30.05.2012. / 16:03

Autor: Hina , Nacional.hr

Unija pritišće:

Jače s tim reformama

U najnovijem nacrtu stajališta Europske unije od Hrvatske se traži još jača i odlučnija politika kad je riječ o reformama. Nacrt je više-manje sadržaj stavova hrvatske političke vrhuške, barem kad je riječ o njihovim najavama rezanja radničkih prava i izmjena pripadajućih kolektivnih ugovora. Unija, doduše, u ovom slučaju predbacuje Hrvatskoj da dosad nisu previše uspješni po tom pitanju

Photo: Patrik Macek/PIXSELL Photo: Patrik Macek/PIXSELL Europska unija traži od Hrvatske da odlučno nastavi s reformskim programom kako bi smanjila strukturne slabosti i poboljšala konkurentnost te je poziva da poboljša investicijsku klimu jačanjem učinkovitosti javne uprave i pravosuđa, kaže se u nacrtu pripremnog dokumenta za sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, koji će se održati sljedeći tjedan u Bruxellesu.

Bez željenih rezultata

"EU traži od Hrvatske da odlučno nastavi sa svojim reformskim programom kako bi smanjila strukturne slabosti i poboljšala konkurentnost", kaže se u nacrtu stajališta EU-a za sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje koji će se održati 6. lipnja u Bruxellesu. Nacrt stajališta, u koji je Hina imala uvid, pripremila je radna skupina za proširenje, a ovaj bi ga tjedan trebao potvrditi Odbor stalnih predstavnika zemalja članica (COREPER).

U dokumentu se kaže da je globalna financijska i gospodarska kriza teško pogodila hrvatsko gospodarstvo 2009. od kada se stalno smanjuju gospodarske aktivnosti i bilježi pad BDP-a četvrtu godinu zaredom.

"Program gospodarskog oporavka, koji je stvoren s ciljem stvaranja okruženja koje će podupirati održivi gospodarski rast, uključujući i stvaranje dinamičnijeg tržišta rada, nije dao željene rezultate. Zaposlenost nastavlja padati a izravne strane investicije gotovo su prestale. Europska unija potiče Hrvatsku da aktivno provodi mjere uključene u program", kaže se u nacrtu dokumenta.

Neučinkovitost

EU navodi da investicijska klima i "dalje pati od neučinkovitosti javne uprave i pravosuđa. Radi poticanja privatnih investicija EU poziva Hrvatsku da poboljša poslovno okruženje, posebice učinkovitost administrativnog i sudskog sustava, odlučivanje na razini lokalnih vlasti te odgovarajući regulatorni okvir primjenjiv u tim područjima".

U dijelu koji se odnosi na političke kriterije, EU između ostaloga poziva Hrvatsku da sredi biračke popise. EU pozdravlja napredak u regionalnoj suradnji, ističući važnost dobrosusjedskih odnosa. Posebice pozdravlja saborsku deklaraciju o promicanju europskih vrijednosti u jugoistočnoj Europi u kojoj Hrvatska ističe da bilateralna pitanja, poput pitanja granica, ne trebaju ometati pristupni proces kandidatskih zemalja.

"EU potiče Hrvatsku da nastavi raditi u smjeru pronalaženja uzajamno prihvatljivih rješenja za sva otvorena bilateralna i regionalna pitanja sa susjednim zemljama, uključujući pitanja nasljedstva, te da nastavi s naporima usmjerenim prema pomirenju među građanima u regiji", kaže se u nacrtu dokumenta.

Ratni zločini veliki izazov

Što se tiče usklađenosti s europskom pravnom stečevinom, EU ponavlja da je Hrvatska dosegnula značajan stupanj usklađenosti, da su u većini područja pripreme za članstvo daleko odmakle, ali da su u ograničenom broju pitanja potrebni daljnji napori.

"EU potiče hrvatske vlasti da poduzmu sve potrebne mjere kako bi osigurale da je zemlja u potpunosti spremna za članstvo do 1. srpnja 2013. godine", kaže se u nacrtu zajedničkog dokumenta zemalja članica.

Traži se da što prije potpiše ugovor o privatizaciji Brodosplita i nađe rješenje za 3. maj i Brodotrogir.

U području pravosuđa, kaže se da pitanje nekažnjivosti ratnih zločina ostaje "veliki izazov". Što se tiče borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, navodi se da je uspostavljen odgovarajući pravni i institucionalni okvir. EU ističe važnost nastavka učinkovitog procesuiranja slučajeva korupcije, posebice korupcije na visokoj razini, korupcije na lokalnoj razini, uključujući slučajeve koji se odnose na javnu nabavu i pravosuđe.

Spriječiti zločine iz mržnje

Situacija s manjinskim pravima se poboljšava, ali se navodi da je romska manjina suočena s osobito teškim životnim uvjetima.

"EU bilježi da se općenito građanska i politička prava i dalje dobro poštuju u Hrvatskoj. EU poziva Hrvatsku da nastavi postizati rezultate u primjeni protudiskriminacijskog zakona i zakona koji pokrivaju zločine iz mržnje, da riješi napade i prijetnje na LGBT populaciju i da promiče duh snošljivosti", kaže se u dokumentu.

EU poziva na ubrzanje radova na novim graničnim prijelazima. Također se ponovno poziva hrvatsku vladu da ukine posebne poreze za mobilne operatere. Od Hrvatske se traži da, zajedno sa Slovenijom, pokuša pronaći zajednička rješenja za zbrinjavanje nuklearnog otpada iz nuklearke Krško.

Hrvatska je pozvana i da znatno ubrza rad na prevođenju i reviziji europske pravne stečevine, što mora biti dovršeno do datuma ulaska u EU.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 30.05.12. 17:34

država to je zločin


registracija
24/7/11

mrvek, 30.05.12. 18:28

a ti grobaru misliš d aće tebe kosovo priznati. Boli njih guzica za tvoje priznanje. Još sandžak i vojvodina i onda eto jadne svrbije.


registracija
10/2/12

Hazu, 30.05.12. 19:33

Državne tvrtke i javna poduzeća smanjite pod hitno ,ukiniti ugvore kolektivne i u mirovine starce poslati i radnike na određeno vrijeme odmah raskinuti ugovore i novac ćesam stići,ako do ovoga ne dođe,gotovi smo


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 30.05.12. 19:45

Hrvatska je u recesiji vec 60 godina zato su se u HR vise politizira i prevircu papiri nego radi.

Cacic, Linic, I Zoki rekli su da se ne mogu trositi novci koji nisu zaradeni. Da li su Zoki, Cacic i Linic zaradili bilo sto!?!?!?!

Cacic je rekao ako bude pada on ide van iz vlade, Cacicu drzimo te za rijec. Vrijeme je da ides, i ponesi svo ono HNS smece sa sobom.


registracija
6/4/12

elem, 30.05.12. 20:10

Slažem se da Zoki, Čačić i Linić su totalno nesposobni jer nisu čak u stanju zaraditi ni nekakvo saslušanje po pitanju fimi medie i slično za razliku od svojih prethodnika koji će uz zaradu vjerojatno dobiti i koju godinu.


registracija
29/11/11

pkoeljo, 31.05.12. 08:11

Kada su se ova trojica, kao za pvrvu mjeru odlučili povečati PDV, što bi i svaka nepismena baba znala,a ne jako stimulirati proizvodnju, potpisali su si osobni politički bankrot.


registracija
11/11/11

weraw, 31.05.12. 11:35

Slažem se pkoeljo, ali uz nadopunu, osobni politički bankrot su zaslužili svi naši političari, najprije hdz-ovci.
PROBLEM JE ŠTO SU DRŽAVU DOVELI TU GDJE JESMO, a, njihov osobni bankrot - blaga kazna.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika