29.05.2012. / 13:38

Autor: Ivan Pandžić

HRT nelegalno poskupio naknade?

Oni koji imaju kabelske, satelitske ili bilo koji drugi oblik televizije koja se plaća, tako bi mogli ostati bez ovih programa, unatoč tome što plaćaju pretplatu HRT-u od 70 kuna mjesečno. Ako žele gledati HRT, u tom slučaju bi trebali odspojiti svog operatera i spojiti se direktno na signal HRT-a

Photo: Robert Anić/PIXSELL Photo: Robert Anić/PIXSELL Hrvatska radio televizija je nepravedno i protivno zakonima tržišnog natjecanja podigla cijene naknada kabelskim i satelitskim operaterima koji bi u svojoj ponudi htjeli imati programe HRT 1 i HRT 2. Tu prijavu ispituje Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na čelu s Olgicom Spevec s obzirom da je je Vijeće AZTN-a zaključilo da postoje ozbiljne indicije da je HRT zlorabio svoj vladajući položaj. Prijave po kojoj je AZTN odlučio reagirati sadrže informaciju da su cijene deset puta veće nego što su bile dosad. Samo pretpostavka je da HRT želi skupo unovčiti prava prijenosa Olimpijade i Europskog nogometnog prvenstva, pa koristi priliku i povećava cijene ugovora.

Oni koji imaju kabelske, satelitske ili bilo koji drugi oblik televizije koja se plaća, tako bi mogli ostati bez ovih programa, unatoč tome što plaćaju pretplatu HRT-u od 70 kuna mjesečno. Ako žele gledati HRT, u tom slučaju bi trebali odspojiti svog operatera i spojiti se direktno na signal HRT-a.

Velika je mogućnost da ovi ugovori neće proći, tj. da će ih AZTN zabraniti, ali pitanje je što će biti u međuvremenu dok odluka ne bude donesena.

HRT bi inače trebao imati interes, pogotovo što je javna televizija koja se servisira i s milijardu kuna iz džepova građana, da ima što veći dohvat i da stiže u što veći broj domova, ali u ovom slučaju želi i dodatno zaraditi.

Osim ovog slučaja, AZTN je odlučio istjerati i na čistac transakcije kojima dućani Željka Keruma prelaze u vlasništvo trgovačkog lanca Tommy Tomislava Mamića. AZTN je zatražio od Mamića da preda dokumentaciju koja bi objašnjavala prirodu odnosa s Kerumom, pa će javnost napokon imati uvid odnos ovog dvojca koji pomno skrivaju od javnosti. Radi se o tome da AZTN mora voditi brigu da jedan trgovački lanac ne pređe dopuštene koncentracije od 40 posto na određenom području. Iako na razini Hrvatske Kerum i Tommy zasigurno nemaju takvu koncentraciju, u dalmatinskim županijama bi se to lagano moglo dogoditi. U tom slučaju bi najvjerojatnije Tommiju bila naložena prodaja određenih dućana.

Vezane vijesti

Peticija za rješenje krize na HTV-u

Peticija za rješenje krize na HTV-u

Nevladina udruga GONG nakon prijetnji otkazom uglednim novinarkama HTV-a i članicama Hrvatskog novinarskog društva, Elizabeti Gojan i Maji Sever,… Više

Komentari

registracija
24/7/11

mrvek, 29.05.12. 14:55

Meni nije jasno dokle će oni raditi što žele. Izgleda da su i ovi crveni isto nesposobni poput crnotorbara pa ne znaju riješiti problem javne televizije. Kad već emitiraju reklame treba njih svrstati u istu kategoriju s ostalim televizijama. To je jedna hrpa nesposobnjakovića koja vodi HRT koja ne zna kako doći do novaca. Treba bojkotirati plaćanje pretplate pa da vidim što će biti.


registracija
30/5/10

ropan, 29.05.12. 15:29

Meni HRT uredno naplaćuje 80 kuna mjesečno osim toga što njihove programe plaćam i kabelskom operateru.


registracija
9/1/10

vallone, 29.05.12. 17:39

Malo je poznato kako je HRT od pocetka ove godine poceo naplacivati pretplatu cak i slijepim osobama?!Pri tome se pozivaju na nacrt Zakona o HRT-u koji je tek u izradi!!Totalno bezvlasce i anarhija.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika