31.05.2012. / 09:17

Autor: Hina

Jurčevićev ples s brojkama

'NDH 0,13 posto, jugokomunisti 89 posto zločina'

Od 1571 stratišta i grobišta koliko ih je istraživanjem utvrđeno, 56 posto se nalazi u Hrvatskoj, 6 posto u BiH, u Sloveniji 38 posto. Što se tiče počinitelja zločina, kazao je kako je istraživanje otkrilo da su jugokomunističke vlasti počinile 89 posto zločina, talijanska okupacija osam posto, partizani i četnici 1,5 posto, a vlasti NDH 0,13 posto

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELLPhoto: Dusko Jaramaz/PIXSELLKnjiga "Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina" autora Josipa Jurčevića, koja donosi popis činjenica o mjestima masovnih pogubljenja nakon Drugoga svjetskog rata a istovremeno su i rezultat istraživanja za Državno odvjetništvo RH (DORH), predstavljena je večeras u Zagrebu.

Gospićko-senjski biskup Mile Bogović kazao je da je Jurčević jedan od onih autora koji su jasnije i glasnije progovorili o komunističkim zločinima te dodao da ovom knjigom probija 'zvučni zid šutnje' o istini naše povijesti.

"Jurčević među prvima skida s nekih poznatih osoba titulu heroja i ubraja ih u zločince", kazao je, dodavši kako knjiga zorno prikazuje neodrživost komunističke slike povijesti. Također je ocijenio da se autor ne boji govoriti o zločinačkoj čudi komunističkog pokreta koji je, ustvrdio je, za svoje potrebe ozakonio nasilje mržnju i laž i pregazio oko 100 milijuna ljudi.

Istaknuo je da autor knjigom nastoji upozoriti da brojne izvore i povijesnu literaturu iz doba komunističke vladavine treba uzeti s dozom opreza i kritičnosti.

"Autor nastoji prodrijeti u delikatne teme kao što je istina o stradanjima Hrvata u novijoj povijesti", kazao je predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović.

Od 1571 stratišta i grobišta koliko ih je istraživanjem utvrđeno, 56 posto se nalazi u Hrvatskoj, 6 posto u BiH, u Sloveniji 38 posto. Što se tiče počinitelja zločina, kazao je kako je istraživanje otkrilo da su jugokomunističke vlasti počinile 89 posto zločina, talijanska okupacija osam posto, partizani i četnici 1,5 posto, a vlasti NDH 0,13 posto.

Autor knjige Josip Jurčević kazao je da je od svih knjiga koje je napisao ova najjednostavnija ali i najsnažnija te dodao da se u njoj nalaze upečatljive i nepobitne činjenice više od 1700 masovnih prikrivenih stratišta i grobišta koje je iza sebe ostavio komunistički režim.

Ocijenio je da su podaci pouzdani jer se radi o evidentiranim grobištima državnih komisija u Sloveniji i Hrvatskoj, o nalazima u BiH (91 grobište) te podacima o više od 180 grobišta koje je istražila državna komisija u Srbiji.

Naglasio je da podaci u knjizi govore o lokalitetima grobišta po državama i općinama te tko se nalazio u njima u smislu vojno civilnog statusa i nacionalne pripadnosti i tko su glavni počinitelji tih zločina.

Jurčević je ustvrdio da je komunizam pogubio sve institucije i sve ono što je postojalo u javnom prostoru kao i naše pamćenje, a bez pamćenja, dodao je, nema Hrvatske.

Knjiga "Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina" (290 str.) podijeljena je na četiri dijela: Nastanak i status prikrivenih stratišta i grobišta iz završnog razdoblja Drugog svjetskog rata i poraća, Zbirni pokazatelji prikrivenih stratišta i grobišta iz razdoblja Drugog svjetskog rata i poraća, Popisi prikrivenih stratišta i grobišta te Izvori i literatura.

Josip Jurčević viši je znanstveni suradnik u Institutu društvenih znanosti "Ivo Pilar" te izvanredni profesor suvremene opće i nacionalne povijesti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Istražuje suvremenu hrvatsku povijest, a središnje teme su ratno i poratno stradalništvo vezano za Drugi svjetski rat.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
23/1/12

miki2, 31.05.12. 09:46

konacno jedno nepristrano, kvalitetno i precizno istraživanje od deklariranog ustaše. Ali da usraša rehabilitira partizane i cetnike! To je previše.


registracija
6/4/12

elem, 31.05.12. 09:48

Jurčević, Šeparović i Karamarko priznati svjetski povjesničari.


registracija
20/6/11

etna47, 31.05.12. 10:04

Hvala Pr. Jurčeviću koji ima hrabristi izići sa ovom istinom koja se događala za vrjeme,a nažalost većim djelom poslje drugog svj.rata.Još i danas ima živih svjedoka koji su bili sudionici tih strašnih zločina ,a sigurno ima i onih koji su igrom slučaja preživjeli oni se i dan danas nakon 67-am god. boje govoriti o golgoti koju su preživjeli.Zato treba dati podršku Pr. Jurčeviću i svim onima koji su spremni posvjedočiti da se napokon sazna istina ma kako ona bila teška i da se u školske užbenike uvede POVJESNA istina koju je proživio hrvatski narod u 20-tom stoljeću.


registracija
9/5/12

pravednik3, 31.05.12. 10:15

Jedan posto od 1571 iznosi - ako se ne varam 15,71. Onda pak 0,13 posto iznosi cca 1,6.

Proizlazi - od 1571 klanja iz drugoga svjetskoga rata ustaški su koljači, koji su prvi započeli krvavi pir, počinili samo 1,6.

Dakle - Jadovno (notorno) i dijelom Jasenovac, jer kako to reče jedan uvaženi hrvatski akademik - Tuđmanov pripuznik i dupeliznik, jedan od prvih predsjednika Hrvatskoga Sabora kome imena spominjati neću - u onoj drugoj polovici Jasenovca recitiralo se, glumilo, pjevala se Mala Florami, sve u svemu - prekrasne kolonije za oporavak Židova, Cigana, Srba i drugačije mislećih Hrvata...

Eto po Bogoviću, Šeparoviću, Jurčeviću ... sve dičnim imenima hrvatskoga nacional-fašizma retardirani ustaški režim počini svega 1,6 zločina - niti dva zločina u četverogodišnjoj klaonicu koju su inaugurirali otvaranjem logora već u travnju 1941. godine.

Krasne li, znanstvene i činjenične objektivnosti!!!

Dičnih li muževa hrvatskoga nacional-fašizma!

Na ponos i diku rvacku - predlažem da se sve ovo objavi diljem svijeta da svijet vidi kakvu znanost imaju Rvati...


registracija
5/1/07

james, 31.05.12. 10:18

Ljudima, osobama, obiteljima kojima je dio obitelji, rođaka ili prijatelja i znanaca završio na bilo kojem i bilo čijem stratištu, ovakva istraživanja ne mogu pomoći.
To je jednostavno istraživanje da bi se o istraživaču pisalo a posmicane i pobijene koristilo za vlastitu reklamu.
Dajte da više ne kopamo po grobovima ko lešinari.
Imamo preko glave svakodnevnih ogromnih problema


registracija
20/6/11

etna47, 31.05.12. 10:27

@miki2 na znanje!
Pr. Jurčević nije ustaša,a i ta rječ je nastala od rječi USTATI oni koji u to vrjeme ustali da brane svoje svoj narod oni nisu išli u druge zemlje ratovati niti osvajati.
Zločini su se događali u svim ratovima svaki zločin je jedan previše,ali ove koje danas ni ne spominjete to je djelo onih kojima vi pripadate.Razoreni hrvatski gradovi i
sela tisuće ubijenih i nestalih u domovinsko obrambenom ratu. Nije Hrvat nikada išao ratovati u Srbiju i osvajati,ali Četnici i Srbi jesu, a zahvaljuć hrvatskim braniteljima nisu uspjeli. Pogledajte svog budućeg presjednika koji se još nije pomirio sa činjenicim da je Vukovar bio i navjeke će ostati hrvatski grad.


registracija
4/1/11

manga48, 31.05.12. 10:32

Pravednik 3 nije dobar matematičar i nije dobronamjeran već subjektivan. U svakoj državi postoje zakoni koji se moraju poštivati, a oni koji se ogriješe poput orjunaša i bore se u svojoj domovini samo zbog vjere pravoslavne za velikosrpske ciljeve i njima još pomažu katolici u ime antifašizma i nakon pobjede 1945. godine pobiju više ljudi nego što je poginulo u ratnim operacijama onda je to problem koji velikosrbi guraju pod tepih nastojeći tomu zločinu nad nenaoružanima dati antifašistički pridjev. Zločin nad Hrvatima domobranima i ustašama je trajao iza 15. svibnja 1945. godine nekoliko godina, a represivni sustav prema katolicima se nastavio sve do 1990. godine. To je istina o kojoj pravoslavci prodani za velikosrpsku ideju provode u svojoj jedinoj domovini Hrvatskoj pišući se Srbima a u Srbiji nikada nisu imali nikoga svoga jer su kao grkokatolici prešli na pravoslavlje u BiH i Hrvatskoj i otuda im granica Virovica-Karlovac-Karlobag. Zbog pravoslavih ciljeva gdje pravoslavac baci kamen do tamo je pravoslavna zemlja a u ovom slučaju - velikosrpska.


registracija
20/6/11

etna47, 31.05.12. 10:39

@ pravednik 3
Ti si izgleda isto "dete" komunističkih pravednika, zato ih braniš ISTINU ste dugo skrivali,ali je tome skrivanju došao kraj. Vaša istina o Jasenovcu i logor niko ne
opovrgava,a logori u Srbiji u kojima su zatvarani, mučeni i ubijani nevini hrvati ne spominjete kao i Srebrenicu u susjednij dežavi gdje se pravdate da taj zločin niste počinili vi nego bošnjački narod je sm ubijao svoje.


registracija
4/1/11

manga48, 31.05.12. 10:47

Je li moguće da jedan narod izabere svoga predsjednika koji je u drugoj državi, na tuđem teritoriju promoviran u četničkog vojvodu i koji do dana izbora ima isti vokabular i tvrdi da je više nego brat Šešelju po ideji i stavovima. Je li njemu dokazan zločin ili je još skriven kako bi se mogao uhititi na tlu Hrvatske i procesuirati kao i svim ostalim ratnim huškačima i zločincima. Srbi zavređuju takovog predsjednika. Bit će uskoro još njegovih velikosrpskih izljeva preko Dunava i Drine.


registracija
19/3/12

vojvoda, 31.05.12. 11:27

Biće Srbin predsednik Hrvatske !


registracija
20/6/11

etna47, 31.05.12. 11:48

Tomislav je staro hrvatsko ime može biti da i vaš buduć presjednik ima HRVATSKE GENE tj. možda mu je "ćale" bio hrvat pa se negovoj majci uspomena.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika