29.05.2012. / 17:03

Autor: Nacional.hr

HGK organizirala prvi nastup hrvatskih IT tvrtki u Kazahstanu

Hrvatski nacionalni štand površine veličine 36 četvornih metara sagrađen je u dvorani Bakšasaraj sajamskog centra Atakent u elitnoj četvrti Almatyja, grada s oko milijun i pol stanovnika

S predstavljanja hrvatskih tvrtki u KazahstanuS predstavljanja hrvatskih tvrtki u KazahstanuDanas je u organizaciji Hrvatske gospodarske komore započeo nastup hrvatskih visokotehnoloških tvrtki na sajmu Kitel 2012 u Almatyju.

Nastup na Kitelu započeo je predstavljanjem Udruženja za informacijske tehnologije HGK, koje je predstavio njegov predsjednik Ante Mandić, ujedno i predsjednik Uprave tvrtke IN2, kao ključni govornik na plenarnoj sjednici neposredno prije početka rada sajma na čijim se marginama konferencija održava. „Želim naglasiti da su hrvatske tvrtke ovdje ne samo da bi prodale svoje proizvode nego i da bi svoje znanje razvoja informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija podijelile s državom sličnoj našoj, s nacijom koja se prilagođava i političkoj i gospodarskoj tranziciji. Nadam se da će naš posjet dovesti suradnju između naših država i kompanija do nove razine, do razine koja nije samo prijateljstvo nego partnerstvo", istaknuo je Mandić u govoru na otvorenju 19. Srednjoazijske međunarodne konferencije i sajma telekomunikacija te informacijskih tehnologija.

Na sajmu u najvećem gradu Republike Kazahstan predstavljaju se ugledne hrvatske IT tvrtke, članice Udruženja za informacijske tehnologije: Vams Tec d.o.o., specijalizirana za sustave upravljanja medicinskim slikama i dokumentacijom, najveći regionalni sistem-integrator King ICT d.o.o., najveći hrvatski nezavisni proizvođač softvera IN2 d.o.o. te Infobip d.o.o., hrvatska tvrtka koja je među vodećim svjetskim kompanijama na polju različitih SMS-usluga. Ujedno, ovo je prvi put da na sajmu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore sudjeluje inozemna tvrtka koja je tvrtka-kćer hrvatske kompanije, kao što je to slučaj na ovome sajmu s tvrtkom Infobip iz Moskve, zaduženom za poslovanje uspješne hrvatske tvrtke Infobip d.o.o. u zemljama Zajednice neovisnih država i bivšeg Sovjetskog saveza.

Uz IT tvrtke, u organizaciji HGK na sajmu sudjeluje i Končar - Institut za elektrotehniku d. d., koji će u devetoj po veličini državi svijeta predstaviti vlastito tehnološko rješenje za napajanje bazne stanice mobilnih mreža turbinom pogonjenom vjetrom i solarnim panelima, bez napajanja iz elektroenergetske mreže. Zbog velikih ulaganja u razvoj telekomunikacijske i informatičke infrastrukture te usluga u Kazahstanu, Kitel je posebno zanimljiv hrvatskim IT tvrtkama koje su razvile različita informatička infrastrukturna rješenja na području javne uprave, ali i raznih industrija.

Ovo je prvi izlazak hrvatskih informatičkih kompanija na tržištu Kazahstana, države sa znatnim nalazištima nafte i plina te velikim gospodarskim rastom, koja je površinom od 3,72 milijuna četvornih kilometara veća od Zapadne Europe, a brojem stanovnika (16,6 milijuna stanovnika) 62. država svijeta.

Hrvatski nacionalni štand površine veličine 36 četvornih metara sagrađen je u dvorani Bakšasaraj sajamskog centra Atakent u elitnoj četvrti Almatyja, grada s oko milijun i pol stanovnika.

Vezane vijesti

Hrvatski vaterpolisti osvojili Svjetsku ligu

Hrvatski vaterpolisti osvojili Svjetsku ligu

Hrvatska vaterpolska reprezentacija po prvi puta je osvojila Svjetsku ligu svladavši u finalnom dvoboju u Almatyu Španjolsku boljim izvođenjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika