30.05.2012. / 12:20

Autor: Ivan Ivanuš

Izručuju Assangea

Izgubljena pravna bitka

Assangeovom odvjetničkom timu dan je rok od dva tjedna kako bi pregledali pojedinosti presude, postoji mogućnost ponovnog saslušanja slučaja prije nego se donese konačna odluka suda

Julian Assange (Reuters)Julian Assange (Reuters)Vrhovni sud Velike Britanije je presudio kako će osnivač internetske stranice Wikileaks, Julian Assange, biti izručen Švedskoj zbog optužbi za dva slučaja seksualnog zlostavljanja, izvještava BBC.

Assangeovom odvjetničkom timu dan je rok od dva tjedna kako bi pregledali pojedinosti presude, postoji mogućnost ponovnog saslušanja slučaja prije nego se donese konačna odluka suda.

Predsjedavajući suda Lord Phillips mogao je nakon vijećanja samo utvrditi kako je presuda na Assangeovu žalbu donesena većinom od pet prema dva glasa. Osnivač Wikileaksa nije bio prisutan na donošenju presude i dalje tvrdi kako su optužbe protiv njega politički motivirane.

Video: Razgovor Žižeka i Assangea

Podsjetimo kako je Assange 2010. godine odmah nakon objave hakirane američke diplomatske prepiske i drugih dokumenata na internetskoj stranici Wikileaks optužen za dva slučaja seksualnog zlostavljanja u Švedskoj. Bježi iz Švedske, traži ga Interpol, no uspijeva prebjeći u Veliku Britaniju i predaje se policiji. Nakon uplate jamčevine pušten je na uvjetnu slobodu.

Sudski slučaj s brojnim žalbama na legalnost švedske optužnice traje oko godinu dana.

Vezane vijesti

Zašto je slučaj Assange važan

Zašto je slučaj Assange važan

Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE U srijedu 30. svibnja britanski Vrhovni sud odbio je posljednju žalbu Juliana Assangea protiv… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 30.05.12. 12:32

DIRNO u OSINJAK,heheehh


registracija
23/8/09

xaron, 30.05.12. 16:48

Izgleda da je Švedska demokracija stvar prošlosti. Optužili su Assange- a za silovanje, zbog toga sto mu je pukao kondom. Pa valjda su trebali tužiti proizvodjaca kondoma a ne korisnika ( čovjeka u 40-tim godinama ).
Ovako idiotluci se ni kod nas ne desavaju. Fuj Švedska .


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika