30.05.2012. / 19:25

Autor: Hina , Nacional.hr

Svjetska banka

Hrvatska je u dubokoj recesiji

U Svjetskoj banci iznenađeni su dubinom pada hrvatske industrijske proizvodnje, koja je u prvom kvartalu pala za 9,4 posto, ali nisu iznenađeni samim padom

Peter HarroldPeter Harrold"Hrvatska je trenutno u vrlo dubokoj recesiji, no ulazak u Europsku uniju (EU) znatno će joj povećati mogućnosti za primanje financijske potpore i privlačenje investicija, a pravilno i brzo korištenje tih resursa može biti ključ za oporavak hrvatske ekonomije", ocijenio je danas na brifingu s novinarima direktor Svjetske banke za središnju Europu i baltičke zemlje Peter Harrold.

Kao primjer naveo je Bugarsku i Rumunjsku koje su proteklih godina imale puno problema s povlačenjem sredstava iz EU fondova.

"Njihove vlade zatražile su našu pomoć i to im se isplatilo kroz bolje korištenje tih sredstava," naglasio je te kao rezultat suradnje sa Svjetskom bankom istaknuo da se tim zemljama prognozira rast od 1,4 do 1,5 posto. "Polovicu toga rasta duguju boljem korištenju EU fondova", kazao je Harrold.

Naglasio je kako korištenje EU fondova nije trivijalna, već vrlo važna stvar. Pogotovo u vremenima kada državna potrošnja ili izvoz ne mogu biti izvor rasta. Tako sredstva iz EU fondova mogu Hrvatskoj biti važan izvor oporavka.

U Svjetskoj banci iznenađeni su dubinom pada hrvatske industrijske proizvodnje, koja je u prvom kvartalu pala za 9,4 posto, ali nisu iznenađeni samim padom.

"Za to postoje tri razloga", kaže Harrold. "Prvi je najteža zima i najgore vrijeme koje smo imali u Jugoistočnoj Europi u dugom razdoblju, drugi je kriza u EU koja je znatno smanjila potražnju, a treći su specifični hrvatski problemi vezani za tranziciju vlasti nakon izbora".

Naime, pojašnjava, veliki dio hrvatskoga gospodarstva vezan je uz državu, a u vremenu prijenosa vlasti i početka funkcioniranja nove Vlade usporeno je puno ekonomskih aktivnosti.

"Neko vrijeme nije bilo nikoga u Vladi da potpiše čekove", slikovit je bio Harrold, što je usporilo sve aktivnosti na dva - tri mjeseca.

"U normalnim okolnostima idući kvartal trebao bi donijeti oporavak gospodarstva, jer ovoliki pad na početku godine ne znači da će loše razdoblje trajati cijelu godinu, no slabija potražnja u EU će se nastaviti i idućih mjeseci", upozorava Harrold.

Izbjegao je izravno ocijeniti dosadašnju Vladinu gospodarsku politiku rekavši kako su Vladine namjere očito dobre jer želi smanjiti deficit i preusmjeriti potrošnju, potaknuti rast i zapošljavanje, te pokrenuti investiranje.

"Ipak, u procesima reforme i prilagodbe fiskalnog deficita događaju se i neugodne stvari - razne vrste troškova se režu, kao i neke povlastice, porezi se moraju prilagoditi potrebama i pogođeni su interesi brojnih skupina. Vrlo je važno da to Vlada napravi što prije, na početku svojega mandata", kaže Harrold.

"Nadamo se da ćemo od Vlade do kraja godine vidjeti odlučnu akciju i na drugim područjima kao što su strukturne reforme, uvođenje fleksibilnosti na tržište rada ili promjene u poreznom sustavu koje će porezno opterećenje s rada prebaciti na imovinu", ističe predstavnik Svjetske banke.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 30.05.12. 19:45

Hrvatska je u recesiji vec 60 godina zato su se u HR vise politizira i prevircu papiri nego radi.

Cacic, Linic, I Zoki rekli su da se ne mogu trositi novci koji nisu zaradeni. Da li su Zoki, Cacic i Linic zaradili bilo sto!?!?!?!

Cacic je rekao ako bude pada on ide van iz vlade, Cacicu drzimo te za rijec. Vrijeme je da ides, i ponesi svo ono HNS smece sa sobom.


registracija
30/11/10

jato, 30.05.12. 20:29

Kad svi ti nesposobnjakovići ikad išta naprave pozitivno u privredi zaslužit će mjesta u Vladi, a ne po tati,djedu i stricu.
Najbolje bi bilo kad bi svi iz vlade otišli u privatnike, obzirom da su toliko sposobni, i da svaki od njih otvori stotinjak novih radnih mjesta, kakav bi to bio impuls tek,....;)
Naravno " sposobni" su i ko tele da pleše balet.
Gade mi se ljigavci a proklinjem dan kad smo stvarali državu......


registracija
28/4/10

Zvonko, 30.05.12. 20:49

Ma sve će to partija sa Rajkom, Rankom, Arsenom, Zokijem i Veljkom pozlatiti.


registracija
18/2/12

Mirni, 30.05.12. 20:53

Ma ljudi pa ne će trebati ništa raditi kada uđemo u EU. Dobivati će mo eure bez rada i lijepo uživat blagodati članstva u EU.


registracija
30/9/09

davor12345, 30.05.12. 22:06

To su mogli i mene pitat! Što će im bogati belosvjetski trgovci novcem da ocjene da je Hrvatska u recesiji? Boje se da će manje zaradit?


registracija
9/3/10

nostradurus, 30.05.12. 23:49

WB se brine za oporava HR ekonomije. Možeš misliti. Pa oni znaju da samo par zemalja može biti u plusu, a ostali su luzeri. Samo što to neće priznati. patriotpokret.com.hr


registracija
12/11/11

Janko1979, 31.05.12. 01:01

Crveni su duzni da ociste smece koje su nakupili domoljubi kroz zadnjih 10 godina,kako god znaju i umiju


registracija
6/4/12

elem, 31.05.12. 08:52

Hahaha dakle u Zagrebu očekujem povećanje odvoza smeća. Eto prilike da Bandić zaposli u Čistoću još nekoliko preostalih rodijaka.


registracija
27/1/12

kurt, 31.05.12. 09:32

zato smo u porastu broja lažnih penzionera . Svaki treći Hrvat stariji od 40g ganja neku mirovinu , odjeli psihijatrije su prepuni glumaca , ne smeta im ni novo prfavilo da pred vizitom moraju progutati šaku lijekova što su prije bacali su smeće ...


registracija
7/3/11

medjimurec, 31.05.12. 18:58

Ma samo je 9,3% pala proizvodnja od prosle godine , moze ova nova vlast i bolje .. o nezaposlenima se vise ni ne prica a vlada moli boga da bude lijepo vrijeme i puno turista jer to jedino moze malo popravit stvar haha


registracija
6/4/12

elem, 01.06.12. 08:05

Čemu pričati o nezaposlenima? Pa oni i nisu nezaposleni jer velika večina prima naknade i rade u fušu.
Damei gospoda se dovezu sa *limuzinama* pred Zavod, ovjere karton i piči dalje.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 05.06.12. 18:45

elem bas si glup....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika