31.05.2012. / 08:57

Autor: Hina

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

"Kim Jong-Il je našu zemlju učinio nepobjedivom u političkoj ideologiji, ona posjeduje nuklearno oružje i neukrotiva je vojna sila i zemlja snažnog i naprednog naroda", navodi se u sjevernokorejskom ustavu

IlustracijaIlustracijaSjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne zajednice koja želi uvjeriti Pjongjang da odustane od atomskog oružja.

Izmjene ustava usvojene su na parlamentarnom zasjedanju 13. travnja, a u četvrtak su objavljene na internetskoj stranici sjevernokorejske vlade.

"Kim Jong-Il je našu zemlju učinio nepobjedivom u političkoj ideologiji, ona posjeduje nuklearno oružje i neukrotiva je vojna sila i zemlja snažnog i naprednog naroda", navodi se u sjevernokorejskom ustavu. "Zemlja s nuklearnim oružjem" novina je u tekstu.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-il umro je u prosincu 2011. godine, a naslijedio ga je sin Kim Jong-Un.

"Promjena ustava naglašava da Sjeverna Koreja ne namjerava odustati od svojih nuklearnih aktivnosti, bez obzira na okolnosti", ocijenio je Cheon Sung-Whun iz korejskog Instituta za nacionalno ujedinjenje u Seulu. "Traženje da odustane od nuklearnog programa od sada predstavlja kršenje sjevernokorejskog ustava", doda oje.

Profesor sa sveučilišta Kyungnam iz Changwona Kim Keun-Sik je rekao da taj revidirani tekst nije dobra vijest za sudionike pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu, koji su ionako zamrznuti od 2008. godine. On, međutim, ipak smatra da je svrha novog ustava prije svega slavljenje pokojnog predsjednika Kim Jong-Ila, te da se ustav redovno dopunjava i da mu ne treba pridavati previše važnosti.

Vezane vijesti

Kinesko upozorenje Sjevernoj Koreji

Kinesko upozorenje Sjevernoj Koreji

Kina je u srijedu upozorila susjednu Sjevernu Koreju da ne provodi planirani nuklearni pokus. "Mir i stabilnost na Korejskom poluotoku i u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika