29.05.2012. / 20:15

Autor: Hina

UN okrugli stol: Hrvatska može biti ponosna

Hrvatska je od primateljice pomoći postala njezina pružateljica i važan čimbenik uspostave mira u svijetu te može biti jako ponosna na to što je postigla tijekom posljednjih 20 godina otkako je primljena u članstvo UN-a, izjavili su u u utorak u Zagrebu neki od vodećih svjetskih i hrvatskih dužnosnika i diplomata u vrijeme priznanja i primanja Hrvatske u UN.

Stjepan MesićStjepan MesićHrvatska je od primateljice pomoći postala njezina pružateljica i važan čimbenik uspostave mira u svijetu te može biti jako ponosna na to što je postigla tijekom posljednjih 20 godina otkako je primljena u članstvo UN-a, izjavili su u u utorak u Zagrebu neki od vodećih svjetskih i hrvatskih dužnosnika i diplomata u vrijeme priznanja i primanja Hrvatske u UN.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, negdašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić, tadašnji posebni izvjestitelj UN-ove Komisije za ljudska prava za bivšu SFRJ Tadeusz Mazowiecki, privremeni upravitelj Prijelazne uprave UN-a za istočnu Slavoniju, Baranju i Srijem (UNTAES) od 1996. do 1997. Jacques Paul Klein, bivši stalni predstavnik RH pri UN-u, a sada pomoćnik glavnog tajnika UN-a Ivan Šimonović, te koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton govorili su o izazovima i uspjesima dva desetljeća hrvatskog članstva u UN-u na okruglom stolu u Hrvatskom saboru u povodu 20. obljetnice primanja Hrvatske u Ujedinjene narode.

Mesić je rekao da je Hrvatska aktivna i da sve češće sudjeluje u raspravama o globalnim problemima te da njezina "snaga leži u dosljednosti, poštivanju načela Povelje UN-a i u tome da mislimo svojom glavom". Također je rekao da se Hrvatska profilirala kao pouzdani partner na globalnoj razini te da podržava provođenje reformi UN-a.

"Od objekta i primatelja pomoći postali smo subjekt i važan čimbenik uspostave mira i borbe protiv međunarodnog terorizma", rekao je Garnić u svom izlaganju. "Uspjeh i današnji međunarodni položaj Hrvatske može biti poticajan za brojne države koje, i u ratu i u miru, prolaze kroz slične probleme koje je imala Hrvatska", istaknuo je.

Mazowiecki se prisjetio svoje dužnosti posebnog izvjestitelja UN-ove Komisije za ljudska prava za bivšu SFRJ koju je obnašao od 1992. do 1995. i masovnih kršenja ljudskih prava. Rekao je da je bio u Vukovaru te da je bio svjestan što se dogodilo s ljudima koji su odvedeni iz bolnice. Također se prisjetio bombardiranja Dubrovnika i rata u BiH. Po njegovim riječima, u svim zemljama regije u kojima se vodio rat mediji su imali groznu ulogu jer su izvještavali jednostrano. "Želim da Hrvatska, sada kada uđe u EU, povuče za sobom i druge zemlje, povede za sobom i BiH jer se budućnost nalazi u tom smjeru", istaknuo je.

Klein je rekao da "građani Hrvatske mogu biti jako ponosni na prijeđeni put i točku do koje su došli" budući da su pred samim ulaskom u EU.

Šimonović se s njim složio u svom govoru rekavši da "RH može itekako biti ponosna na ono što je u pogledu UN-a i općenito postigla u ovih 20 godina", ali je upozorio da se treba pripremiti i za idućih 20 godina i ukazao je na veliku važnost profesionalizacije hrvatske diplomacije. Izrazio je uvjerenost da će hrvatska diplomacija nastaviti ići u tom smjeru.

Vinton je govorila, među ostalim, o tome kako hrvatska iskustva mogu biti korisna u kriznim dijelovima svijeta i postkonfliktnim stanjima. Kazala je kako hrvatski mirovnjaci uživaju ugled zbog svog iskustava te da glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon jako cijeni Hrvatsku koja je puno doprinjela UN-u.

U prvom dijelu okruglog stola u Saboru sudjelovali su i bivši ministri vanjskih poslova Francuske Roland Dumas, Mađarske Geza Jeszenski, Svete Stolice kardinal Jean-Louis Tauran i tadašnji predsjednik Slovenije Milan Kučan i iznijeli svoje viđenje prilika s početka 90-tih godina prošlog stoljeća u vezi s međunarodnim priznanjem i primanjem Hrvatske u UN.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 29.05.12. 21:38

Zar ovaj još nije u pržunu?


registracija
12/11/11

Janko1979, 29.05.12. 23:01

Sejšeli je takoder bitan faktor odrzavanja mira u svijetu,cijeli svijet je cuo za njih.


registracija
28/4/10

Zvonko, 30.05.12. 12:58

"Mi nećemo dopustiti ostacima jugokomunističkog sustava, niti jugosrpskog, stanje kakvo smo bili zatekli u Hrvatskoj uspostavom hrvatske slobode i demokracije. Nećemo dopustiti da nam sve to dovedu u pitanje. Nećemo to dopustiti tim jugokomunističkim ostacima, ali ni onim političkim diletantima, bezglavim smušenjacima koji ne vide o čemu se zapravo radi danas u Hrvatskoj i u svijetu sa kojekakvim regionalnim planovima...Nećemo dopustiti onima koji se vežu i sa crnim vragom protiv hrvatske slobode i hrvatske nezavisnosti, ne samo sa crnim, nego i zelenim i žutim vragovima...Nećemo dopustiti onim koji se povezuju sa svima protivnicima hrvatske samostalnosti, ne samo povezuju nego im se nude, ne samo da im se nude nego im se prodaju za Judine škude, kao što se i sami hvale da dobivaju dotacije iz svih centara svijeta, a povezuju se od fundamentalističkih ekstremista, do kojekakvih lažnih propovjednika, pseudodemokratskih obmanjivača koji nam danas propovijedaju velike ideje o ljudskim pravima i slobodama medija."


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika