29.05.2012. / 17:45

Autor: Hina

Neće biti prodaje šuma, voda i poljoprivrednog zemljišta

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas u Varaždinu da je stav vlade da su šume, vode i poljoprivredno zemljište nacionalno bogatstvo i državni interes te da njihove prodaje više neće biti.

Tihomir JakovinaTihomir JakovinaMinistar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas u Varaždinu da je stav vlade da su šume, vode i poljoprivredno zemljište nacionalno bogatstvo i državni interes te da njihove prodaje više neće biti.

Novi zakon o poljoprivrednom zemljištu u završnoj je fazi izrade i vrlo brzo će u vladinu proceduru, rekao je Jakovina koji je u Varaždinu sudjelovao u radu sjednice Županijske skupštine na kojoj je riječi bilo o realizaciji programa iz područja poljoprivrede u prošloj godini, a održao je i radni sastanak s predstavnicima Županijskog saveza poljoprivrednih udruga Varaždinske županije na kojem se raspravljalo o aktualnom stanju u poljoprivredi.

"Napravili smo prijedlog zakona koji je reformski i potiče zemljišnu reformu te će omogućiti puno transparentnije, efikasnije, kvalitetnije i brže raspolaganje poljoprivrednim zemljištem. Nadamo se da ćemo velik dio od 500 tisuća hektara državnog zemljišta koje sada nije u funkciji - staviti u funkciju", rekao je Jakovina.

Najavio je da će se značajne površine šumskog zemljišta koje su Hrvatske šume davale u dugogodišnje koncesije za podizanje višegodišnjih nasada vinograda, maslenika i voćnjaka, izdvojiti iz šumskog gospodarstva i vratiti u funkciju poljoprivrednog zemljišta te što prije staviti u poljoprivrednu proizvodnju.

Osvrćući se na uvoz poljoprivrednih proizvoda, Jakovina je rekao da sada, kada smo na putu da uđemo u Europsku uniju, moramo igrati po pravilima koja tamo vrijede.

Naglasio je da dobivamo tržište od 500 milijuna ljudi, ali otvaramo svoje granice prema EU, te da ga žalosti što je godinama uvoz, i kad nismo to trebali, bio prioritet u odnosu na domaću proizvodnju.

"Ono što možemo učiniti je kroz mjere potpore i ulaganja u prehrambeno-prerađivačku industriju, ali i kroz jasno definirane mjere prema primarnim proizvođačima, pomoći da oni budu što konkurentniji. Ne možemo više određivati posebne carine, ne možemo ograničavati, ali možemo uvesti puno kvalitetnije kontrole onoga što ulazi u našu zemlju", kazao je ministar Jakovina te naglasio da će službe koje rade na kontroli, odnosno na provjeri onoga što ulazi u Hrvatsku, puno ozbiljnije raditi svoj posao.

Vezane vijesti

Video: Afrika leži na ogromnim zalihama podzemnih voda

Video: Afrika leži na ogromnim zalihama podzemnih voda

Znanstvenici tvrde kako je količina podzemnih voda koje ima ovaj kontinent sto puta veća od količine vode na njegovoj površini, piše BBC. Tim… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 29.05.12. 18:27

A da se kladimo da će biti nečeg sličnog. Tipa koncesija ili druga maglovita forma!


registracija
11/1/10

fluid, 29.05.12. 18:48

O čemu pričaš Ministre Jakovina?Pa INA,to jest MOL već ima izvore vode kao svoje vlasništvo,kroz vlastite bušotine.Coca Cola također,pivovare...Čije li je to vlasništvo?Čiju vodu i iz čijega vlasništva to koriste navedene tvrtke?


registracija
29/4/09

florenz, 30.05.12. 09:13

Ministre, od šuma su za Hrvatsku samo "šumarci" prema porihodima.. Uz ovako gazdovanje uskoro neće biti ni simboličnih prihoda a drvo-prerađivači će drvo morati uvoziti dok se trupci izvoze.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika