30.05.2012. / 14:45

Autor: Nacional.hr

Geostrateški položaj Hrvatske najzanimljiviji Kinezima

„Hrvatska zauzima važan geografski položaj, posjeduje vrijedne resurse voda i šuma te osobito ima razvijen turizam, što može biti važno za privlačenje kineskih ulaganja. Također je važno razvijati suradnju povezivanjem malih i srednjih tvrtki te poticati međusobna ulaganja", istaknuo je Songgen

Vesna Trnokop Tanta, potpredsjednica za
gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU, Nadan Vidošević, predsjednik HGK,
Dong Songgen, potpredsjednik Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine - CCPITVesna Trnokop Tanta, potpredsjednica za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU, Nadan Vidošević, predsjednik HGK, Dong Songgen, potpredsjednik Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine - CCPITHrvatska i Kina imaju vrlo dobre političke odnose, stoga je potrebno što brže razvijati i unapređivati gospodarsku suradnju, naglašeno je na Hrvatsko-kineskom poslovnom forumu 30. svibnja u HGK na kojem je sudjelovalo izaslanstvo Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine (China Council for the Promotion of International Trade - CCPIT) predvođeno potpredsjednikom CCPIT-a Dongom Songgenom. CCPIT obuhvaća tvrtke i organizacije koje predstavljaju kineski gospodarski sektor te je najvažnija i najveća kineska institucija za promicanje kineskih gospodarskih interesa u Kini i inozemstvu. U sklopu poslovnog foruma održani su i individualni poslovni razgovori hrvatskih i kineskih tvrtki.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević naglasio je osamnaestogodišnju blisku suradnju HGK s Kineskim vijećem za promociju međunarodne trgovine CCPIT. „U gospodarskim odnosima napravili smo određene pomake, ali ne i u mjeri koja bi nas činila zadovoljnima. Devedesetih je godina prošlog stoljeća Hrvatska imala znatan izvoz u Kinu, više od 700 milijuna USD, te je u to vrijeme vanjskotrgovinska razmjena bila gotovo uravnotežena. Hrvatsko nesnalaženje u određivanju prioriteta uzrokovalo je današnji uvoz iz Kine u vrijednosti od 1,6 milijardi USD, a uvoz tek na razini od 50 milijuna dolara", kazao je Vidošević dodavši kako su dvije zemlje danas u fazi razvijanja i rasta međusobne gospodarske suradnje. Hrvatska nema previše robe koja može biti konkurentna na zahtjevnom kineskom tržištu i po volumenu i po cjenovnoj konkurentnosti, a pomaci su vidljivi u sektoru usluga, osobito u turizmu, kazao je Vidošević te istaknuo potrebu valoriziranja geoekonomskog položaja Hrvatske koja je mediteranska i podunavska zemlja, što je njezin kapital. Hrvatska Kini može biti privlačna za javne i privatne investicije te kao polazna točka i mjesto logistike za kinesku robu prema europskim zemljama. Koliko će se te prednosti iskoristiti, ovisi o objema zemljama. Hrvatska i Kina imaju beskonfliktne političke odnose te ostaje zadatak izgradnja gospodarskih odnosa, kazao je Vidošević dodavši kako se strateškim partnerstvom Hrvatske i Kine uspostavljaju odnosi suradnje za cijelo stoljeće.

Potpredsjednik CCPIT-a Dong Songgen istaknuo je važnost Hrvatske u središnjoj i istočnoj Europi, s kojom Kina razvija dugogodišnje prijateljske odnose. Cilj nam je razvijati ekonomsku suradnju te jačati suradnju između naših dviju komora, kazao je Songgen dodavši kako je moguće još više unaprijediti dostignutu međusobnu robnu razmjenu od 1,6 milijardi dolara. „Hrvatska zauzima važan geografski položaj, posjeduje vrijedne resurse voda i šuma te osobito ima razvijen turizam, što može biti važno za privlačenje kineskih ulaganja. Također je važno razvijati suradnju povezivanjem malih i srednjih tvrtki te poticati međusobna ulaganja", istaknuo je Songgen. Potrebno je daljnje produbljivanje suradnje HGK i CCPIT-a, čiji je zadatak i poticati hrvatske tvrtke na veći izvoz u Kinu te češće organizirati međusobne susrete i različite poslovne kontakte, a veoma je važna i promocija hrvatskog investicijskog okružja u Kini.

Hrvatsko gospodarstvo i bilateralnu gospodarsku suradnju između RH i NR Kine predstavio je Miroslav Karamarković, pomoćnik direktorice Sektora za međunarodne odnose HGK, naglasivši pogodnosti koje bi osnivanjem kineske tvrtke u Hrvatskoj imale ulaskom RH u EU sljedeće godine. Istaknuo je i namjere hrvatske Vlade za jačanje investicija, osobito u području turizma, energetike, infrastrukture, navodnjavanja te zaštite okoliša. Namjera je i privlačenje stranih ulaganja u sektor proizvodnje radi reindustrijalizacije zemlje. Hrvatska Kini može biti vrata Europe, osobito putem hrvatskih jadranskih luka - Rijeka, Split, Ploče, istaknuo je Karamarković dodavši kako je ukupna robna razmjena Hrvatske i Kine prošle godine iznosila 1,66 milijardi dolara. Hrvatski je izvoz u Kinu iznosio 55 milijuna dolara, a uvoz je bio 1,605 milijuna dolara. Hrvatska je u Kinu najviše izvozila granit, porfir, bazalt itd., polimere etilena, goveđe kože, strojeve za obradu i preradu gume te sjedala, a uvozila je iz Kine električne aparate za žičnu telefoniju, strojeve za automatsku obradu podataka, strojeve za tiskanje, TV prijemnike te ostale igračke. Do danas nisu zabilježena kineska ulaganja u Hrvatsku, osim u obliku otvaranja predstavništava odnosno trgovačkih društava kineskih tvrtki u Hrvatskoj - Lenovo Technology B.V., Huawei d.o.o. te ZTE Hrvatska d.o.o.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 30.05.12. 20:09

Kina uvozi u Hrvasku godisnje preko 1 milijarde a Hrvatska u KINU jedva 100 milijona €,hehehheeh koje komu interesantan?


registracija
18/2/12

Mirni, 30.05.12. 21:02

Od 1975. radio sam u luci Rijeka. Stotine puta sam razvlačio karte razvoja luke za nekoliko stotina visokih gostiju, koji samo što nisu izdvojili stotine miliona dolara u razvoj luke.Vidim da se i sada razvlače karte razvoja u "crvenom kutiću" i čeka one stotine miliona dolara još iz 1975.godine, ali od svega toga nema ništa. Uzdaj se u se i svoje kljuse, jedino je rješenje budućnosti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika