30.05.2012. / 19:01

Autor: Hina

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) potvrdila je u srijedu kako će ostati dosljedna u protivljenju proračunu za 2012. godinu u iznosu od 950 milijuna konvertibilnih maraka (oko 475 milijuna eura) no istodobno je svom glavnom koalicijskom partneru Socijaldemokratskoj partiji (SDP) uputila poziv za očuvanje postojećeg savezništa radi borbe za interese BiH kao države.

Sulejman TihićSulejman TihićStranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) potvrdila je u srijedu kako će ostati dosljedna u protivljenju proračunu za 2012. godinu u iznosu od 950 milijuna konvertibilnih maraka (oko 475 milijuna eura) no istodobno je svom glavnom koalicijskom partneru Socijaldemokratskoj partiji (SDP) uputila poziv za očuvanje postojećeg savezništa radi borbe za interese BiH kao države.

Uoči sjednice Doma naroda parlamenta BiH koji bi u četvrtak u drugom čitanju trebao odlučivati o predloženom proračunu, iz SDA je priopćeno kako će njeni zastupnici biti dosljedni i opet glasovati protiv jer u ovoj stranci i dalje ocjenjuju kako predloženi iznos nije dostatan za funkcioniranje države.

"Predloženi proračun štetan je po državu Bosnu i Hercegovinu i ugrožava funkcioniranje njenih institucija kao i put prema Europskoj uniji i NATO-u", drže u SDA.

Pozivajući SDP da uvaži ove argumente iz SDA su također pozvali svog koalicijskog partnera da na ravnopravnim osnovama nastave zajedno raditi u interesu BiH.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija ranije je izjavio kako SDA "ima rok do četvrtka da prihvati proračun".

Ne bude li tako, kazao je Lagumdžija, stvari će postati "savršeno jasne" čime je sugerirao kako će biti pokrenut postupak rekonstrukcije Vijeća ministara odnosno vladajuće koalicije koju uz SDP i SDA čine još četiri stranke.

Odgovarajući na takve prijetnje, iz SDA su u srijedu naveli kako koalicija i međustranačka suradnja može funkcionirati samo na ravnopravnim odnosima, uz međusobno uvažavanje i bez preglasavanja kao u slučaju proračuna.

"Realizacija najave da bi, na zahtjev Milorada Dodika i Mladena Bosića SDP mogao donijeti jednostranu odluku o izbacivanju SDA iz vlasti, bila bi štetna za BiH a na dobrobit antibosanskih snaga", komentar je SDA na zahtjeve čelnika stranaka iz Republike Srpske.

Iz SDA podsjećaju kako su tijekom petnaest mjeseci pregovora o formiranju Vijeća ministara BiH imali "konstantne otvorene ponude da se vlast napravi bez SDP-a ali nikada nisu ni pomišljali na takvo što".

Vezane vijesti

Nema više milosti za Grčku

Nema više milosti za Grčku

Koliko god da se može odahnuti nakon što je Grčka brzo dobila novu vladu, tako posao nije gotov. Prije svega Europa mora pokazati što može, piše u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika