31.05.2012. / 13:55

Autor: Hina

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) podizanje kratkoročnog kredita od 400 milijuna kuna za pokrivanje gubitaka u prvom kvartalu.

Radimir ČačićRadimir ČačićVlada je na današnjoj sjednici odobrila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) podizanje kratkoročnog kredita od 400 milijuna kuna za pokrivanje gubitaka u prvom kvartalu.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je kako se radi o gubicima nastalim zbog dugotrajne suše i udvostručenja troškova za energetsko gorivo, plin i uvoz struje u prva dva mjeseca ove godine.

Na dan 25. svibnja HEP-ove obveze prema dobavljačima iznosile su 366,4 milijuna kuna, kazao je Čačić dodavši da je HEP za pokrivanje gubitaka zatražio Vladino odobrenje za kredit od Hrvatske poštanske banke, Privredne banke Zagreb i Raiffeisen banke.

Vlada je odobrila to zaduženje jer je njezina politika da ni proračun niti javne tvrtke ne smiju kasniti s plaćanjem, ali ovo je zadnji kredit za pokrivanje gubitaka koji želimo odobriti, svi ostali krediti moraju biti investicijski, istaknuo je Čačić.

Vlada od HEP-a očekuje do 1. srpnja prijedlog "snažnog restrukturiranja", koje mora biti provedeno paralelno s investicijskim programom koji je HEP-u zadan.

Restrukturiranje se traži iako u HEP-u svega 16,8 posto trošova ide za radnu snagu, tako da bi HEP s bivšim cijenama električne energije bio u minusu i kada tamo nitko ne bi bio zaposlen, kaže Čačić. Zbog toga je Vlada odobrila i porast cijena struje, koje su stupile na snagu od 1. svibnja.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika