko, 28.05.12. 14:16

Kako prozirno?!

Ovo nema veze s državnom maturom! Ovo i jedino, a pogotovo jer je udar na hrvatski jezik, ima veze s jezičnom politikom! Jel treba matura biti da je svi bez greške polože?

Treba smijeniti sve one stručnjake, koji su se bunili na jezične izmjene naziva ministarstava, štiteći tako hrvatski jezik, kako bi se instalirali ljudi poput Snježane Kordić i Slavka Goldsteina. Isti su već najavili da Hrvatska treba imati samo jedan "hrvatski pravopis". Tko imalo zna što misli taj dvojac o hrvatskom jeziku, ne bi ga trebalo iznenaditi da se pravi hrvatski pravopis opet tiska u Londonu!


registracija
30/6/09

jebivjetar, 28.05.12. 14:25

Mutavi sindikalac. Daj sjaši i pusti stručnjake da rade. Gamad sindikalna se nakotila i 20 godina onanira po školstvu. Odjebite u kratkim skokovima.


registracija
24/3/10

bagsy, 28.05.12. 18:06

Svijet se poprilično promjenio u zadnjih 30 godina,školstvo uopće nije reagiralo na te promjene.
Tim vrlim 'znanstvenicima' bi složio test iz svakodnevnog života koji sigurno ne bi riješili.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika