29.05.2012. / 09:04

Autor: Hina

Vlada uvjerava da reže i njima

Bogati nešto gunđaju

Ministar financija Slavko Linić sinoć je u Sisku zajedno s još pet ministara hrvatske Vlade odradio svojevrsni apologetski kružok; pravdali su se zbog nepopularnih rezova koje donosi Milanovićeva administracija, a koji prvenstveno udaraju po radništvu. Linić je čak u jednom trenutku djelovao iskreno rekavši kako ga iznenađuje otpor bogatog sloja Hrvatske prema 'nepopularnim' mjerama koje su im priredili. Ili je to, kao i obično, bila samo retorička opsjena s ciljem da se pokaže kako ova vlada brine o pravednoj raspodjeli tereta 'krize' između većinskog stanovništva i bogataša?

U radu sinoć održane konvencije Županijske organizacije SDP-a Sisačko-moslavačke županije sudjelovalo je čak šest ministara koji su, svaki iz svoje oblasti, obrazlagali odluke, često nepopularne, koje donosi aktualna vlada.

"Na žalost bili smo prisiljeni na takve mjere, da okrenemo priču, jer pet godina nitko nije mogao kontrolirati potrošnju. Sada zaduživanje dolazi u obzir, ali samo za razvoj, a ne potrošnju", kazao je ministar financija Slavko Linić, koji je napomenuo da nastojanje da opterete one koji imaju više već na početku nailazi na veliki otpor.

Bogati, ni bogati ne daju!

"Smanjujemo obaveze gospodarstvu, kako bi potvrdili da se u Hrvatskoj isplati raditi i ulagati. Svaka se zarađena kuna mora ulagati u razvoj, pa smo se tako odrekli i dividende Ine u korist razvoja. Ove ćemo se godine, uz ostalo, baviti i porezom na imovinu. Iz Vlade smo poručili da se ne može opterećivati samo rad, već da teret krize moraju snositi oni koji imaju više. Međutim, već smo na početku naišli na goleme otpore. Konačne će prijedloge predložiti stručnjaci, ali to nas očekuje tek za sedam, osam mjeseci. Smatramo da moramo rasteretiti plaće, a da bogatiji moraju participirati više u punjenju proračuna" , rekao je Linić.

U radu izvještajno-tematske konvencije, posvećene zdravstvu, sudjelovali su i stranački dužnosnici i ministri Mirando Mrsić, Gordan Maras, Željko Jovanović, Rajko Ostojić i Arsen Bauk. Nazočnošću u tolikom broju su htjeli, kako su sami izjavili, pružiti potporu i izraziti zahvalnost sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić-Merzel, koja je bila nositelj SDP-ove liste, za izvanredne rezultate na prošlim parlamentarnim izborima.

HDZ nas je prisilio na bolne poteze

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je kako sindikati zamjeraju Vladi da nema socijalnog dijaloga. "Ali socijalni dijalog ne vodi se samo za stolom sa sindikatima, nego u svakom kontaktu s građanima. Ne želimo glavu gurati u pijesak i zaduživati se bez granica", rekao je.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je kako je HDZ u osam godina učinio takvu štetu poduzetništvu i obrtništvu, da se ona neće moći ispraviti u jednom mandatu. Za nove mjere poticanja obrtništva i poduzetništva, kako je rekao, Ministarstvo je primilo čak 8.000 zahtjeva.

Tri ili četiri osobe?

Ulaganje u znanje prioritet je ove vlade, rekao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Zato se, kazao je, više ne smije na državnoj maturi pojaviti pitanje o boji prstena Judite koji, kako je rekao, može biti i plav i crven, ili o Hektorovićevom čamcu, u kojem mogu biti i tri i četiri osobe.

"Znanje je preduvjet našeg izlaska iz krize, ono mora biti svima dostupno uz što manji trošak. Društvo znanja mora biti temeljeno na socijalnoj pravdi," rekao je ministar Jovanović.

Rekonstrukcija, investicija

Ministar zdravlja, prof. dr. Rajko Ostojić, koji je u Sisak došao neposredno iz Ženeve, gdje kao član sudjeluje na prvom sastanku Izvršnog odbora Svjetske zdravstvene organizacije, govorio je o utjecaju ekonomije na zdravlje, što je, istaknuo je, nedvojbeno uzročno-posljedična veza. Rekonstrukcija zdravstva je samo pitanje novih investicija, zaključio je.

Napomenuvši da je u toj, VI. izbornoj jedinici dobio mandat, kazao je da je njegova obveza da dođe na konvenciju, te da se već sutra vraća u Ženevu.

Vezane vijesti

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Ministar financija Slavko Linić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavili su danas u Banskim Dvorima prijedlog Zakona o financijskom poslovanju… Više

Komentari

registracija
29/11/11

pkoeljo, 29.05.12. 10:36

Ni u kom slučaju se ne isplati raditi i ulagati u Hrvatkoj.
Sve dok se uvode retroaktivni porezi na podignutu dobit.
Dok traje ova partizanština, nijedan stranac nema sigurnosti ulagati u Hrvatskoj.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 29.05.12. 11:44

BOGATIMA treba uzet a ne ih molit.......


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 29.05.12. 11:45

KAPITALISTICKA GOVNA treba odstraniti kao Rak sa rane...hehehehehh


registracija
6/4/12

elem, 29.05.12. 12:48

Hahahaha, pa naravno da se mora platiti porez na podignutu dobit. A kaj bi možda ja trebala taj porez platiti a drugi dobit izvlačiti.


registracija
29/5/12

BorisSpadina, 29.05.12. 13:01

Ne gunđaju samo bogati, jer nije sporna samo porezna reforma za srednji građanski sloj već i neučinkovito Pravosuđe:
http://www.jutarnji.hr/ivo-josipovic--hrvatska-je-zemlja-koja-danas-svojim-susjedima-pa-i-onima-s-kojima-je-ratovala-pruza-ruku-prijateljstva-/1031117/


registracija
9/5/10

lolobrigita, 29.05.12. 13:07

Jest,nakon svih poskupljenja koja su nam natovarili, pročitaš kako je u Osijeku primjerice, otvoreno najnovije svećeničko leglo vrijedno 50 000 000 kuna.To i izjava premijera kako u davanja Crkvi neće ni dirati...Ali dirati u obrazovanje se može,u plaće može,u standard građana može,dapače.
U plaće dužnosnika,nedaj bože.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika