30.05.2012. / 10:14

Autor: Deutsche Welle

Bruxelles bez komentara na 'srpski Vukovar'

Europska komisija ne želi izravno komentirati izjavu Nikolića, kojom je Vukovar okarakterizirao kao “srpski grad u koji se Hrvati nemaju zašto vraćati”. No Bruxelles od Srbije očekuje nastavak "europskog puta"

U Europskoj komisiji u utorak (29.05) nisu željeli komentirati nedavne izjave novoizabranog predsjednika Srbije, Tomislava Nikolića, koje se odnose na Vukovar, a koje su, prema riječima međunarodnih medijskih izvjestitelja iz Bruxellesa, „unijele nervozu u to područje“. Tim povodom iz ureda predsjednika Europske komisije, Josea Manuela Barrosa, još jednom je samo ponovljeno očekivanje da „Srbija nastavi svoj europski put“, a potvrđeno je i da se trenutno radi na utvrđivanju datuma za, kako je rečeno, “dobrodošli rani posjet Nikolića Bruxellesu“.

Od Srbije se očekuje politika pomirenja i dobrosusjedstva

Iako je u sjedištu Europske komisije izostao izravan komentar na izjavu Nikolića, kojom je Vukovar okarakterizirao kao “srpski grad u koji se Hrvati nemaju zašto vraćati”, posredno je naglašeno da se očekivanja od reformi u Srbiji u procesu eurointegracija odnose “na šire područje no što su to samo odnosi s Kosovom.”

Iz Ureda šefice europske diplomacije, Catherine Ashton, poručeno je da EU zastupa politiku pomirenja, dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje. „Želim jasno reći da se naša politika u tom pravcu nije promijenila i da očekujemo da se primjenjuju iste stvari i kriteriji. Srbija ima status zemlje kandidata, Nikolić je rekao da je za nastavak takvog puta i naša očekivanja idu u tom pravcu. Istovremeno, nadamo se i brzom formiranju nove vlade u Srbiji koja će preuzeti inicijativu u reformskom procesu zemlje i biti važan partner u našim odnosima”, kazala je glasnogovornica šefice europske diplomacije Maja Kocijančić.

Težište eurointegracija na vladi Srbije

U Bruxellesu je još jednom ponovljeno i da se očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a Maja Kocijančić je tom prilikom još jednom istaknula važnost odgovornosti koja će u procesu eurointegracija Srbije biti na novoj srpskoj vladi. “Sada čekamo brzo formiranje nove srpske vlade i nadamo se da ćemo provesti konzultacije i s Beogradom i s Prištinom kako bismo utvrdili kako i kada možemo nastaviti dijalog. Jasno smo rekli da je dijalog u interesu i Srbije i Kosova. On se tiče praktičnih pitanja koja moraju biti riješena i mi ćemo raditi na tome”, zaključila je Kocijančić.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

Predstavnici Europske unije pozvali su u četvrtak novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da "riječima i djelima" igra pozitivnu i konstruktivnu… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 30.05.12. 10:25

Iako mi je svejedno tko je ovih dana postao predsjednik Srbije, jer sam siguran da Hrvate jednako „vole“ i Nikolić i Tadić, ne mogu a da se ne osvrnem na o Srbima i Srbiji ovisne komentare i komentatore u Hrvatskoj. Po običaju, najagilniji komentatori ovomjesečnih srpskih izbora bili su riječki Novi list i najveći Srbin u Hrvata, Milorad Pupovac. Iako sam tog Srbina, koji već dva desetljeća radi Hrvatima samo ono što im nije milo, zato Nemilorad, dobro opisao u svojoj knjizi Srbi u Hrvata (2010.), morao sam mu još malo ovim tekstom dopuniti životopis jer on još uvijek u Hrvatskoj živi, traje i po hrvatskim otvorenim ranama ruje.

Skoro da nema tjedna u kojem nas bivši ujdijevac (UJDI – Ujedinjena jugoslavenska demokratska inicijativa) ne ujeda sad zbog ovog, sad zbog onog samo njemu znanog razloga. Otkad je 1992. javno oklevetao hrvatsku duhovnu i svjetovnu vlast izjavom da je od 1990. do 1992. pokatoličila 11 tisuća malih Srba, njegovo djelovanje je bilo više tajno nego javno sve dok nije s veleizdajnikom Sanaderom koalicijski zavladao Hrvatskom.

Dva sporazuma sa Sanaderom (2003. i 2008.), te izmjene hrvatskog Ustava 16. 06. 2010. su ga toliko osilile koliko nijedan politički pismen Hrvat ne bi smio podnositi. Nisu ga smele ni optužbe njegovih Srba da je „zamračio“ više od dva milijuna kuna, koje je Sanader-Kosoričina Vlada doznačila njegovu Srpskom narodnom vijeću. I umjesto kazne za antihrvatsko djelovanje u Hrvatskoj i izvan nje, on je početkom ove 2012. godine dobio dva unapređenja: postao je predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora i jedan od 12 promatrača u Europarlamentu. Pa gdje to još ima, ljudi moji. Ima li luđih političara na svijetu od nekih hrvatskih? Zar smo stvarno toliko naivni ili, možda, pokvareni? Koji hrvatski sotonista je mogao jednog takvog prepredenjaka, lažova i varalicu izdići do samog vrha hrvatske vlasti? On je glavni motor i Srpskog narodnog vijeća, i Srpskog demokratskog foruma, i zabranjene Srpske demokratske stranke, i … uz Svetozara Livadu, Vojislava Stanimirovića, Slobodana Uzelca i Veljka Džakulu. Oni nisu zadovoljni ni s kakvom, hrvatskim Ustavom zagarantiranom, kulturnom autonomijom Srba u Hrvata; oni su najprije zagovarali nekakvu personalnu, pa funkcionalnu, pa tzv. neteritorijalnu autonomiju.

To proističe iz memoranduma srba Prečana, Studije o statusu i položaju Srba u Hrvatskoj ,koja je objavljena 2008. godine. A neteritorijalna srpska autonomija nije ništa apstraktno, nego nešto vrlo konkretno, nešto što ima sasvim opipljiv oblik djelovanja, kao npr.: Srbima se Ustavnim zakonom jamče najmanje tri zastupnika u Saboru ( prema mojim saznanjima u današnjem se Saboru 25 zastupnika izjašnjava kao Srbi); njihove jednonacionalne stranke natječu se ravnopravno s hrvatskim višenacionalnim strankama za zastupnika u Saboru; imaju svoju srpsku Tesla banku, svoj Srpski arhiv, svoj četnički tjednik Novosti i svoj revijalni mjesečnik Identitet o hrvatskom trošku; od Jacine Vlade dobile su 2010. sve njihove (12) općine, da ne bankrotiraju, znatne novčane dotacije, što naš grad Brod nije mogao ni slučajno dobiti; obnovila im je Vlada u Hrvata 2010. četnički spomenik u Srbu, kao i kuće i putove gdje god su naseljeni u znatnijem broju; privilegiraniju su od svih (21) ostalih nacionalnih manjina u Hrvatskoj od općine do Sabora i Vlade; u Hrvatskoj imaju svoje škole na njima tuđem srpskom jeziku; javno prosvjeduju protiv podizanja spomenika u Zagrebu obnovitelju države Hrvatski, Franji Tuđmanu; zastupljeni su u svim oblicima državnog organiziranja, gdje se upotrebljava okrugli pečat, tri puta više nego bi trebali u odnosu na postotak koji čine u ukupnom stanovništvu Hrvatske – ima ih u zadnje vrijeme na odgovornim mjestima u upravi, pravosuđu, zdravstvu, školstvu, sportu, policiji, vojsci… kao pljeve. Otkad žive po hrvatskim zemljama, nikada tolika prava nisu imali, što i sami ponekad priznaju.

I opet im nije pravo; svako malo preko svog „vožda“ Pupovca traže više, traže da opet budu u Hrvatskoj ravnopravniji od Hrvata, kad god im se pruži zgodna prilika. A priliku za iznošenje novih svojih umotvorina Pupavac je opet dobio, a gdje bi drugo nego u Novom listu, 26. svibnja 2012., neposredno nakon Nikolićeva izbor za srpskog predsjednika. U tome mu je puno pomogao svojim umiljatim pitanjima predsjednik novinara u Hrvata, Zdenko Duka. Nakon što su Srbi, nedavnim izborom Tomislava Nikolića umjesto Borisa Tadića za predsjednika Srbije, prešli s obrenovićevske na karađorđevićevsku politiku, Duka je Pupovca zabrinuto upitao „hoće li to poremetiti odnose između Hrvatske i Srbije“? Pupovac je odgovorio da „Nikolić nije ono što je bio“, što znači da nije više četnik, ubojica i okupator hrvatske istočne Slavonije, te dodao da je Nikolić „drugačijeg imidža ili pristupa“ nego Tadić. U tome se i ja slažem s Pupavcem, ali u odnosu prema Hrvatima i Hrvatskoj među njima nema nikakve razlike – oba nas jednako opet žele staviti pod srpsku čizmu. U spomenutom razgovoru sam Pupovac indirektno priznaje da je Tadić tako vladao da dođe Nikolić i „da mu zbog svega toga ne treba prigovarati“, te da „Nikovićev izbor nije protiv Hrvatske“. Pupavcu je u ovom trenutku puno važnije jedinstvo Srba od izbora predsjednika u Srbiji zbog čega zagovara i vidi „potrebu za velikom koalicijom“ u „majčici Srbiji“.

Pupovca ne zbunjuje Nikolićeva predizborna izjava da je Vukovar srpski grad i da se nalazi u Srbiji - Pupovac je to isto, ali samo na blaži način rekao – ali je „bio iznenađen i zatečen reakcijama na presudu“, reakcijama Hrvata na sramotnu presudu hrvatskim generalima Gotovini i Markaču u ovo doba prošle godine, kako piše u Obzoru Večernjeg lista 7. svibnja 2011. godine. U istom tom Obzoru Pupovac ističe da njemu ne smeta ni haška kvalifikacija OLUJE kao „udruženi zločinački pothvat“, ali bi on ipak radije rekao „ da je postojala namjera, politika i djelovanje koje se može okvalificirati kao zajednički združeni pothvat nekoliko ljudi“. Sličnim riječima Pupovcu bih odgovorio: da, postojao je ,i još uvijek postoji, združeni (ne udruženi, jer Srbi ne vole slovo U) zločinački pothvat protiv svega što je hrvatsko čelnih srpskih političara u RH, BiH i Srbiji. Zar tome nije dokaz novi srpski memorandum, koji je srpska Vlada donijela 21. siječnja 2011. pod dugim naslovom „Strategija…“. Antihrvatske srpske namjere najbolje su i najdetaljnije ilustrirane u debeloj knjižurini Sonje Biserko, koja nosi naslov Vukovarske tragedija 1991. i podnaslov medijska priprema rata u Hrvatskoj. Iz te knjige saznajemo da je se 99% Srba u Hrvatskoj 1991. izjasnilo za odcjepljenje od Hrvatske hrvatskog teritorija koji su oni bili okupirali. Takvima hrvatska Vlada od 2000. isplaćuje naknadu za izgubljenu dobit, naknadu za duševne boli, naknadu za pretrpljenu štetu… O Bože, prosvijetli nam pamet!

Sve naprijed navedeno najvećim je dijelom Pupovčevo maslo i onih Hrvata koji su s njim sklapali javne i tajne sporazume i koalicije. Ne odnosi se to samo na Sanadera, Šeksa i Kosoricu, nego i na Račana, Milanovića, Pusićku… Sam Pupovac je u Novom listu od 16. ožujka 2012. rekao: „Znate da imamo sporazum o suradnji i podršci s SDP-om“, kad ga je novinar upitao zbog čega mu je SDP darovao jedno svoje mjesto promatrača u Europarlamentu.

Na kraju bih čitateljima ovog teksta rekao da je 19. srpanj 1997. godine bio davno ( dan kada je osnovano Srpsko narodno vijeće) i da je tada izgovorenu rečenicu Pupovac danas prepravio, kako u govorenju – tako u činjenju, a ona je glasila: „Srbi u ovom trenutku odustaju od teritorijalne autonomije jer nije izgledna i moguća“. Pupovčevo današnje djelovanje dokaz je da Srbi u Hrvata ni od čega nisu odustali, ali će od nas Hrvata ovisiti je li to što oni hoće „izgledno i moguće“. Oprez je majka mudrosti, reklo bi se.


registracija
12/11/11

Janko1979, 30.05.12. 10:29

karavane prolaze,a psi i dalje laju...


registracija
24/7/11

mrvek, 30.05.12. 10:51

jedno su želje drugo mogućnosti.


registracija
11/1/10

fluid, 30.05.12. 11:18

Netko se zaista u hrvatskoj vlasti stalno pravi blesav ili su zaista blesavi!?Ili su drugi interesi u pitanju?Kako god bilo,za Hrvatsku je sve opasno i već viđen scenario.Dakle,Srbi zaista koriste neprihvatljive termine; "srpska sela,srpski Vukovar,srpsko ovo,srpsko ono,šahovnica..." I sve je to hrvatsko, ali ga Srbi namjerno krste u srpsko.To je neprihvatljivo jer se ne radi o nevažnoj činjenici nego o nastavku politike koja proizilazi iz Načertanija.Zbogf toga se i rat dogodio!Naravno da se se radi o stvaranju velike Srbije kad-tad. I nitko iz vlasti da reagira na takve izjave.Pupovac osobno to vrlo često koristi.Sa kojim pravom?Ima li netko pametan i odvažan da mu natrlja nos da se o hrvatskom nemože i nesmije izjašnjavati pod terminom "srpsko".!?Užas od budaletina u hrvatskoj vlasti.Kako nije očekivati ni od koga u vlasti da će uopće reagirati na "srpsko "u Hrvatskoj,potreban je pritisak javnosti sa svim mogućim načinima,kako bi se Srbe odvratilo od termina" srpsko "u Hrvatskoj.Na žalost,imam više primjera gdje Hrvati-glupani i nepismenjaci,također izgovaraju "srpska sela"i tome slično.Iliti šahovnica,umjesto Hrvatski grb.I Hrvatima je to "interesantno"tako izgovarati!? To je neprihvatljivo ali vjerovatno ide uz stupanj obrazovanja i običaje koje donesoše sa sobom,nastanivši se u Hrvatskoj.Tako će sve i jedan bosanac,koji je doselio u Hrvatsku,oči iskopati da je bosansko -nacionalnost.Nema šanse da ih razuvjerite u suprotno kako ne postoji bosanska nacija.A kada vam ponude svoje obrazloženje zašto je bosansko nacionalnost,bude vam jasan stupanj obrazovanja i poznavanja povijesti kao i povjesnih činjenica.Što se hrvatske nacionalnosti tiče i termina šahovnica,samo će odmahnuti rukom i dati do znanja kako to nije nešto bitno.I tako u krug.Očekivati od Srba da to ne govore a Hrvati koriste pod "normalno",zaista je nešto na čemu treba poraditi još od vrtića.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 30.05.12. 11:43

NIKOLIC je ratni Zlocinac a brüssel podrzava Ratnog zlocinca ,,,sad je ostalo samo da ga mi sami ULOVIMO i strpamo u atvor gdje mu je mjesto....ako brüssel to vec nezeli .......


registracija
28/4/10

Zvonko, 30.05.12. 12:00

Stanovnici Antina, malog sela na tromeđi Vukovara, Vinkovaca i Osijeka i danas nerado govore o teškim danima koje je ovo mjesto pretrpjelo tijekom agresije JNA i četničkih postrojbi, kada je u bestijalnim iživljavanjima nad nenaoružanim civilima ubijeno 37 mještana hrvatske nacionalnosti.

Neumitni faktor vremena učinio je svoje. Veliki broj izravnih svjedoka tog vremena više nije među živima. Preživjeli izbjegavaju iznositi detalje, ističući kako se zna tko je to učinio, ali kako „oni koji bi trebali o tome poduzeti odlučne korake, godinama ne čine ništa“.

Jedan od onih koji je sve vrijeme srbijanske okupacije proveo u Antinu je i Tadija Milekić, kojemu su, kako je rekao, četnici izbili 12 zubi. Govoreći o boravku tadašnjeg četničkog vojvode Tomislava Nikolića u Antinu, Milekić tvrdi kako je bilo vidljivo da su ga podređeni uvažavali, no svi oni koji bi mogli nešto detaljnije kazati o njegovoj ulozi u zločinima nad civilima Antina, barem prema njegovim tvrdnjama, više nisu među živima.

Osim Tadije Milekića, okupaciju Antina preživjela je i danas 86-godišnja Rozalija Strinić, koja se puno godina kasnije, gledajući Nikolića na televiziji, prisjetila da je početkom rata često navraćao u njezino dvorište.

„Bio ih je, ali ja njih nisam pitala ni kako se zovu, ni što traže, tako da tada nisam ni znala tko je on. Kasnije su mi rekli da je to bio Tomislav Nikolić, ali ja vam o njegovoj ulozi u to vrijeme nemam ništa posebno za reći. Nagledala sam se ja svega i najbolje mi je kada se ne moram toga sjećati, jer se odmah uzrujam“, kazala je 86-godišnja Rozalija Strinić.

Stanovnici Antina su ogorčeni ponašanjem istražnih tijela i pravosuđa Republike Hrvatske, ističući kako tijela nekih njihovih sumještana ni danas nisu pronađena.

Za njih 11, koji su mučeni i ubijeni u vikendici Ivana Matanovića Cara, a zatim bačeni u četiri metra dubok ribnjak iza vikendice, na ulazu u selu iz smjera Markušice, podignut je spomen križ. Kod eshumacije, koja je obavljena nakon mirne reintegracije, bilo je vidljivo da su zvjerski mučeni i zasuti živim krećom, tvrde mještani.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 30.05.12. 12:08

NIKOLIC je dobio amnestiju od MESICA jer je MESIC u to vrijeme razaranja Hrvaske bio vrhovnik JNA sto znaci -sukrivac Rusenja Hrvaske zajedno sa JNA-CEDAMA i drugim SRPSKIM KLOSARIMA::....znao a nije sprijecio .....Nikolic je htio i MEISCA optuziti za suucestvo pa je pala nagodba....naravno na racun Poginulih HRVATA::.::


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 30.05.12. 12:19

NIKOLIC je ratni zlocinac i bice ulovljen u Brüsselu od strane specijalnih agenata HRVATSKE DIJASPORE mozda cak i za svog prvog posjeta Brüsselu.....zavisno od situacije...


registracija
8/7/09

bankar, 30.05.12. 13:44

a zašto bi takve gluposti uopće netko komentirao on je samo rekao da je bio srpski šta god to značilo. on nije rekao da je vukovar srpski grad ali u pravu je ono što mi svi znamo da će postati ako se gleda demografski jer se hrvati tamo ne vraćaju


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 30.05.12. 14:20

A de je bre onaj Cedo sto je izjavio izgradit cemo mi bre lepsi Vukovar.....hehehe


registracija
24/3/10

bagsy, 30.05.12. 15:00

Ne znam,kako se postaje četnički vojvoda?
Da li izrezuješ nekakve kupone iz novina ili možda trebaš malo zakrvariti ruke.Pretpostavljam da postoji nekakav protokol a vjerojatno moraš nešto napraviti kako bi op (po)četnika postao četnik pa nakon toga četnički vojvoda.


registracija
30/12/08

csiki, 31.05.12. 10:07

Dali je to vazno sta izljavljuje jedan tip kao Nikolic, glavno da stanovnici Vukovara osecaju nesto za svoj grad bez razlike dali je on hrvat, srbin, slovak, madjar itd. Oni treba da kazu ciji je to grad jer prvo to je njihov a ne glupog Nikolica i mnogih komentatora. Gradovi su vlasnistvo stanovnika bez razlike nacije vjere. Mnogima medju vama sve srbe smatraju cetnicima a kad oni to uzvrate vi ste besni. Prije nekoliko dana neki su rekli da je Srem Petrovaradin Zemun hrvatski a kada neki srbin izljavljuje isto ne svidja vam se. Pupovca drzim za dobrog i hrabrog politicara jer za 22 godine sacuvao svoj stav a nije promenio ni vjeru ni svoju srbstvo koji mnogima smeta. A sto se tice prekrstavanja to znamo svi da je ucinjeno jer roditelji zeleli spasiti decu od strahote. Ja sam neutralan ali mogu da kazem u Srbiji nacionalno pitanja, vera, skolstvo kultura informatika mnogo bolje su resili nego o RH a to ne znaci da ne treba jos raditi na njemu. Vi ste se bunili kada su iskljucili HRT1 za vreme kampanjske tisine a RH ni ne moze gledati ni jedna emisija iz Srbije izgleda kao da se bojite od njih. A sto se tice Nikolica on je izabran od vecine srba, za mene on je glup on je za grobara a ne za predsednika. Srbi su nacinili istu gresku kao Vi kada ste izabrali i drugi put HDZ makar svi su rekli da su lopovi


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika