29.05.2012. / 18:23

Autor: Deutsche Welle

Racija potresla Azzure

Bio je to šok. Neposredno pred početak Europskog prvenstva 2012. u nogometu, talijanska policija je u Firenci, u centru gdje se priprema reprezentacija Italije, provela raciju. Jedan od igrača je tom prilikom uhićen.

Racija je uzdrmala nogometašeRacija je uzdrmala nogometašeRacija među talijanskim reprezentativcima, hapšenje igrača rimskog „Lazia" Stefana Maurija te pretraga kuće trenera talijanskog prvaka „Juventusa" iz Torina Antonia Contea zbog sumnje da je sudjelovao u namještanju utakmica dok je još vodio fudbalski klub „Sienu". Jednu i pol nedjelju prije početka EURA 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini, talijanski nogomet je iznova pogođen novim istragama koje su provode zbog skandala u vezi sa kladionicama i manipulacijama utakmica. Selektor talijanske reprezentacije Cesare Prandelli isključio je privremeno iz nacionalnog tima obrambenog igrača Domenica Criscita zbog sumnje da je i on bio umiješan u spomenute radnje. „Nemam nikakve veze s tim", rekao Criscito. No, talijanska policija je u međuvremenu pretresla i njegovu sobu. Selektor Cesare Prandelli je tim povodom izjavio: „Kažem svima, koji su varali, da neće biti isprike te da moraju računati na žestoke kazne."

Širom Italije uhićeno 19 osoba

Međutim, da li će se takvim kaznama nešto riješiti? Mnogi Talijani su skeptični. Kažu da je „sve to trulo, kao na konjskim utrkama". „Tako je to u Italiji. Tu se nikad ništa neće promijeniti". Prilikom najnovijih racija, širom Italije je uhićeno 19 osoba, među njima i 13 profesionalnih igrača.

Uhićen je i kapetan „Lazia" iz Rima Stefano Mauri, inače suigrač njemačkog reprezentativca Miroslava Klosea. Državna tužilaštva iz Cremone i Barija su još od prošle godine naredila uhićenje više osoba zbog sumnje da su sudjelovali u namještanju rezultata. U prosincu je uhićen i bivši talijanski reprezentativac Christiano Doni. Kuda ide talijanski nogomet, čija je reprezentacija do sada četiri puta osvojila Svjetsko prvenstvo? Da li su pod ovakvim okolnostima uopće može očekivati bilo kakav rezultat na EURU 2012? Na ova i slična pitanja, koja se u vezi sa aktualnim zbivanjima u talijanskom nogometu postavljaju, teško je u ovom trenutku dati odgovor.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika