28.05.2012. / 21:56

Autor: Hina

Izravna diskriminacija

"Ta odluka, prema pisanju medija, nije donesena zbog sigurnosnih razloga, nego je utemeljena na prigovorima udruga građana i njihovim homofobnim stavovima. Takvi diskriminatorni stavovi ne smiju ograničavati ustavna prava na okupljanje i izražavanje bilo kojoj skupini", ističe se u priopćenju

Jure Šundov, Anđelka Visković, Željko Kerum (Photo: Ivo Čagalj/PIXSELL)Jure Šundov, Anđelka Visković, Željko Kerum (Photo: Ivo Čagalj/PIXSELL)Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je u današnjem priopćenju da je "odluka grada Splita vezana uz promjenu dogovorene trase Split Pridea 9. lipnja protivna Zakonu o ravnopravnosti spolova i znači izravnu diskriminaciju na temelju spolne orijentacije".

Radna skupina splitske Gradske uprave na današnjem je sastanku odlučila da će završni skup Split Pridea 2012. biti na Prokurativama, a ne na Rivi, kao prošle godine na prvoj gay-paradi, a povorka se može kretati kao i lani od Đardina kroz ulice Kralja Tomislava i Marmontovu.

"Ta odluka, prema pisanju medija, nije donesena zbog sigurnosnih razloga, nego je utemeljena na prigovorima udruga građana i njihovim homofobnim stavovima. Takvi diskriminatorni stavovi ne smiju ograničavati ustavna prava na okupljanje i izražavanje bilo kojoj skupini", ističe se u priopćenju.

"Takvom odlukom grad Split doveo je u nepovoljniji položaj sudionike i sudionice povorke u odnosu prema bilo kojoj drugoj skupini kojoj slobodno okupljanje nikada nije bilo uskraćeno pa je u skladu s čl. 7. Zakona o ravnopravnosti spolova zaključak samo jedan, a to je da su oni izravno diskriminirani na temelju svoje spolne orijentacije kao i oni koji javno žele izraziti potporu onima koji pozivaju na jednakost svih ljudi koja je zajamčena Ustavom Republike Hrvatske. Grad Split, kao i bilo tko u Republici Hrvatskoj, dužan je poštovati zakone i Ustav", ističe u priopćenju pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

U današnjem priopćenju o promjeni mjesta završnog skupa Split Pridea, koje su potpisali zamjenici gradonačelnika Anđelka Visković i Jure Šundov, podsjeća se kako je odluka da se povorka ne okuplja na Rivi nego na Prokurativama donesena na sastanku radne skupine osnovane nakon prošlotjednog zahtjeva skupine Splićana okupljenih u građansku inicijativu da se promijeni trasa jer se kretanjem povorke Đardinom, Marmontovom ulicom i Rivom, smatraju, ugrožava pravo građana koji nisu pristaše gay-parade.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
3/3/11

bljesak4, 28.05.12. 22:43

''ugrožava pravo građana
koji nisu pristaše gay-parade.''

Da i takvih je
u našoj domovini, do 90%
i što hoćete svi vi
koji idete protiv svojih 90% građana.
Kako vas sram nije javljati se glasno !


registracija
1/3/11

Laudate, 28.05.12. 22:52

Wow, što su novinari nervozni.

Koja produkcija članaka. Šteta što nisu tako vrijedni na temama koje su puno važnije za našu budućnost.
Seks - homofobija - lopovluk - lezbo - diskriminacija - mafijaši -pedofilija.........slab vidokrug pa slab izbor tema


registracija
1/4/07

ulomax, 29.05.12. 00:35

dopizdili ste pederi i Bogu i vragu.ako zelite biti vidjeni iznajmite u zoo vrtu neki prostor pa ko vas zeli vidjeti neka dojde i gleda.mogli bi zaradit i koju paricu a prestali bi handrit naciju sa svojim "problemima"


registracija
6/4/12

elem, 29.05.12. 09:53

Najveći problem ove države je kuda će se šetati gay-parada.


registracija
27/1/12

kurt, 29.05.12. 11:10

Pederkani su nam trenutno sad nešto najvažnije u životu , drugih problema u Hrvatskoj nemamo ... Kog svrbi guzica preporuča se gay pride !


registracija
16/6/10

nosonja, 29.05.12. 13:15

Ma nabijem vas sve na......he,he,he
Uh,puče guzica.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika