31.05.2012. / 09:31

Autor: Hina

Irci na referendumu o fiskalnom paktu

Prema anketama, u vodstvu su oni koji podržavaju pakt, njih je 50 posto, protiv je 31 posto, a suzdržanih 19 posto

IlustracijaIlustracijaIrci su u četvrtak počeli izlaziti na referendum o europskom paktu o fiskalnoj disciplini, koji je potpisalo 25 država članica EU-a, a da bi stupio na snagu treba ga ratificirati 12 od 17 članica eurozone.

Irska je jedina od 25 država potpisnica koja će se o ratifikaciji fiskalnog pakta, punim imenom Ugovora o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u Ekonomskoj i monetarnoj uniji, izjasniti na referendumu.

Prema anketama, u vodstvu su oni koji podržavaju pakt, njih je 50 posto, protiv je 31 posto, a suzdržanih 19 posto.

Za razliku od dva dosadašnja slučaja kada je referendum u Irskoj privremeno zaustavljao ratifikaciju europskih ugovora, ovoga puta je situacija drugačija.

U televizijskom obraćanju naciji irski premijer Enda Kenny pozvao je birače da glasuju za fiskalni pakt. "Glasujte za stabilnost. Za ulaganja. Za oporavak. Glasujte za radnu Irsku", rekao je.

Gerry Adams, predsjednik Sinn Feina, pozvao je na suprotno. "Ne dajte se zavarati. Budite mudri. Pridružite se milijunima u Europi koji su protiv stroge štednje", kazao je. Protivljenje paktu Adamsa i njegovu stranku, međutim, stajalo je pada u popularnosti zadnjih tjedana.

Rezultati se ne očekuju prije petka.

Ugovor o fiskalnoj disciplini, koji praktički zabranjuje proračunski deficit, stupa na snagu čim ga ratificira 12 od 17 članica eurozone.

Fiskalni pakt prva je u ožujku ratificirala Grčka, a nakon nje u travnju Portugal i Slovenija te Rumunjska u svibnju. Proces ratifikacije u tijeku je u Švedskoj, Danskoj, Španjolskoj, Italiji, Poljskoj i Latviji. Datum ratifikacije još nije poznat u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Cipru, Estoniji, Finskoj, Mađarskoj, Litvi, Luksemburgu, Malti, Nizozemskoj i Slovačkoj. Ni u jednoj od tih država ne očekuju se problemi, premda će ratifikacija u Belgiji potrajati jer pristanak moraju dati savezni parlament i pet regionalnih.

No, potencijalno problematične mogle bi biti Francuska i Njemačka.

Francuski predsjednik Francois Hollande strahuje da će pakt uvesti trajnu štednju. Tijekom predizborne kampanje zauzimao se za nove pregovore o fiskalnom paktu da bi potom kazao da bi mogao pristati na dodatake u vidu odredbi za poticanje gospodarskog rasta.

Kada je riječ o Njemačkoj, pakt zahtijeva promjenu ustava, a za to je potrebna dvotrećinska većina u donjem domu parlamenta što podrazumijeva i glasove oporbe. Problem je u tome što će socijaldemokrati i Zeleni u zamjenu za potporu tražiti ustupke, primjerice mjere za poticanje rasta i obećanje o uvođenju poreza na financiske transakcije.

Fiskalni pakt nisu potpisale samo Velika Britanija i Češka.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika