30.05.2012. / 14:15

Autor: Hina

Charlesu Tayloru 50 godina zatvora zbog ratnog zločina

Bivši liberijski predsjednik Charles Taylor osuđen je u srijedu na međunarodnome sudu na 50 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina počinjenih u Sijera Leoneu.

Charles TaylorCharles TaylorBivši liberijski predsjednik Charles Taylor osuđen je u srijedu na međunarodnome sudu na 50 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina počinjenih u Sijera Leoneu.

"Optuženik je kriv jer je pomagao, poticao i planirao neke od najstrašnijih ratnih zločina u povijesti čovječanstva", rekao je samoanski sudac Richard Lussick na javnoj raspravi na Posebnom sudu za Sijera Leone u Leidschendamu u predgrađu Den Haaga.

Tužiteljstvo je 3. svibnja zatražilo 80 godina zatvora za Taylora, prvog bivšeg predsjednika neke države koji je osuđen na međunarodnom sudu nakon suđenja nacistima u Nuernbergu.

Obrana je ocijenila da bi takva kazna bila "nesrazmjerna i pretjerana".

Taylor će kaznu služiti u Velikoj Britaniji.

Taylor, predsjednik Sijera Leonea od 1997. do 2003. proglašen je 26. travnja krivim po jedanaest točaka optužnice, među kojima za silovanja, ubojstva i razbojstva u Sijera Leoneu između 1996. i 2002. Optuženik je rekao da se ne osjeća kriv.

Taylor je po optužnici "pomagao i poticao" teror kako bi uspostavio nadzor nad zemljom i tako mogao eksploatirati dijamante u građanskom ratu koji su obilježili kanibalizam, sakaćenje ljudi i u kojemu je od 1991. do 2001. poginulo 120.000 ljudi.

Međunarodna zajednica je jednoglasno odobrila osudu, a brojne nevladine organizacije su je ocijenile "povijesnom odlukom" u borbi protiv nekažnjavanja državnika.

Taylor je u završnoj riječi rekao da je "sve činio za mir" u Sijera Leoneu i optužio je ured tužitelja da je potkupio svjedoke i prijetio im.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika