30.05.2012. / 11:06

Autor: Hina

Ostojić optužio prethodnika;

Milinovićeve 'protuustavne odluke'

"Nažalost, ovo je očiti primjer da ne samo da se nije radilo sukladno struci i znanstvenim spoznajama, nego da se u prethodnom razdoblju radilo i protuustavno. Zato je Ustavni sud i ukinuo sve ono što je napravio moj prethodnik", poručio je Ostojić sa saborske govornice

Photo: Zarko Bašić/PIXSELL Photo: Zarko Bašić/PIXSELL Ministar zdravlja Rajko Ostojić prozvao je svoga prethodnika Darka Milinovića i ministarstvo za njegova mandata da su donosili protuustavne odluke, potvrda čega je, kazao je, i Zakon o zdravstvenoj zaštiti čije je odredbe ukinuo Ustavni sud, a o izmjenama kojega danas raspravlja Hrvatski sabor.

"Nažalost, ovo je očiti primjer da ne samo da se nije radilo sukladno struci i znanstvenim spoznajama, nego da se u prethodnom razdoblju radilo i protuustavno. Zato je Ustavni sud i ukinuo sve ono što je napravio moj prethodnik", poručio je Ostojić sa saborske govornice.

Predstavio je izmjene Zakona o zdravstvenih zaštiti, po kojima bi, sukladno odluci Ustavnog suda, predstavnička tijela županija ponovno bila uključena u donošenje mreže javne zdravstvene službe.

Ustavni sud je u ožujku osporio i ukinuo odredbu važećeg zakona kojom je propisano da mrežu javne zdravstvene službe donosi ministar zdravlja uz prethodno pribavljeno mišljenje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te nadležnih komora.

Na temelju te zakonske odredbe je 2010. godine proveden postupak spajanja zagrebačkih bolnica, čemu se usprotivila zagrebačka Gradska skupština te od Ustavnog suda zatražila ocjenu ustavnosti te odredbe kojom je iz procesa odlučivanja o mreži javne zdravstvene službe izdvojena regionalna i lokalna samouprava, u konkretnom slučaju Grad Zagreb, odnosno njegovo predstavničko tijelo.

Ustavni sud se u svojoj odluci pozvao na članak 135. Ustava kojim je propisano da regionalne jedinice (županije i Grad Zagreb) obavljaju poslove od područnog (regionalnog) značenja, a osobito poslove koji se odnose na zdravstvo te planiranje i razvoj mreže zdravstvenih ustanova.

Stoga se zakonskim izmjenama predlaže da mrežu javne zdravstvene službe resorni ministar donosi uz prethodno pribavljeno mišljenje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, nadležnih komora te predstavničkih tijela jedinica područne (regionalne) samouprave.

Na taj se način, istaknuo je Ostojić, postavlja novi temelj za donošenje mreže javne zdravstvene službe, uvažavanjem ustavne odredbe o značenju jedinica područne (regionalne) samouprave, te osigurava dostupnost zdravstvene zaštite svim građanima po podjednakim uvjetima "od Dubrovnika do Vukovara".

Donošenje izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti Saboru je Vlada predložila po hitnom postupku, budući da je odlukom Ustavnog suda određeno kako će osporena odredba prestati važiti najkasnije 15. srpnja ove godine.

Vezane vijesti

Vladi slabašna trojka

Vladi slabašna trojka

Mjesečno istraživanje javnog mnijenja CRO Demoskop, obuhvatilo je mišljenje hrvatskih građana prema nositeljima izvršne i zakonodavne vlasti u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika